Cs presenta 169 esmenes a uns pressupostos 'que no tenen relació amb la realitat'

La formació taronja critica que els comptes s'obliden de la crisi del coronavirus i inclouen partides i ingressos que no s'executaran


  • Comparteix:

Els tres regidors de Cs, a la presentació / Foto: Cugat Mèdia

Els tres regidors de Cs, a la presentació / Foto: Cugat Mèdia

Cs ha presentat 169 esmenes als pressupostos de l'equip de govern, aprovats inicialment a principis del mes passat, amb l'objectiu de convertir-los en uns comptes 'realistes' que s'adaptin a la situació real de la ciutat. La formació taronja apunta al fet que s'han presentat a mitjans d'any, cosa que no es reflecteix al document, i que manté partides per activitats que no s'executaran, especialment a l'àmbit de la cultura. El grup municipal assenyala que la missió d'aquests pressupostos hauria de ser alleugerir la pressió fiscal i donar suport a comerciants i petites empreses, encara que això suposi renunciar a projectes 'no prioritaris'.

Les esmenes es divideixen en 59 de supressió, que suposarien 11 milions menys de despesa, 88 de modificació, una retallada de dos milions més, i 22 d'addició, amb un cost de 8,3 milions d'euros. El resultat net d'aquestes esmenes, per tant, suposaria una reducció de pressupost de 4,5 milions d'euros que respon, segons Cs, a la realitat d'ingressos que rebrà la ciutat després de la crisi. Tant el portaveu, Aldo Ciprian, com els regidors Munia Fernández-Jordán i Sergio Blázquez han insistit que els comptes estan fets pensant en un escenari que no s'ha produït i que estan centrats en la ciutat prèvia al coronavirus.

Per això li retreuen a l'equip de govern que no hagi tirat endavant uns pressupostos realistes que s'ajustin als mesos que queden d'aquest 2020. Més enllà del suport econòmic a petits empresaris i ciutadans en dificultats, Cs també ha afegit esmenes a alguns dels seus cavalls de batalla habituals, com el Tribut Metropolità, els impostos municipals, la demanda de l'aturada en sec del projecte de nova Biblioteca Central, la refundació de Promusa o la retallada al pressupost de comunicació, a més de la reducció del cartipàs municipal. També insisteixen que el govern faci efectiu el compromís de reformar o canviar de lloc el local de la Policia Nacional.

Les propostes
El coronavirus protagonitza bona part de les esmenes de la formació, especialment des del punt de vista econòmic. Ciprian ha explicat a la presentació de les esmenes que reclamen duplicar el pressupost destinat a promoció econòmica fins a arribar gairebé als 5 milions d'euros, repartits entre ajudes directes a la compra, d'aparcament i microcrèdits perquè els negocis puguin seguir endavant.

En l'apartat social, Cs proposa oferir ajudes directes a famílies amb menors amb discapacitat d'un 33%, la creació d'un servei de ludoteca, que s'ha demostrat especialment 'necessari' durant aquesta pandèmia, i sufragar el cost de les entitats esportives per a persones que hagin estat afectades d'alguna manera per la Covid-19. També reclama repensar i canviar el propòsit d'equipaments com l'antic ajuntament i Cal Quitèria perquè, en la seva opinió, són equipaments 'malbaratats'. En l'àmbit de l'habitatge, a més de canviar el model de Promusa, aposten per les ajudes directes per resoldre el problema a curt termini i no per grans promocions que trigaran anys a completar-se.

Les retallades
La formació taronja li retreu a l'equip de govern que no hi hagi propostes 'de contenció' de la despesa davant la crisi econòmica actual i la que es produirà a la tardor, segons Ciprian. Per això, demanen suprimir projectes com els carrils bici i les provisions per actes que no s'arribaran a fer, com la Festa Major, per ajustar la despesa a la baixada d'ingressos que preveuen. Fernández-Jordán també ha assenyalat els serveis jurídics, als quals reclama un canvi d'enfocament i una internalització, ja que, segons ha afirmat, caldria apostar per solucionar ja temes que a la llarga tindran un gran cost per a l'Ajuntament.

La regidora taronja també ha apuntat a un excés de pressupost a la 'vida cultural' de la ciutat. Ha argumentat que, repartit per diversos àmbits, acaba sumant 'gairebé tant' com Serveis Socials i que caldria canviar les prioritats en un moment d'emergència. Davant d'això, ha acusat de 'manca de sensibilitat' al govern i de falta de respecte a les víctimes de la Covid-19 en presentar uns pressupostos que no tenen en compte aquests últims tres mesos.


Sergio Blázquez

La ciutadania ho hagués entès. Moltes de les esmenes que fem són actes que no tindran lloc i segueixen apareixent al pressupost. I s'ha fet després del Covid.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.