El diàleg i la convivència, l'èxit i alhora el repte de quatre dècades d'ajuntaments democràtics

L'Ajuntament ha commemorat aquest dilluns el 40è aniversari de la restitució de la democràcia als consistoris


  • Comparteix:

L'Ajuntament de Sant Cugat ha commemorat 40 anys de democràcia a les institucions locals. Un aniversari que arriba amb felicitacions per la feina feta durant aquestes quatre dècades, però també amb uns reptes sobre la taula. Els portaveus dels grups municipals i l'alcaldessa han posat en valor la tasca de la corporació municipal per donar sostre al diàleg i a la convivència. Alhora, els representants polítics han subratllat el repte que l'Ajuntament segueixi garantint aquests èxits.

Regidors de tots els mandats, des de 1979 fins a 2019, s'han retrobat a la sala de plens de l'Ajuntament per commemorar l'aniversari. També hi han assistit els exalcaldes Mercè Conesa i Lluís Recoder. Joan Aymerich no ha pogut assistir per un imprevist d'última hora. L'alcaldessa Mireia Ingla, a la seva intervenció, ha recordat les aportacions al consistori dels dos alcaldes socialistes, Oriol Nicolau i Àngel Casas. També ha reconegut la tasca d'aquells que, fa quatre dècades, van posar-se al capdavant de l'Ajuntament: 'Vam treballar amb pocs recursos, però amb passió', ha celebrat.

Mercè Conesa, Mireia Ingla, Lluís Recoder i Carmela Fortuny / Foto: Cugat Mèdia
Mercè Conesa, Mireia Ingla, Lluís Recoder i Carmela Fortuny / Foto: Cugat Mèdia

Per a l'alcaldessa, els pobles i les ciutats actuals són el resultat de la feina feta durant aquest temps, amb els 'encerts i errors' de cada govern. En referència a la situació política i social actual, Ingla ha reivindicat la capacitat de la política per a 'construir un espai comú de convivència'.

Aquest és un anhel compartit pels portaveus municipals de l'actual plenari. La representant de Junts per Sant Cugat, l'exalcaldessa Carmela Fortuny, veu la democràcia clau per assolir acords: 'Reivindiquem-la i mobilitzem-nos per enfortir-la!', ha reclamat. Fortuny, però, ha estat també molt crítica: 'Els fets dels darrers anys a Catalunya i a bona part del món ens demostren que la democràcia presenta greus signes de fragilitat', ha alertat.

A les intervencions s'ha recordat la primera dona alcaldable a Sant Cugat, la republicana Montserrat Obiols. El portaveu del grup municipal d'ERC-MES, el tinent d'alcaldia Francesc Duch, ha posat en valor la tasca d'aquells que van contribuir a la recuperació de la democràcia, però també ha advertit que encara hi ha reptes per tal que aquesta no quedi debilitada.

El portaveu del PSC i primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, ha agraït a regidors i exregidors la seva tasca 'malgrat les desavinences' polítiques. Soler ha retut homenatge a tots aquells representants dels socialistes i ha posat en valor que el seu grup municipal ha estat l'únic que, en 40 anys de democràcia als municipis, s'ha mantingut al plenari sota les mateixes sigles.

Des de Cs, el portaveu Aldo Ciprian ha reconegut el treball dels primers representants polítics de l'Ajuntament. 'Des de la joventut d'un partit com Cs, som conscients de les dificultats que això suposava', ha explicat. Ciprian ha posat en valor la tasca a peu de carrer, la qual veu com 'l'essència de la política municipal'.

Per part de la CUP-PC, la segona tinenta d'alcaldia, Núria Gibert, ha reconegut les dificultats que va suposar la restitució de la democràcia després de 40 anys de dictadura. Tot i així, ha lamentat que aquesta no s'atreveixi 'a renovar-se'. Gibert ha reconegut la importància dels municipis per garantir la participació i per donar cabuda a la confrontació d'ideologies, quelcom que considera vital perquè sorgeixin bones polítiques.

També ha participat en la trobada l'exportaveu d'ICV-EUiA (abans PSUC, ara Sant Cugat en Comú), Ramon Gutiérrez, que ha posat en valor la tasca dels ajuntaments quan les administracions supramunicipals 'no ha respost'. Els comuns i el PP (el representant del qual no ha pogut assistir a l'acte) són els únics partits que han passat pel ple i que ara no tenen representació.

Una vida dedicada a Sant Cugat
L'acte commemoratiu també ha servit per reconèixer la figura de José Jiménez, el treballador més veterà de l'Ajuntament de Sant Cugat. Jiménez, empleat a la brigada d'obres des de 1973, ha rebut una placa que posa en valor la tasca feta durant aquest temps.
José Jiménez, quatre dècades de servei a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia
José Jiménez, quatre dècades de servei a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia



Mireia Ingla

Els pobles i ciutats són resultats de la nostra feina i del que hem decidit. El nostre ajuntament és la casa de tothom.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.