El govern i els grups municipals reaccionen a la sentència del 'cas Palau'

El Suprem ha ratificat una sentència que conclou que CDC va rebre diners a l'adjudicació del PAV3


Temes relacionats

El Suprem ratifica la sentència del 'cas Palau': CDC va rebre diners per l'adjudicació del PAV3 de Sant Cugat a través de Ferrovial (30/abr/20)


  • Comparteix:

Imatge de l'interior del Pav 3 / Font: Cugat Mèdia

Imatge de l'interior del Pav 3 / Font: Cugat Mèdia

Les reaccions del govern i de l'oposició per la ratificació de la sentència pel 'cas Palau' ha deixat postures enfrontades entre les diferents formacions polítiques de Sant Cugat. L'alcaldessa, Mireia Ingla, ressalta amb una piulada que 'per casos com aquest tanta gent va celebrar el canvi al govern municipal'. Ingla ha deixat ben clar que cal 'tolerància zero amb la corrupció'. Els grups municipals de Sant Cugat també s'han pronunciat què suposa aquesta ratificació per a la ciutat.

QUÈ DIUEN ELS GRUPS MUNICIPALS?
Junts per Sant Cugat
L'oposició també ha dit la seva a través de la regidora i portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, que condemna qualsevol tipus de corrupció i assenyala que el govern d'aquella època 'no va fer res malament' i si algú té dubtes que 'vagi als jutjats'. Fortuny creu que s'utilitza aquest cas, per part del govern, 'per justificar un pacte que no s'entén'.

ERC-MES
La secció local d'Esquerra ha carregat contra Convergència per la sentència. Els republicans condemnen la corrupció i exigeixen responsabilitats tants als exalcaldes Lluís Recoder i Mercè Conesa com als regidors d'aquell període. Els insten a 'dimitir dels càrrecs públics que estiguin ocupant en aquests moments, sigui quina sigui la institució'.

L'agrupació també demana que el PDeCAT de Sant Cugat, 'partit hereu de CDC, que assumeixi la seva responsabilitat econòmica de manera solidària i que retorni a les arques de l'Ajuntament els diners dels que es va apropiar de manera fraudulenta'. ERC demana a l'Ajuntament que estudiï la interposició d'una demanda judicial per reparar els 'danys produïts a la ciutadania santcugatenca, tant econòmics com d'imatge de la ciutat'. 'No tolerarem la corrupció en cap de les seves formes', subratlla el grup republicà.

PSC
En un comunicat, el PSC de Sant Cugat demana 'explicacions, el penediment i el retorn pel cobrament de les comissions'. 'D'aquesta sentència no es deriva cap responsabilitat penal per a l'Ajuntament de Sant Cugat, però sí una responsabilitat política a CDC (i/o successors), sigui per activa o per passiva', expliquen els socialistes. L'agrupació lamenta que cap responsable polític de Convergència hagi explicat 'quina ha estat la seva operació en aquesta operació i demanem que expressin les seves disculpes per una gestió nefasta'.

Cs
Cs, a través del seu regidor i portaveu, Aldo Ciprian, assenyala que encara sortiran més casos de corrupció i que sempre són els 'mateixos implicats'. Ciprian ha defensat que seguiran 'fiscalitzant' la feina feta per Convergència i també del tripartit actual. El partit taronja demanarà a l'equip de govern a través d'una instància que exigeixi, amb els seus serveis jurídics, el retorn d'aquests més de 167.000 euros a la ciutadania per part 'dels hereus de l'antiga Convergència', a més d'exigir 'responsabilitat política' a Junts per Sant Cugat.

Cs proposa, a més, que aquests diners es destinin a la lluita contra la crisi sanitària del coronavirus. 'Ara tenim sentència ferma i toca que l'equip de govern mogui fitxa', repliquen des del grup municipal, a més de criticar que partits com el PSC i ERC 'no hagin dit res fins ara' després de tants anys formant part del ple municipal.

CUP-PC
La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert ha carregat via Twitter contra el finançament il·legal de CDC, que 'dopa i adultera la democràcia'. La tinenta d'alcaldia argumenta que amb aquests diners públics 'contracten gent, campanyes, publicitat, opinadors i guanyen eleccions'. 'És una estafa i hauríem de fer que fos inadminissable', reflexiona.

Gibert també ha lamentat que ningú de CDC no hagi fet 'autocrítica'. 'Vam demanar-los 1.500 vegades per què el seu partit accepta via fundació donacions d'empreses', les quals, assegura la cupaire, segueixen. La portaveu també ha recordat que l'exalcaldessa, Mercè Conesa, va dir que l'Ajuntament es querellaria contra CDC per restaurar 'l'honorabilitat' del consistori, que veia com una víctima més del 'cas Palau'. 'Suposo que al partit li devien picar el crostó, perquè mai vam veure aquesta querella', escriu Gibert.

Sobre la quantitat que CDC va rebre per l'adjudicació del PAV3 (167.000 euros), Gibert fa una reflexió més: '100.000 euros, que potser semblen poc, són el total d'ajuts d'habitatge que es van donar amb els pressupostos anteriors'.

La sentència
El Tribunal Suprem ha ratificat la sentència del 'cas Palau', que conclou que Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va rebre diners de l'adjudicació del PAV3 de Sant Cugat. Segons el text, la constructora de l'equipament, Ferrovial, va abonar una comissió del 4% dels 4,1 milions d'euros de l'import de l'obra, poc més de 167.000 euros, dels quals va entregar el 2,5 % a CDC (104.400) i l'1,5% (62.640) a Fèlix Millet i Jordi Montull per la seva intermediació.




















Carmela Fortuny

Això que diuen que la gent volia un canvi és una cortina de fum per defensar el pacte de govern.

Aldo Ciprián

Sempre estan implicats els mateixos en aquests casos de corrupció. Seguirem fiscalitzant el treball de Convergència i del tripartit.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.