Sant Cugat s'afegeix a la campanya 'Armes sota control' de tres ONGs per limitar les vendes d'armament


  • Comparteix:

L'Ajuntament s'ha adherit a la campanya 'Armes sota control', promoguda per Amnistia Internacional, Intermon-Oxfam i AINSA. Tots els grups polítics del consistori han donat suport a la proposta d'ICV d'exigir al govern espanyol i al Parlament europeu que reforcin el control de la venda d'armes i compleixin el codi de conducta de la UE per acabar amb l'exportació d'armament a països en conflicte o que vulneren els drets humans.

Amb l'aprovació per unanimitat d'aquesta moció, proposada per ICV i amb aportacions del PSC, l'Ajuntament es compromet a facilitar la difusió de la campanya 'Armes sota control' i a participar en els actes que les ONGs que la impulsen puguin organitzar a la nostra ciutat.

La campanya demana al govern espanyol i al Parlament europeu que reforcin el control sobre la venda d'armes i que garanteixin el compliment estricte del Codi de Conducta de la UE sobre Transferències d'Armes, que prohibeix l'exportació d'armament a països en guerra o en conflicte, o als que vulnerin els drets humans i el dret internacional.

El portaveu d'ICV, Xavier Boix, ha denunciat que les exportacions d'armes a l'Estat espanyol s'ha multiplicat per dos en els últims tres anys i ha censurat que bona part de les vendes vulneren la normativa europea.

Xavier Boix

Espanya ha doblat el volum de les seves exportacions d'armes en els últims tres anys. En el 40% dels casos, es podria estar violant el codi de conducta de la UE. El sistema espanyol de control d'armes és insuficient.


A més, la campanya 'Armes sota control' exigeix al govern espanyol que informi de manera clara i transparent sobre el comerç d'armes a l'Estat espanyol, ja que segons dades de l'Escola de Cultura de la Pau de la UAB, el volum real de vendes d'armament l'any 2003 va ser un 50% superior al declarat pel propi govern.

Des de l'equip de govern, el tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Toni Ramon, ha qualificat d'hipòcrita l'actitud dels Estats occidentals que s'omplen la boca parlant de pau i desenvolupament però, alhora, autoritzen la venda d'armes a països en conflicte.

Toni Ramon

Denunciem la hipocresia de molts estats, que parlen de pau i ajuda als països del Sud i alhora exporten armament, amb el beneplàcit dels governs.


Segons un informe de l'Escola de Cultura de la Pau de la UAB, la despesa mundial en armament és de 784.000 milions de dòlars, el que equival al 2,5% del Producte Interior Brut mundial. A l'Estat espanyol, la despesa militar prevista per al 2005 és de 15.000 milions de dòlars, una quantitat que supera el que costaria alimentar durant un any tots els nens de menys de cinc anys que pateixen fam al món.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.