Justícia ratifica el segon grau penitenciari per a tots els polítics independentistes presos

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima veu una inserció social 'favorable' però el 'pondera' per les elevades penes


  • Comparteix:

Els presos independentistes, amb el santcugatenc Raül Romeva a la dreta / Foto: ACN

Els presos independentistes, amb el santcugatenc Raül Romeva a la dreta / Foto: ACN

El Departament de Justícia ha ratificat el segon grau penitenciari per a tots els polítics i líders de la societat civil independentistes condemnats a presó per sedició pel Tribunal Suprem, entre ells el santcugatenc Raül Romeva. L'equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha ratificat la proposta de l'11 de desembre de les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Mas d'Enric, Puig de les Basses i Lledoners. Totes les resolucions subratllen un procés d'inserció social 'favorable' però 'el ponderen' tenint en compte la durada de les penes, d'entre 9 i 13 anys de presó. Amb tot, se subratlla que el règim en segon grau 'també permet l'inici progressiu del retorn a la comunitat'.

Ara, les classificacions es poden recórrer davant del jutge de vigilància penitenciària. La decisió que prengués aquest jutge es podria recórrer també, en última instància, davant del tribunal sentenciador, en aquest cas el Tribunal Suprem.

A banda, des d'aquesta tarda, quan s'ha comunicat la decisió als presos independentistes, s'obre un nou període d'un màxim de sis mesos perquè les juntes de tractament revisin cada cas i, si s'escau, proposin un canvi de grau al Servei de Classificació.

El segon grau
El sistema de classificació de presos compta amb tres nivells. El primer és el més restrictiu. El segon, el proposat des de les juntes de tractament per als presos independentistes, manté el règim tancat però amb fins a 36 dies de permís a l'any una vegada han complert una quarta part de la condemna. A més, es poden acollir a l'article 100.2 que permet sortir regularment de la presó si tenen feina a fora, fan voluntariat o han d'encarregar-se d'un familiar. El tercer grau és el més obert, només han d'anar a dormir a la presó i tenen fins a 48 dies de permís l'any.

En una entrevista a Cugat Mèdia des de la presó de Lledoners, Romeva explicava que el seu objectiu no és sortir de la presó, sinó trobar 'una solució política per afrontar la demanda cívica, pacífica, legítima, democràtica i persistent que des de fa anys es fa des de Catalunya'. 'En aquesta equació, la presó és circumstancial, i en tot cas instrumental' va afirmar Romeva, qui veia poc probable comptar amb permisos o el tercer grau abans de completar la quarta part de la condemna. Un fet que no es donarà fins al febrer del 2021.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.