El ple de Sant Cugat fa costat a Torra i Junqueras

Cs no ha participat a la sessió plenària extraordinària


  • Comparteix:

El ple municipal es posiciona contra la resolució de la Junta Electoral Central i de la Provincial per al cessament del president de la Generalitat, Quim Torra, i contra la decisió del Tribunal Suprem (TS) que nega la condició d'eurodiputat d'Oriol Junqueras. A la sessió plenària extraordinària d'aquest dilluns, els portaveus municipals (tret els regidors de Cs, que no hi han assistit) han refermat la importància d'emprendre la via del diàleg i la política per abordar el conflicte entre Catalunya i l'Estat.



ESCOLTA-HO

La moció de Junts, ERC-MES i la CUP-PC, original de l'AMI i l'ACM, ha prosperat i ha rebut l'abstenció del PSC. Per la seva banda, el text que han presentat els socialistes, amb algunes diferències de fons al respecte de la proposta dels independentistes però que perseguia el mateix objectiu, no ha prosperat; la CUP-PC i Junts han votat en contra i ERC-MES s'ha abstingut.

La portaveu de Junts, Carmela Fortuny, ha subratllat que el text dels sobiranistes pretenia fer una defensa de les institucions catalanes: 'No podem tolerar els atacs', ha dit. La postconvergent ha estat crítica amb la moció dels socialistes, ja que als atesos atribueix a Torra haver 'judicialitzat la política'.

Ha estat un ple sense torn de rèpliques, ja que cap regidor l'ha demanat. A la seva intervenció, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha apuntat que el tema es podria haver tractat al ple ordinari. Tot i aixó, ha fet una defensa la importància de fer política i ha emplaçat una solució a tot plegat a través de la taula de diàleg que constituiran el PSOE i ERC. Soler ha estat especialment crític amb la decisió de la JEC: 'S'ha passat de frenada, no és un òrgan competent per inhabilitar a cap diputat i menys al president de la Generalitat'.

Per part d'ERC-MES, ha intervingut l'alcaldessa, Mireia Ingla, que ha asseverat que 'la llibertat d'expressió no es pot inhabilitar'. Per a la republicana, el conflicte es polític i s'ha de desencallar a través del diàleg. Malgrat la constitució d'una taula de diàleg, Ingla ha subratllat que cal que l'independentisme sigui perseverant per aconseguir fer un referèndum. Quant a la moció del PSC, l'alcaldessa ha valorat la voluntat d'apostar pel diàleg, fet que ha justificat l'abstenció dels republicans.

La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha posat de manifest el 'rebuig frontal' del seu grup a les decisions de la JEC i del TS. Quan al text dels socialistes, els cupaires han lamentat que no 'aprofundeix prou en el veritable problema'. 'Sabem que per al PSC preval la legislació vigent, però tenim esperança que es resoldrà aquest conflicte polític', ha dit Gibert.

Cs no hi ha participat
Cs ha anunciat que no participarà de cap ple o junta de portaveus extraordinària que es convoqui per debatre qüestions que no són de competència municipal. Ha estat una absència que tots els grups municipals han lamentat. En una roda de premsa, el portaveu de la formació, Aldo Ciprian, ha lamentat que es posi el consistori 'al servei del procés' i ha argumentat que aquest ple 'no beneficia en res a la ciutadania', mentre que suposa un cost d'entre 5.000 i 10.000 euros. De fet, la formació considera que aquestes qüestions es podrien debatre al ple ordinari de gener, que ha de tenir lloc d'aquí dues setmanes i evitar, d'aquesta manera, 'el sobrecost' d'una sessió extraordinària.




Mireia Ingla

Ara, més que mai, cal seure, reconèixer que tenim un conflicte polític. Els independentistes, primer de tot, som demòcrates. La negociació és l'eina més eficient per dirimir els conflictes.

Aldo Ciprian

Aquest ple té un preu d'entre 5.000 i 10.000 que paguen els ciutadans perquè nosaltres debatem coses que no tenen res a veure amb qüestions municipals i no beneficien en res als ciutadans de Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.