Romeva demana l'amnistia: 'És com es resolen els grans conflictes a escala internacional'

L'exconseller santcugatenc ha intervingut aquest dimarts a la comissió d'investigació del 155


  • Comparteix:

El veí de Sant Cugat Raül Romeva al Parlament / Foto: Parlament

El veí de Sant Cugat Raül Romeva al Parlament / Foto: Parlament

L'exconseller Raül Romeva ha demanat l'amnistia. 'És la manera com es resolen els grans conflictes a escala internacional', ha assegurat durant la intervenció a la comissió d'investigació del 155, aquest dimarts al migdia al Parlament. Romeva ha defensat la via del diàleg i la negociació, però ha afegit que cal prendre's 'seriosament' la condició 'política' de la situació, perquè d'aquesta manera 's'imposi' l'amnistia.

D'altra banda, l'exdiputat ha instat els partits unionistes -absents a la comissió- a 'deixar de fer patir la gent que no s'ho mereix', i evitar la 'bronca' i el 'combat estèril'. 'El patiment té un límit, ja toca que ens mirem als ulls i ens arrenquem algun somriure', ha reblat.

'Tant és els qui estem a la presó o quanta gent hi passarem', ha remarcat l'exconseller, que ha insistit que el que s'està perseguint és una ideologia. Romeva, que s'ha mostrat optimista, també ha afegit que està 'convençudíssim' que tard o d'hora l'independentisme guanyarà. Sobretot després de les victòries que hi ha hagut a escala internacional, on Romeva hi té dipositades totes les esperances.

El 155, un 'error i senyal de covardia'
L'exconseller ha qualificat l'aplicació de l'article 155 'd'error i senyal de covardia', i ha defensat que va ser 'un fracàs' perquè 'no va atemorir' l'independentisme. El també exsenador ha afegit que la intervenció de les institucions catalanes ha enfortit l'independentisme. Romeva, empresonat a Lledoners, ha subratllat que la situació actual és 'd'empat tècnic' entre sobiranistes i unionistes: 'No hem guanyat però ells tampoc'.

Tribunal de comptes
El Tribunal de Comptes reclama 4.146.000 euros a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i 29 càrrecs i excàrrecs del Govern, entre ells Romeva, per les despeses de l'1-O, segons confirmen fonts jurídiques. L'ens fiscalitzador els ho ha notificat aquest dimarts al matí a través d'una acta de liquidació provisional redactada pel delegat instructor de la causa, que ha determinat les quantitats i els autors del suposat desviament de fons públics per fer realitat el referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Els citats no hi han anat presencialment i hi han enviat els seus representants legals. L'ens fiscalitzador fixarà ara un termini als investigats per dipositar la quantitat suposadament malversada reclamada com a fiança. Si no l'abonen, procedirà a l'embargament de béns. Es tracta d'un procés iniciat per la demanda de Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució i similar al que va condemnar Artur Mas, Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau pel 9-N.


Raül Romeva

Si ens prenem seriosament la condició política d'això que està passant s'imposa l'amnistia. Tant és els que som a presó, es tracta que es reconegui la dignitat política d'una idea.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.