L'okupació d'una de les Cases dels Mestres endarrereix l'inici de les obres de remodelació

Duch assegura que si la casa està desokupada al setembre transferiran la propietat a Sostre Cívic


  • Comparteix:

Els adjudicataris de les Cases dels Mestres s'encarregaran de rehabilitar-se / Foto: Localpres

Els adjudicataris de les Cases dels Mestres s'encarregaran de rehabilitar-se / Foto: Localpres

L'okupació d'una de les Cases dels Mestres de la Floresta posa pals a les rodes perquè comencin les obres de remodelació dels habitatges. Així ho ha confirmat l'alcalde accidental, Francesc Duch, en declaracions a Cugat Mèdia. Duch ha explicat que ja tenen la llicència per atorgar les obres que es faran a través de la cooperativa Sostre Cívic i que resten pendents de la data per aquest últim desallotjament, que esperen que sigui al setembre, i així començar les obres i que el projecte 'pugui ser una realitat'.

L'alcalde accidental ha exposat que el personal de Promusa s'encarregarà de realitzar inspeccions per evitar més okupacions que puguin afectar el desenvolupament del projecte 'hem posat mitjans perquè es pugui complir el termini'. I és que, des que el ple municipal de març l'any 2015 va aprovar l'acord entre el col·lectiu 6 Claus, ara Clau Mestre, i la cooperativa Sostre Cívic per a la gestió i remodelació de les Cases dels Mestres, el projecte ha sofert diversos entrebancs administratius que l'han convertit en un procés que semblava no tenir fi.

Un procés dilatat en el temps

  • Juny 2014: Okupen sis cases de la Floresta per reivindicar la implantació 'efectiva' de la masoveria urbana a la ciutat. Es tracta de les antigues cases dels mestres del districte, ubicades prop de les pistes de Can Llobet i que són propietat de l'Ajuntament.

  • Març 2015: Sant Cugat impulsa la primera promoció d'habitatge públic en règim de masoveria cooperativa de Catalunya, a través d'un acord de col·laboració entre el col·lectiu 6 Claus, la cooperativa Sostre Cívic, l'Ajuntament i Promusa.

  • Octubre 2016: La plataforma Clau Mestra reclama que l'Ajuntament desbloquegi el projecte de masoveria urbana de les Cases dels Mestres, a la Floresta, que es troba aturat per problemes amb la limitació del terreny.

  • Juny 2017: El ple municipal aprova provisionalment la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) en l'àmbit de les Cases dels Mestres, darrer tràmit urbanístic per desencallar el projecte.

  • Desembre 2017: Quatre unitats familiars de les 11 que van obtenir l'adjudicació inicial abandonen el projecte en els gairebé dos anys que fa que es va fer el sorteig. El projecte segueix on era al gener del 2016: els adjudicataris esperen que els cedeixin el dret de superfície per poder començar a rehabilitar les cases.

  • Febrer 2019: El col·lectiu Clau Mestra -anteriorment Sis Claus-, a través de la cooperativa Sostre Cívic, critica que encara no s'hagin dut a terme els tràmits previs per iniciar el projecte. Sobretot, diuen, la signatura del dret de superfície en favor de la cooperativa, ja que els immobles són propietat de l'empresa municipal Promusa.

  • Març 2019: El ple fa un pas administratiu més amb l'intercanvi de finques entre l'Ajuntament i l'empresa municipal d'habitatge, Promusa, i el corresponent canvi de la titularitat. Una transmissió de terrenys en què ara el consistori consta com a titular dels terrenys per a usos viaris i Promusa com a titular de la finca destinada a habitatge.


    Francesc Duch

    Tenim un últim impediment i és que encara hi ha un okupa dins les Cases dels Mestres. Si tot va bé, al setembre, quan estigui l'edificació lliure de persones podrem transferir la propietat a la cooperativa Sostre Cívic per tal que el projecte sigui una realitat.



    • Comparteix:

  • OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.