Els experts recomanen al govern espanyol el retorn a Catalunya dels 'papers de Salamanca'


  • Comparteix:

La comissió considera 'justa i legítima' la reclamació de la Generalitat

La comissió considera 'justa i legítima' la reclamació de la Generalitat

La comissió d'experts dels 'papers de Salamanca' recomana al govern espanyol que es retornin a la Generalitat els arxius originals de la Guerra Civil incautats al govern català per la dictadura franquista. El dictamen de la comissió, que no ha comptat amb cap vot en contra, servirà de base al Ministeri de Cultura per prendre la decisió definitiva.

La comissió d'experts constituïda per dictaminar quin ha de ser el futur dels 'papers de Salamanca' ha recomanat al govern espanyol que es retornin a la Generalitat els documents que la dictadura franquista va expoliar al govern català. Després de sis hores de reunió, la comissió ha aprovat el dictàmen sense vots en contra i amb només tres abstencions. Els experts consideren 'justes i legítimes' les demandes de la Generalitat. Escoltem el portaveu de la comissió, Federico Mayor Zaragoza.

Federico Mayor Zaragoza

Aquesta comissió considera justa i legítima la devolució dels fons documentals de la Generalitat de Catalunya que ara estan a l'Arxiu de Salamanca.


La comissió ha remarcat, però, que el retorn dels papers a Catalunya s'ha de fer amb algunes condicions: el govern català haurà de dipositar una 'còpia autèntica' de cada document i garantir la conservació i l'accessibilitat dels documents, tant a historiadors com a ciutadans. A més, els experts insten al Ministeri de Cultura espanyol a crear un organisme de seguiment sobre el retorn dels papers a Catalunya.

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, s'ha felicitat per aquest dictàmen, i ha assegurat que s'està tancant un cicle històric marcat per la tragèdia.

Pasqual Maragall

L'Estat està retornant a Catalunya coses amb significació tràgica al passat. A l'entrada del segle XXI, s'està tancant el cercle d'una història que no havia estat com calia i que ara ho comença a ser.


L'anunci ha estat rebut amb esperança i prudència per l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, que ha demanat al govern espanyol que faci justícia i restitueixi definitivament els documents als seus legítims propietaris.

Lluís Recoder

Espero que sigui el pas definitiu. Cal que el govern espanyol atengui aquesta reivindicació justa i doni les ordres perquè els papers siguin restituïts als seus legítims propietaris.


Recordem que aquest dictàmen servirà de base al govern espanyol per prendre la decisió final sobre el retorn dels papers de Salamanca, que, recordem, es depositarien a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) situat a la nostra ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.