Emergència climàtica i situació de les dones, primeres propostes de Junts a l'oposició

El grup presenta dues mocions al ple de juliol per fer front a l'emergència ambiental i per adherir-se a la declaració del 'Parlament de les dones'


  • Comparteix:

Imatge del Parlament de les dones / Foto: ACN

Imatge del Parlament de les dones / Foto: ACN

Junts per Sant Cugat presenta dues propostes al ple municipal d'aquest dilluns amb la intenció de 'buscar el màxim consens' en 'temes importants per a la ciutat'. En primer lloc, el grup municipal demanarà que el ple declari formalment Sant Cugat 'en situació d'emergència climàtica i ambiental', a més de crear una taula de treball 'participativa' amb experts, tècnics i representants polítics i d'entitats i moviments locals d'aquest àmbit. D'altra banda, els postconvergents també volen que l'Ajuntament doni suport a la declaració institucional de l'anomenat 'Parlament de les dones' per revisar 'els progressos aconseguits i els reptes pendents' pel que fa a la igualtat.

Emergència climàtica
Junts per Sant Cugat pretén 'accelerar' les accions que ha de fer el municipi per fer front al canvi climàtic. Així ho ha explicat la portaveu del grup, Carmela Fortuny, qui també ha volgut 'reconèixer' la feina feta fins ara 'per part de tots' i 'sensibilitzar' sobre la problemàtica. De la seva banda, el regidor Joan Puigdomènech ha detallat els objectius als quals s'hauria de comprometre Sant Cugat pel que fa al nivell d'emissions.

El text, però, no preveu accions concretes, més enllà de la creació d'una taula de treball per definir un pla d'actuació que, si s'aprova la moció, ha de calendaritzar les reunions abans que acabi l'any. A més, també preveu 'dotar econòmicament de tots els recursos necessaris aquesta taula' per tal d'elaborar estudis mediambientals, especialment al voltant de les zones escolars. De fet, Puigdomènech l'ha definida en part com 'una demanda generacional', fent referència al moviment Fridays for Future.

Precisament aquest moviment, que ha fet públic un comunicat, valora la moció presentada per Junts per Sant Cugat, la qual considera 'un bon inici per començar a treballar'. A més, reclama poder formar part de la taula de treball participativa que proposa l'acord.

Declaració del 'Parlament de les dones'
El principal grup de l'oposició també vol mostrar el seu suport a la declaració institucional del 'Parlament de les dones', que va tenir lloc l'1 de juliol a la cambra catalana, acordada per tots els grups. La regidora de Junts per Sant Cugat Sandra Casat ha resumit els sis eixos de treball per millorar la situació de la dona: els drets humans de les dones, el dret a l'educació i la cultura, els drets laborals i econòmics, el dret a la participació social i política, la salut i els drets sexuals i reproductius i el dret de les dones i les nenes a viure lliure de violències masclistes. La clau, segons el grup, l'educació des de tots els àmbits i, el primer, el local.




Carmela Fortuny

Sabem de la sensibilitat de l'actual equip de govern en aquest tema, de fet han creat un Comissionat. Volem reconèixer la feina que ja s'ha fet per part de molts però accelerar, a més de declarar per sensibilitzar.

Carmela Fortuny

Es tracta de posar en valor aquest acord que no va ser fàcil per totes les forces polítiques del Parlament. No hi ha un llistat d'accions concretes, però és una declaració de bones intencions amb feina que es fa i s'ha fet, però també feina per fer.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.