Romeva apel·la a 'tots els demòcrates' a construir una realitat sense 'judicis polítics'

El judici queda vist per sentència i s'espera que aquesta es conegui a la tardor


Temes relacionats

La fiscalia manté la pena de 16 anys de presó per a Romeva (29/mai/19)


  • Comparteix:

Romeva, durant la seva intervenció / Foto: ACN

Romeva, durant la seva intervenció / Foto: ACN

L'exconseller d'Exteriors, el santcugatenc Raül Romeva, ha apel·lat aquest dimecres a la tarda durant el seu últim torn de paraula a 'tots els demòcrates' a construir una realitat on 'no hi hagi judicis polítics'. I ha advertit: 'Avui som nosaltres, demà pot ser qualsevol'. Per això, espera que la sentència del Tribunal Suprem sigui una 'magnífica oportunitat pel bé de tots' que es podria 'convertir en una resposta per seguir avançant des de la confiança, el respecte i el reconeixement de cadascú'.

Romeva ha lamentat el 'mal ús i la instrumentalització' del concepte d'odi. Segons ell, les acusacions han creat un marc mental que dibuixa els votants de l'1-O moguts per 'l'odi a Espanya', cosa que és 'fal·laç i irresponsable'. Així, ha assegurat que no hi ha cap prova d'odi, sinó de 'frustració' de bona part de la ciutadania catalana per la sentència 'incomprensible' del Tribunal Constitucional el 2010 i per un 'estat que no ofereix resposta política'.

Vist per sentència
El president del tribunal, Manuel Marchena, ha deixat el judici vist per a sentència a les set de la tarda. No es preveu que la decisió arribi fins a la tardor i, mentrestant, els nou acusats en presó preventiva podrien tornar a ser traslladats a presons catalanes. El tribunal haurà de resoldre si atén les peticions de les defenses i els deixa en llibertat abans de fer pública la sentència.

Els quatre mesos de judici no han servit perquè les acusacions facin cap canvi en les seves peticions de pena. La fiscalia manté la rebel·lió i la pena més alta que demana són els 25 anys de presó per a l'expresident Oriol Junqueras. En el cas de Romeva, la petició de fiscalia no es mou dels 16 anys per rebel·lió i malversació; l'advocacia manté el 11 anys i mig per sedició i malversació i l'acusació popular de VOX, 74 anys per dos delictes de rebel·lió, organització criminal i malversació.

D'altra banda, el Tribunal de Comptes ha activat aquest dimecres la segona fase del procés d’embargament preventiu contra l’expresident Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i 16 exalts càrrecs pel suposat desviament de fonts públics per fer realitat el referèndum, entre ells, Romeva, han informat fonts d’aquesta institució. El Tribunal actua per les querelles de la Fiscalia d’una banda, i Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució, de l’altra.



Raül Romeva

Apel·lo a tots els demòcrates perquè puguem construir una realitat sense judicis polítics.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.