Veïns carreguen contra el tribut metropolità: 'Ja no podem assumir més impostos'

L'equip de govern assegura que l'impost garanteix més serveis a banda del transport i admet que cal millorar la comunicació


  • Comparteix:

Un veí mostra el seu títol de transport / Foto: Cugat Mèdia

Un veí mostra el seu títol de transport / Foto: Cugat Mèdia

L'arribada dels rebuts del tribut metropolità ha despertat malestar entre part de la ciutadania de Sant Cugat, que s'ha personat aquest dilluns al ple municipal, al torn de l'audiència pública, per traslladar l'enuig a l'executiu municipal. Veïns han reclamat a l'Ajuntament que frenin l'impost i lamenten una sobrepressió impositiva. Des de l'equip de govern subratllen que aquest tribut és supramunicipal i que des de l'administració local no es pot frenar, però posen en valor que les negociacions entre l'Ajuntament i l'AMB hagin servit per aconseguir un càlcul a la baixa de l'impost, pels quals els contribuents hauran de pagar finalment 4,2 milions d'euros i no 6,9 com estava inicialment previst.

ESCOLTA-HO

El comerciant Toni Gual ha assegurat que el seu gremi està especialment perjudicat pel tribut: 'Ja no podem assumir més impostos'. 'Quan ens poseu una nova pressió, els diners els hem de treure d'algun lloc', ha lamentat. Gual ha reclamat una bonificació del 100% per fer front al pagament de l'impost. Una mesura que ha estat rebutjada per l'equip de govern, que explica que Sant Cugat no té competències en aquest sentit. Tot i així, no descarta ajuts en el cobrament d'altres tributs que sí depenen de l'Ajuntament, com per exemple en el cas de l'IBI.

La veïna Mireia Gallego ha anat més enllà i ha alertat que en els rebuts podrien haver-hi errors. 'A Cerdanyola, on s'ha han manifestat 1.600 persones, van veure que el 33% dels tributs que s'havien cobrat eren incorrectes', ha explicat. En aquest sentit ha demanat si els serveis jurídics de Sant Cugat han revisat els rebuts. Gallego lamenta que no estigui clar quin és el barem per determinar què paga cada immoble, ja que el tribut depèn del valor cadastral.

La resposta de l'executiu local
L'equip de govern ha respost les crítiques amb interrupcions constants del públic assistent. El tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, ha subratllat que 'el tribut forma part de la realitat ens agradi o no' des que Sant Cugat forma part de l'AMB. 'No podem ser l'únic municipi que no paga', ha defensat. A més, Soler ha recordat que la ciutat no ha passat a formar de la zona 1 de transport, però el fet que ara s'aculli a una tarifa plana fa que s'hagi de fer front a una equiparació amb els municipis que formen part d'aquesta àrea.

El primer tinent d'alcaldia ha posat de manifest que el tribut no només serveix per finançar el transport públic. Segons Soler, el tribut servirà per fer sufragar projectes urbanístics, mediambientals, de conservació d'espais públics i també per a plans d'ocupació. Bona part d'aquestes aportacions han de quedar recollit en un pla d'inversions.

Per mitigar l'impacte del tribut en els contribuents, l'executiu assegura que presentarà propostes a l'AMB per introduir bonificacions i descomptes. En aquest sentit, Soler ha mostrat predisposició per 'escoltar propostes per modificar l'ordenança metropolitana'. L'alcaldessa, Mireia Ingla, a més, ha fet autocrítica: 'El que no hem fet prou bé és donar eines a la ciutadania, hem de plantejar un canal millor de comunicació per facilitar el tràmit'.

Crítiques de l'oposició
A la sessió plenària d'aquest dilluns s'ha tombat una moció de Junts per Sant Cugat on el grup municipal reclamava que l'Ajuntament mantingués el recurs contenciós administratiu per aturar el tribut. El regidor de Junts Carles Brugarolas ha insistit que el rebuig a l'impost és 'tècnic, no polític'. En aquest sentit ha lamentat que el càlcul del tribut es basi en el valor cadastral de cada immoble i ha apuntat que, sobretot, afecta petits negocis.

La moció només ha tingut el suport del grup proposant. L'equip de govern ha votat en contra i ha refermat la decisió d'haver retirat el contenciós. Des de Cs, que s'ha abstingut, han coincidit a criticar el tribut, però han posat en dubte que Junts hagi presentat el text, ja que els fan corresponsables de la situació.






Toni Gual

Com que no tenim una màquina de fer diners i ja no ens en queden més, el que ens fa això als comerciants és poder donar pitjors condicions als nostres treballadors, fer acomiadaments que no volem o, de vegades, com ha passat els últims anys, tancar negocis.

Pere Soler

Estem oberts a escoltar qui ens faci propostes, perquè aquest Ajuntament les traslladi al Consell Metropolità i modificar l'ordenança perquè ens en puguem beneficiar tots, els santcugatencs i tots els qui viuen a l'àrea metropolitana.

Carles Brugarolas

Ningú votaria a favor d'aquesta ordenança, perquè està mal feta. No és un tema de colors polítics, està mal feta. Ens trobem amb què a instàncies dels serveis tècnics i jurídics, no ens va quedar més remei que canalitzar-ho a través de la línia política, però és un tema tècnic, no polític.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.