L'AMB recalcularà el tribut metropolità i aplicarà ajuts per al seu pagament

La intenció del govern metropolità és 'perfeccionar' l'aplicació del tribut per 'donar una resposta efectiva i realista a les inquietuds de la ciutada


Temes relacionats

El Síndic de Greuges de Sant Cugat qüestiona el Tribut Metropolità (24/gen/20)

L'AMB aprova l'augment d'un 5% del tribut metropolità per al 2020 (18/des/19)

Últim dia per pagar el tribut metropolità (16/des/19)

Neix la Plataforma TM de Sant Cugat per mobilitzar-se contra el tribut metropolità ( 3/des/19)

Tot allò que has de saber del tribut metropolità (25/nov/19)


  • Comparteix:

El tribut metropolità ha generat malestar i crítiques entre alguns veïns de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El tribut metropolità ha generat malestar i crítiques entre alguns veïns de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El Consell Metropolità s'ha compromès amb l'aprovació d'una moció a perfeccionar els mecanismes d'aplicació del tribut metropolità i establir ajudes tant residencials com comercials per al seu pagament. A través d'un text presentat pels grups del govern, el PSC, En Comú Guanyem, ERC i Junts per Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) farà aquest mateix any un recàlcul del tribut 'a partir del treball conjunt' amb els 18 municipis que l'han començat a pagar, entre els quals hi ha Sant Cugat, perquè compleixi de cara a l'any vinent els criteris de 'progressivitat, equitat social i transparència'.

El text aprovat és l'alternativa a una moció de Cs que demanava 'la suspensió del cobrament del tribut metropolità per a l'exercici 2020, fins que no es determinin les bases de càlcul de forma igual a totes les poblacions' afectades. De fet, també sol·licitaven el retorn dels rebuts cobrats el 2019 a la ciutadania. El text no va tirar endavant amb els vots en contra dels grups del govern i les abstencions de Guanyem Badalona, Ara decidim Ripollet i Compromís i Acord per Torrelles.

La presidenta de l'AMB, Ada Colau, va reconèixer que el tribut metropolità 'ha generat confusió, incomprensió i sentiments de greuge comparatiu entre diferents municipis', però assegura que la proposta de Cs és 'inviable'. També explica, això sí, que el recàlcul i les millores pel cobrament del tribut han de ser 'compatibles amb l'actual llei' i, de fet, també insten el govern de l'Estat a ampliar el seu finançament o modificar la legislació per tenir altres vies que no recaiguin exclusivament en l'Impost de Béns Immobles (IBI). L'alternativa presentada, segons Colau, és 'la forma més efectiva i realista d'abordar les inquietuds legítimes de la ciutadania amb els instruments que tenim', i defensa que aquest tribut és 'una peça clau i una eina imprescindible' per al finançament d'aquesta administració.

El text aprovat subratlla que el tribut metropolità ha de constituir un dels principals instruments de finançament dels serveis que l'AMB presta a tots els municipis metropolitans, cadascun amb les seves particularitats i necessitats específiques, per aconseguir la seva cohesió i per corregir de les desigualtats existents. Els ajuts que s'establiran, encara per definir, aniran en la línia dels que ja estan en marxa per a famílies en situació de vulnerabilitat, per exemple com a conseqüència de la crisi de la pandèmia de la Covid-19. També es pren el compromís 'd'accelerar la planificació i execució dels serveis de transport públic encara pendents als municipis que fins el 2018 formaven part de la 2a corona', com és el cas de Sant Cugat, i es demanarà a la Generalitat el traspàs de competències del transport urbà perquè sigui l'AMB qui el gestioni, a més d'ampliar la tarifació social a tots els títols de transport integrats a l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM).



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.