Lourdes Llorente defensa la municipalització de l'aigua a la jornada d'Aigua Pública Sant Cugat

La tinenta d'alcaldia mostra sintonia amb les reivindicacions de la nova plataforma


  • Comparteix:

Lourdes Llorente intervenint a la jornada d'Aigua Pública Sant Cugat / Autor: Cugat Mèdia

Lourdes Llorente intervenint a la jornada d'Aigua Pública Sant Cugat / Autor: Cugat Mèdia

La tinenta d'alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació, Lourdes Llorente, ha mostrat la intenció 'd'impulsar la municipalització de l'aigua' en una jornada celebrada aquest dissabte per la plataforma ciutadana Aigua Pública Sant Cugat. Tot i que la regidora de la CUP ha insistit que aquesta mesura 'forma part dels punts de l'acord de govern', Llorente ha reclamat l'ajuda d'aquesta nova associació veïnal per acabar de 'convèncer' a ERC i el PSC de la necessitat de tirar endavant el projecte.

Llorente també ha defensat la necessitat d'establir un 'control democràtic' sobre l'aigua per part de les institucions públiques. Alhora, ha advertit que una hipotètica municipalització de l'aigua no es traduiria en una rebaixa immediata del preu del rebut. Segons la tinenta d'alcaldia, els beneficis de la gestió pública es començarien a veure a mitjà termini.

Sota el lema 'Crida per l'aigua pública i democràtica', l'acte ha servit per presentar en societat el projecte d'Aigua Pública Sant Cugat davant d'una trentena d'assistents al casal Torreblanca. A través d'un escrit, la plataforma ha esgrimit la necessitat de municipalitzar l'aigua, perquè la conceben com un 'dret humà' i un 'servei bàsic' que no pot ser tractat com una 'mercaderia' ni estar sotmès 'als interessos privats amb ànim de lucre'.

Aigua Pública Sant Cugat reclama a l'Ajuntament que assumeixi la gestió pública de l'aigua a partir de l'any 2021, un cop finalitza la pròrroga del contracte de concessió a Sorea, signat fa més de 50 anys. La plataforma considera que la municipalització de l'aigua és l'única manera d'assegurar la 'qualitat del servei' i garantir la 'participació i el control social'. L'experiència d'algunes ciutats com París, Valladolid o Terrassa ha inspirat els membres d'Aigua Pública Sant Cugat, que han convidat al director de l'àrea de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de la cocapital vallesana, Marc Cadevall, per explicar com van desenvolupar el procés de remunicipalització.

L'acte també ha comptat amb la presència de l'exregidora d'ICV-EUiA entre els anys 2011 i 2019, Roser Casamitjana, que ha denunciat la 'desídia' de l'anterior govern municipal de PDeCAT-Demòcrates envers la gestió que Sorea feia de l'aigua. Tot i l'existència d'una comissió mixta formada per membres de l'Ajuntament i l'empresa, Casamitjana considera que l'equip de govern 'mai no va tenir una voluntat real' de fiscalitzar l'activitat de l'empresa concessionària.

Amb tot plegat, la plataforma Aigua Pública Sant Cugat ha aprofitat el final de la jornada per demanar una major implicació als veïns a l'espera de celebrar nous actes per donar-se a conèixer.




Roser Casamitjana

Ni l'anterior equip de govern ni Sorea han tingut interès en tirar endavant la comissió mixta.

Lourdes Llorente

L'aigua és un bé públic. Les administracions han de poder tenir un control democràtic sobre ell.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.