Últim tràmit per aprovar l'increment en l'IBI

Consulta què debatrà el ple municipal aquest dilluns


  • Comparteix:

L'últim ple de l'any / Foto: Cugat Mèdia

L'últim ple de l'any / Foto: Cugat Mèdia

El ple municipal debat aquest dilluns l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals per al 2020. Es tracta d'unes ordenances sense grans canvis, tret de la pujada en un 2'9% de mitjana en l'IBI. Així, en línies generals, es congelen les taxes, els preus públics i l'impost de les plusvàlues, i es mantenen les bonificacions per a l'any vinent. Fins a 16 al·legacions s'han presentat, tres de les quals demanaven la congelació o rebaixa de l'IBI, i totes han quedat desestimades per diferents motius.


Ordenances fiscals
L'equip de govern defensa que es tracta d'una actualització de l'IBI després de tres anys sense increments amb l'objectiu de mantenir l'equilibri financer de l'Ajuntament i garantir la prestació dels serveis públics municipals. En concret, el tipus impositiu passarà del 0'513% al 0'528%, fet que implicarà un augment mitjà del 2'9% en el rebut. Amb aquest increment, el consistori espera poder recaptar 1'2 milions d'euros més.

Manté, però, els ajuts econòmics a l'habitatge, equivalents al pagament de l'IBI, i les bonificacions per a famílies nombroses. Durant el 2018, més d'un miler de famílies nombroses es van beneficiar d'aquesta bonificació per un import total de gairebé 421.000 euros.

En definitiva, es tracta d'unes ordenances continuistes i 'de transició', ja que segons el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, són les primeres del nou equip de govern i el seu procés d'elaboració va quedar afectat per les eleccions espanyoles. Tot i així, s'ha compromès de cara al futur a avançar en la tarifació social i la sostenibilitat financera.

Respecte als pressupostos municipals, hauran d'esperar fins al ple de febrer per a la seva aprovació inicial. Això implicarà prorrogar els actuals uns mesos, com a mínim fins al març. Segons Soler, no tenen 'pressa' i volen que sigui una decisió madurada de la qual depèn també el Pla d'Actuació Municipal (PAM), també pendent.

Altres punts de l'ordre del dia
A banda de les ordenances fiscals, el ple municipal també abordarà canvis urbanístics de la futura biblioteca central urbana, un projecte que el nou equip de govern vol mantenir amb alguns canvis.

A més, Sant Cugat s'adherirà aquest dilluns en el ple municipal a l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP), una entitat que treballa per difondre i promoure la gestió íntegrament pública de l'aigua, així com per donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap a aquest tipus de gestió. També s'aliniarà, amb dues mocions institucionals, al Dia Internacional de la Infància i es declararà en emergència climàtica.

Pel que fa a les mocions dels grups municipals, Junts per Sant Cugat presenta tres mocions, entre les quals destaca la que insta a la tinenta d'alcaldia de Transparència 'a protegir la veritat i la correcció institucional en les comunicacions públiques dels electes municipals'. Cs, per la seva banda, presenta una moció per facilitar la participació de les persones amb trastorn de l'aspecte autista en la Festa Major de la ciutat.

Declaracions institucionals
- Declaració institucional amb motiu del dia 20 de novembre, Dia Internacional de la Infància i 30è aniversari de la convenció sobre els drets dels infants
- Declaració institucional d'Emergència Climàtica de l'Ajuntament de Sant Cugat

Mocions dels grups municipals
- Moció del grup municipal de Junts per Sant Cugat en defensa de la llengua catalana
- Moció del grup municipal de Junts per Sant Cugat de suport a la internacionalització per als agents econòmics, acadèmics, culturals i esportius de Sant Cugat
- Moció del grup municipal de Junts per Sant Cugat per instar la tinència d'alcaldia de Transparència a protegir la veritat i la correcció institucional en les comunicacions públiques dels electes municipals
- Moció del grup municipal de Ciutadans perquè l'àrea d'atraccions de la Festa Major de Sant Cugat reservi unes hores sense sorolls ni llums per a facilitar la participació de persones amb trastorn de l'espectre autista

La sessió comença a les quatre de la tarda a la sala de plens de l'ajuntament i es pot seguir en directe a Cugat.cat i a Facebook. A les vuit del vespre tindrà lloc l'audiència pública.




Pere Soler

Són les primeres ordenances que presenta aquest nou equip de govern, amb l'herència de les eleccions. Hi ha un compromís per treballar-les de cara als propers exercicis en termes de tarifació i sostenibilitat financera.

Pere Soler

S'ha tocat l'ordenança de l'IBI per fer front a l'equilibri pressupostari i les polítiques de serveis socials.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.