Pilar Gorina: 'El curs que ve no hi haurà edifici nou a la Mirada, estaria mentint si digués que sí'

La regidora d'Educació ha recordat que calen 18 mesos entre licitació i execució del projecte en una entrevista a Cugat Mèdia


  • Comparteix:

La regidora d'Educació, Pilar Gorina, ha avançat en una entrevista a Cugat Mèdia que el curs vinent La Mirada seguirà sense tenir un edifici nou. 'No hi ha temps, estaria mentint si digués que sí', ha dit Gorina, que en l'entrevista ha explicat de quina manera Sant Cugat es prepara aquests dies per començar al nou curs. La nova responsable d'Educació també ha desgranat quines seran les prioritats polítiques del nou govern en matèria educativa, així com les demandes que portaran a la Generalitat.

ESCOLTA-HO

Com encara Sant Cugat aquest inici de curs escolar comparat amb anys anteriors?
La millor notícia que podem donar a les famílies és la normalitat, a diferència d'altres cursos. En alguns aspectes anem ajustats, però anar ajustat vol dir que comencem correctament.

L'any passat dos centres van començar una mica més tard que la resta el curs. Creu que hi ha hagut falta de planificació els darrers anys en matèria d'educació?
A vegades hi ha imprevistos que no es poden resoldre. Pot ser que hi hagi manca de planificació, però molt sovint també hi ha situacions que ho dificulten.

Quines són les principals prioritats polítiques en matèria d'educació i en què es diferencien de l'equip de govern anterior?
Hi ha molts projectes engegats que els recollim, d'altres que els modificarem i també n'impulsarem algun de nou. És un repte important i tenim molta sort de tenir una comunitat educativa molt important, molt diversa i molt competent.

Quines són les principals demandes que li faran a la Generalitat?
Volem continuar amb la planificació activa i també amb la formació professional, que és un repte d'aquest govern. Li demanem el retorn i tornar a la normalitat pel que fa a la subvenció que feia a les escoles bressol, així com participar en el debat que es produirà sobre el menjador i els extraescolars perquè les ciutats hi tenen molt a dir i volem que la comunitat educativa se senti còmode quan hi hagi modificacions. També volem rebre molts recursos per a la inclusió.

Quina és la seva posició sobre la zona única escolar i en quin punt es troba aquesta qüestió?
A Sant Cugat no hi ha zona única. Si nosaltres hem de modificar la unificació, ho farem sempre d'acord amb la comunitat educativa i amb el departament d'Ensenyament, que és qui té les competències. Hi ha un pacte al consell escolar municipal de deixar tal i com està la zona escolar aquest any i el que ve.

L'entrevista ha tingut lloc a l'Escola Joan Maragall / Foto: Cugat Mèdia
L'entrevista ha tingut lloc a l'Escola Joan Maragall / Foto: Cugat Mèdia


Quina és la postura del govern respecte les escoles concertades i la segregació escolar?
A nosaltres ens agradaria que les escoles concertades fossin un servei públic que se sumés a l'escola pública i que no hi hagi segregació escolar. No està en les nostres mans prendre altres mesures.

Fa uns mesos, Comissions Obreres alertava sobre l'existència de sobreràrtios a algunes aules de Sant Cugat. Quina és ara la situació de les ràtios?
La tendència que estem veient és que a Infantil anem fent còmodament, que a Primària tenim grups força plens i que a Secundària necessitem obrir grups. A primària enguany hem obert un nou grup a tercer al Ciutat d'Alba i ho veiem com un regal, no com una llosa. Com a Ajuntament hem anat a la Generalitat a demanar que aquest nou grup tingui totes les dotacions adequades que necessita i així ens ho han assegurat.

Sant Cugat necessita una altra escola o un altre institut?
La tendència ens fa pensar que no necessitem de manera urgent una nova escola. En canvi sí que necessitarem ampliar la secundària. Això és el que ens diuen els números avui. Sant Cugat és una ciutat que creix i una ciutat on arriben famílies amb fills i filles de diferents edats i ens omplen l'escolaritat per diferents llocs.

En quin punt es troba el projecte d'institut escola?
D'aquí poc anunciarem on i quan es farà. Estem fent els últims estudis de la seva viabilitat per veure en quin centre, però és veritat que hi ha una coincidència entre el departament i la regidoria d'Educació en quant la necessitat d'anar creant aquest nou model.

Quin és el calendari previst per la construcció del nou edifici de la Mirada?
El curs que ve no hi podrà haver l'edifici nou. No hi ha temps, estem treballant perquè estigui llest l'altre curs. Haurem de preveure quina és la sol·lució més adequada, però es calcula que fan falta uns 18 mesos des de la licitació fins l'execució. Estem treballant perquè això sigui possible.

Pilar Gorina durant l'entrevista / Foto: Cugat Mèdia
Pilar Gorina durant l'entrevista / Foto: Cugat Mèdia


Com està el cas del retorn dels diners que va avançar l'Ajuntament per part de la Generalitat?
Hi ha un conveni i intentarem que es compleixi. És un pacte que s'està fent a molts llocs on els ajuntaments avancen uns diners perquè és la manera de poder construir nous centres.

Hi ha hagut queixes pel que correspon a la mobilitat, sobretot a la Floresta i al Ciutat d'Alba, on hi ha la demanda d'un camí escolar segur. Com afronta el govern local aquesta qüestió?
Amb ganes de treballar a fons els camins escolars, de reprendre el que s'ha fet. Volem escoltar les comunitats educatives, ja que moltes tenen projectes avançats. De fet, ja estem contactant amb els centres i hem rebut propostes molt elaborades. En aquesta qüestió estem implicats tant la regidoria d'Educació, com la de Mobilitat, com el comissionat de l'emergència climàtica.

A Can Sant Joan trobem tres centres, la mobilitat també és complicada i hi ha hagut queixes. Com preveieu aquest tema?
Estem treballant per buscar respostes. La resposta que demanen i que entenem que seria l'adequada seria que passés amb més freqüència el bus 7 en les hores escolars, ja que la idea és que aquests infants i joves puguin anar en transport públic.També hi ha la problemàtica de l'encotxament i el descotxament. En som conscients i hi estem treballant.

Cal alguna escola bressol més a Sant Cugat?
Tant de bo poguéssim tenir una oferta d'escola bressol pública per a tots els ciutadans. No és possible i la demanda tampoc ens ho està dient. Nosaltres tenim plenes les escoles, és cert, però hi ha algunes escoles bressol privades que estan notant una devallada, per tant per nosaltres no és una prioritat augmentar el nombre d'escoles bressol. Volem mantenir les que tenim en aquests moments amb la seva qualitat fantàstica.

Creu que es viable la gratuïtat de les escoles bressol?
Estaria molt bé. Tot i això, el model de família està canviant, ja que hi ha famílies que estan optant per altres models a banda de l'escola bressol. Si la Generalitat ens torna a donar la subvenció que ens donava ens anirà bé. Si, a més, hi ha una aposta per la gratuïtat de les escoles bressol serà fantàstic perquè totes aquelles famílies que optin per dur els fills a l'escola bressol ho tindran assegurat.

Com s'assumiria el cost?
Molt sovint és compartit. És cert que el preu de les escoles bressol municipals i el de les privades s'acosta, però alhora és cert que hi ha ajuts, tarifes diferents per famílies nombroses, monoparentals i tarifes socials.

Quins altres projectes encaren?
Tenim un projecte per treballar amb una ONG per reaprofitar ordinadors portàtils que el portarem des de les escoles fins a les universitats. Nosaltres com a Ajuntament també seguirem apostant per la innovació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.