L'EMD de Valldoreix es posiciona contra l'abocador de Can Balasc

La junta de veïns també ha donat llum verda a una moció de suport a les treballadores de la llar i per la promoció del teletreball


  • Comparteix:

La sessió plenària s'ha celebrat a porta tancada / Foto: Twitter EMD Valldoreix

La sessió plenària s'ha celebrat a porta tancada / Foto: Twitter EMD Valldoreix

L'EMD de Valldoreix es posa del costat del veïnat de Rubí en el rebuig al nou abocador de Can Balasc. La Junta de Veïns ha donat llum verda a una moció original de la CUP-PC, que recorda que la vila s'ha declarat en emergència climàtica i que, per tant, fa una mirada més enllà de les olors que es puguin desprendre d'aquest espai. ERC-MES, el PSC i Cs han donat suport al text, mentre que Junts s'ha abstingut perquè considera que el departament de Territori i Sostenibilitat ja està treballant en aquest tema. El text, però ha rebut unes esmenes per part de Cs i Junts per retirar un acord que instava l'EMD a instal·lar una pancarta amb la causa.

Perquè l'abocador sigui una realitat només falten dos passos: l'aprovació definitiva de la llicència mediambiental per part de la Generalitat i la retirada de la suspensió de la llicència urbanística per part de Rubí.

Més mocions
A la sessió plenària també s'ha donat suport unànime amb una moció original d'ERC per posar sobre la taula la precarietat a la qual s'enfronten les treballadores de la llar. El portaveu republicà, Lluc Cahís, ha qualificat la situació de moltes d'aquestes empleades com 'extrema', ja que s'enfronten a riscos laborals i sanitaris, no se'ls garanteix el salari mínim i, sovint, es troben amb xantatges posant en joc la seva permanència al país, en cas que siguin estrangeres. El text proposa 'problematitzar' la situació per abordar-la, que l'observatori sociològic incorpori dades al respecte i que es faci pedagogia al gremi per donar a conèixer els drets laborals.

Encara en clau laboral, Cs ha aconseguit el suport de tots els vocals, tret de la del PSC, que s'ha abstingut, amb la proposta per tirar endavant una campanya sobre la sensibilització i promoció del teletreball.

No ha prosperat el text de la CUP-PC perquè s'implementi a l'EMD el programari lliure. El vocal de Junts Bernat Gisbert ha argumentat el vot negatiu dels membres del govern en la dificultat que comporta per a l'administració descentralitzada de controlar les dades de la ciutadania i en la incompatibilitat tècnica del codi lliure amb el programari actual.

Finalment, quant a mocions, Cs ha retirat la proposta per a la comissió del nomenclàtor perquè el nou parc de la cantonada entre el carrer Brollador amb el passatge Eucaliptus es digui parc de Narcís Perbellini i Subiranas. La representant taronja, Anna Cano, ha explicat que aquesta iniciativa l'ha recollit un grup de veïns i que, per això, la deixa en les seves mans.

Els grups municipals han dedicat, a l'inici de la sessió, un minut de silenci precedit per la lectura d'un manifest per rebutjar el racisme i la violència racista.

Mesos després, aquesta ha estat la primera junta de veïns que s'ha celebrat presencialment, però a porta tancada a causa de la Covid-19.

Més recursos contra la Covid-19
El plenari ha aprovat per unanimitat la incorporació de 5.000 euros provinents del romanent de tresoreria per seguir aconseguint recursos per fer front a la crisi del coronavirus. Aquesta xifra de suma a dues subvencions que l'EMD rebrà per part de la Diputació de Barcelona per un valor de 36.000 euros.

Els vocals també s'han posat d'acord per aprovar l'exempció durant aquest any del pagament de les taxes d'ocupació de via pública per taules i cadires, del pagament de les taxes per obertura provisional de bars a l'aire lliure i de les taxes dels tallers de cultura mentre les classes es facin en línia. També s'ha donat llum verda a reduir les taxes de l'escola bressol.




Ferran Margineda

Rebuig per totes les conseqüències que poden afectar la salut de les persones, el medi ambient i la mobilitat, ja que l'abocador es troba a prop d'un nucli d'habitants i d'una escola de Rubí.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.