Junts per Sant Cugat veu insuficient la proposta de l'Estat sobre la gestió del superàvit i insta a modificar la llei

Junts presenta dues mocions en el proper ple, una perquè els ajuntaments puguin disposar del superàvit i l'altra per convocar la Taula de Mobilitat


Temes relacionats

Hisenda suspendrà el sostre de despesa del 2020 i permetrà als ajuntaments gastar el seu superàvit (14/set/20)

Els ajuntaments no hauran de donar el superàvit al govern espanyol per combatre la Covid -19 (10/set/20)

L'Ajuntament organitza un debat en línia sobre la Zona de Baixes Emissions i l'Anella Verda ( 2/set/20)

El PSC defensa la proposta de l'Estat per gestionar el superàvit dels ajuntaments (28/ago/20)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una roda de premsa amb Carmela Fortuny i Cristina Paraira de Junts per Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu d'una roda de premsa amb Carmela Fortuny i Cristina Paraira de Junts per Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Junts per Sant Cugat presentarà dues mocions al ple municipal de setembre, que està previst per dilluns de la setmana que ve. El grup municipal mantindrà la proposta per instar el govern de l'Estat a modificar la llei d'estabilitat pressupostària perquè els ajuntaments puguin disposar del superàvit acumulat i donar resposta a la crisi econòmica derivada de la pandèmia. Des de Junts valoren que ara el govern central vulgui flexibilitzar el sostre de despesa, però ho veuen 'insuficient'. D'altra banda, el grup també demanarà que es convoqui la Taula de Mobilitat per començar a treballar en un nou pla i valorar les mesures que ja s'han pres fins ara en aquesta matèria, com l'Anella Verda i la Zona de Baixes Emissions (ZBE).

Moció a favor de la suficiència financera dels ajuntaments
Junts per Sant Cugat assegura que 'des del primer moment' tenien clar que 'la mesura més urgent' per reactivar l'economia local des de l'Ajuntament era la modificació de la llei d'estabilitat pressupostària, que va tirar endavant el govern del PP. El regidor de la formació Carles Brugarolas explica que el consistori santcugatenc va arribar a disposar de més de 52 milions d'euros que estaven 'retinguts', i això els va fer 'mobilitzar-se'. Després d'una primera proposta del govern de l'Estat, que Brugarolas defineix com a 'confiscatòria' i que 'atempta contra els principis d'autonomia local' i que va ser rebutjada, ara l'executiu liderat per Pedro Sánchez proposa, a través del ministeri d'Hisenda, suspendre la regla de despesa. Una decisió que des de Junts celebren però que veuen 'insuficient', ja que no es planteja encara una modificació de la llei. Brugarolas defensa que ara 'cal posar tota la carn a la graella' per a la reactivació econòmica després de l'afectació de la pandèmia. D'altra banda, el primer tinent d'alcaldia i responsable d'Hisenda, Pere Soler, assegura que el romanent de què disposa és d'uns cinc milions d'euros.

Tot i això, el partit encara està pendent de si finalment poden presentar una moció conjunta amb el govern municipal i de veure quines modificacions hi ha de cara al debat de dilluns vinent.

Moció per convocar la Taula de Mobilitat
D'altra banda, el partit portarà al ple la demanda de convocatòria de la Taula de Mobilitat per començar a treballar en aquesta matèria i avaluar algunes de les mesures que ja s'han pres, com l'Anella Verda i l'aplicació de la Zona de Baixes Emissions. De fet, la regidora de Junts Cristina Paraira demana que aquesta eina sigui 'més participativa i no tan informativa' i assegura que els canvis haurien d'anar acompanyats de 'mesures compensatòries', en relació, principalment, al transport públic. El grup municipal exigeix que les mesures i propostes es debatin 'en els fòrums municipals corresponents' abans de posar-se.




Carles Burgarolas

Els ens locals tenim una tresoreria que hauríem de poder mobilitzar. I això implica franquejar, evidentment, la regla de despesa, però també modificar la llei d'estabilitat pressupostària, si es vol temporalment. I això per ara no està sobre la taula i a això insta la moció.

Cristina Paraira

És un tema que ens afecta a tots, no volem que tornin a produir-se canvis sense que s'hagin tractat en els fòrums de debat que té l'Ajuntament. Demanem la convocatòria de la taula sobretot per treballar en el nou pla de mobilitat anunciat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.