El govern espanyol començarà el tràmit de l'indult als presos independentistes la setmana vinent

El procés podria allargar-se fins a sis mesos i ha de ser validat finalment pel Congrés dels Diputats


  • Comparteix:

El tràmit per l'indult de Romeva i Ponsatí començarà la setmana que ve / Foto: Ajuntament

El tràmit per l'indult de Romeva i Ponsatí començarà la setmana que ve / Foto: Ajuntament

El govern espanyol començarà a tramitar l'expedient de l'indult als presos independentistes, entre ells el santcugatenc Raül Romeva, la setmana que ve, segons ha afirmat aquest dimecres el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats. L'executiu espanyol té sobre la taula la petició que va presentar l'advocat Francesc Jufresa el passat 23 de desembre per l'indult als 12 condemnats pel Tribunal Suprem. Campo ha afirmat que ho farà 'perquè és el que toca' la setmana que ve. Segons fonts del Ministeri de Justícia, un cop tramitats el govern espanyol haurà d'escolta les parts, el Tribunal Suprem i la Fiscalia, que emetran informes individuals per a cadascun dels condemnats. La resolució podria trigar en sortir més de sis mesos.

Fonts del Ministeri de Justícia han apuntat que les peticions d’indult sobre els condemnats pel procés es comencen a tramitar ara -i no abans- perquè hi ha hagut un retard en les gestions fruit d’una acumulació de sol·licituds -per a tot tipus de presos- en els últims mesos i en especial durant la pandèmia. Assenyalen que els tràmits passen en primer terme per demanar a la Fiscalia i al Tribunal Suprem que emetin un informe sobre l’indult per cada condemnat, perquè és un procés individual. D’aquesta manera el Suprem i la Fiscalia emetran a seva opinió sobre cadascun dels processats.

Malgrat que en un primer moment el Ministeri ha apuntat que el procés pot durar entre quatre i sis mesos, posteriorment ha matisat que la tramitació dels indults acostuma a durar més de sis mesos. L’indult als condemnats per sentència ferma està regulat a la Llei del 18 de juny de 1870 i recollit tant a la Constitució com al Codi Penal. El govern espanyol el pot concedir de mutu propi, a petició del tribunal sentenciador, de la Fiscalia o fins i tot de qualsevol persona, que pot presentar la sol·licitud al Ministeri de Justícia.

Un cop rebuda la petició, el Ministeri de Justícia obre el tràmit, que passa en primer lloc per demanar l’opinió del tribunal sentenciador, la Fiscalia, i també de les parts que van participar al procés judicial, així com al centre penitenciari sobre la conducta del pres. En tot cas són opinions no vinculants.

Durant el tràmit els advocats de les parts poden demanar l’excarceració fins que arribi la resolució. Després d’escoltar les parts el Ministeri de Justícia elabora un informe on recull la situació del pres, la seva edat, si és o no reincident, així com circumstàncies personals. També pot incloure proves de penediment, tot i que aquesta qüestió no pot ser entesa com a condicionant de la resolució.

L’informe del Ministeri de Justícia arribarà al Consell de Ministres, que haurà de decidir si concedeix o no l’indult. També pot fer una estimació parcial de la petició. L’indult pot suposar l’alliberament però no elimina els antecedents del condemnat. Fonts del Ministeri de Justícia apunten que tot el procés acostuma a durar entre quatre i sis mesos de mitjana. Si es concedís per part del govern, l’indult hauria de portar la signatura del rei Felip VI. Segons l’article 62 de la Constitució correspon al rei 'exercit el dret de gràcia d’acord a la llei'. El ministre de Justícia anuncia l'inici dels tràmits al Congrés.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.