El Memorial Democràtic instal·larà a Sant Cugat llambordes en record de les víctimes del nazisme

L'entitat també instal·larà aquestes peces a 12 municipis més de Catalunya


  • Comparteix:

Imatge d'algunes de les llambordes en record de les víctimes del nazisme / Foto: ACN

Imatge d'algunes de les llambordes en record de les víctimes del nazisme / Foto: ACN

El Memorial Democràtic de Catalunya preveu instal·lar aquesta tardor 102 peces 'Stolpersteine' en tretze municipis de Catalunya, entre ells Sant Cugat. Aquestes peces són llambordes creades per l'artista alemany Gunter Demnig en record de les persones que van ser víctimes del nazisme. Aquestes es col·loquen, sempre que és possible, davant del darrer domicili on la víctima va residir lliurement. Les peces s'havien d'instal·lar inicialment a l'abril però la pandèmia ho ha endarrerit. Precisament, la Covid-19 no permetrà que l'artista viatgi a Catalunya a la col·locació de les 'Stolpersteine'. Quan aquestes peces estiguin instal·lades, n'hi haurà 286 arreu de Catalunya.

Demnig va crear i instal·lar la primera 'Stolpersteine' el 1996 i des de llavors ha col·locat més de 75.000 llambordes en una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o fins i tot Argentina. Es tracta de blocs de ciment, amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima. L'objectiu és treure de l'anonimat i fer visible cadascuna d'aquestes persones. 'Stolpersteine' és un terme alemany que vol dir 'pedres que ens fan ensopegar'.

Els municipis on s'instal·laran el més d'un centenar de peces són Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Mataró, Rubí, Cardona, Esparreguera, Santa Perpètua de Mogoda, Vallbona d'Anoia, Figueres, Sant Cugat, Súria, Ripollet i Montornès del Vallès.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.