El Parlament aprova la llei per regular els preus dels lloguers d'habitatges a Catalunya

Amb la llei, municipis en zones de 'mercat d'habitatge tens', com Sant Cugat, podran congelar els preus


  • Comparteix:

Moment de la votació de la llei / Foto: Twitter Parlament

Moment de la votació de la llei / Foto: Twitter Parlament

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la proposició de llei per regular els preus dels lloguers d'habitatges a Catalunya. Amb els vots a favor de JxCat, ERC, CatECP i la CUP i els contraris de Cs, PSC, PDeCAT, PPC i Demòcrates la cambra catalana ha validat la mesura, que pretén regular la 'contenció' i 'moderació' de les rendes quan es destinin a la residència permanent i es trobin en zones declarades amb 'mercat d'habitatge tens', com és el cas de Sant Cugat i una seixantena de municipis d'arreu del país.

Així, queda limitat l'augment i es congelen els preus del lloguer, que s'hauran de regir amb el que marqui l'índex oficial per a la zona on es trobi l'habitatge. En el cas dels habitatges d'obra nova, encara tenen tres anys per adaptar-se a aquests requeriments. Amb les esmenes de JxCat, la llei també tindrà en compte les despeses dels propietaris en la rehabilitació dels immobles i exclourà els petits tenidors en situació de vulnerabilitat, és a dir, amb uns ingressos inferiors als 2.000 euros mensuals incloent les rendes.

El debat al Parlament
L'aprovació de la regulació ha estat possible després d'un acord 'in extremis' entre el Sindicat de Llogaters, JxCat, ERC, CatECP i la CUP. El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) no ha avalat bona part de la llei en creure que alguns dels articles contradiuen la Constitució i l'Estatut.

De fet, al llarg del debat previ a l'aprovació Cs, PSC i PPC han advertit als grups promotors que la llei no té recorregut perquè el Parlament no té competències per legislar en la regulació dels lloguer. Cs i PSC han acusat JxCat, ERC, CatECP i la CUP de buscar confrontació amb l'Estat i rèdits electorals. Per la seva banda, el PPC ha anunciat que 'en breu' recorrerà la norma davant el Tribunal Constitucional (TC).

Quatre diputats del PDeCAT, que formen part del grup parlamentari de JxCat, han votat contra la proposició de llei. El Partit Demòcrata ha emès un comunicat on ha descartat donar suport a la mesura perquè 'no es defensa el petit propietari i perquè es produirà l’efecte de que hi haurà menys pisos de lloguer al mercat en els propers anys com s’ha acreditat en d’altres experiències a nivell internacional'.

També dos diputats de Demòcrates, que formen part del grup republicà, han votat en contra de la norma per regular els lloguers. En un comunicat, han defensat que la mesura 'beneficiaria a les estructures econòmiques, com els fons d’inversió, perjudicaria als petits propietaris, que a Catalunya representa un 80% dels llogaters, i tindria l’efecte de disminuir l’oferta de pisos de lloguer'.

El ple ha aprovat la proposició de llei amb 71 vots a favor i 63 en contra. La cambra ha rebutjat les esmenes presentades per Cs, PSC i PPC i ha aprovat les transaccionades de JxCat.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.