Quatre grups del ple recorden a Junts les 'irregularitats' sobre contractacions incloses en l'informe de Fiscalia

Fortuny (Junts) es defensa recordant que el ministeri fiscal ha arxivat la causa perquè no hi veu cap delicte penal


Temes relacionats

El govern local diu que la investigació de la Fiscalia 'deixa clar que hi va haver irregularitats administratives i un descontrol' ( 6/nov/20)

Cs creu que l'escrit de Fiscalia sobre els contractes municipals demostra que va haver-hi 'quelcom més que irregularitats' ( 6/nov/20)

Fiscalia arxiva la investigació de les contractacions de l'Ajuntament ( 5/nov/20)

Fortuny: 'El govern municipal ha fonamentat el pacte en una falsedat; agrairíem una disculpa pública' ( 5/nov/20)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la documentació entregada a Fiscalia / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Imatge d'arxiu de la documentació entregada a Fiscalia / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

El ple municipal ha debatut l'informe de Fiscalia sobre les contractacions fetes entre 2017 i 2018 a l'Ajuntament de Sant Cugat. Mentre que l'exalcaldessa i actual portaveu de Junts, Carmela Fortuny, s'ha mostrat 'satisfeta' per l'escrit, que arxiva la causa per no veure-hi infraccions penals, tant els tres partits de govern com Cs han mostrat 'preocupació' per la gestió anterior. Els quatre grups han destacat paraules que inclou l'informe de Fiscalia com 'deixadesa' i 'irregularitats', que han fet que aquesta ho posi en coneixement de l'Oficina Antifrau de Catalunya.

ESCOLTA-HO

El debat l'ha obert el portaveu de Cs, Aldo Ciprian, partit que va portar l'informe anual de l'interventor a la Fiscalia perquè "tingués coneixement" d'aquestes pràctiques. Ciprian ha llegit fragments de l'informe i ha parlat de "negligència", "ineficàcia" i d'una "repassada" amb pràctiques que "no tenen rellevància penal, però sí que són contraris a l'honradesa i l'eficàcia". El portaveu taronja ha assegurat, a més, que continuaran "fiscalitzant" i estaran "a sobre" de la gestió tant del govern anterior com de l'actual.

Els tres partits que formen el govern han intervingut per separat, tot i que els discursos han anat en el mateix sentit. La tinenta d'alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, que ha parlat en nom de la CUP-PC, ha assegurat que "no ens podem sentir orgullosos" de l'escrit. Llorente explica que estan "farts" d'haver de donar documentació a Fiscalia i que veuen amb "molta preocupació" tant el contingut de l'informe com la reacció del grup municipal de Junts per Sant Cugat, que demanava una rectificació al tripartit.

El portaveu del PSC, Pere Soler, també ha llegit parts de l'informe i ha preguntat a Fortuny, i a Junts, "com gosen parlar d'ètica?". Soler, a més, ha afegit que "això només és la punta de l'iceberg" i que "hi haurà més escrits".

Unes paraules, tant les de Llorente com les de Soler, que ha subscrit el portaveu d'ERC, Francesc Duch, que ha argumentat que l'"ètica", la "transparència" i "l'honestedat" són alguns dels motius del pacte per canviar el govern. Duch ha assegurat que "això s'ha d'acabar".

Fortuny, per part de Junts, s'ha defensat i ha explicat que l'informe és "una bona notícia per Sant Cugat". Ha destacat que "no hi ha cap delicte" i que el cas "s'ha arxivat i s'ha tancat". També ha posat sobre la taula el "pla de millora" sobre el procediment de contractació, que va definir la nova intervenció. La portaveu de Junts ha afirmat que han fet "discursos tergiversats" i que condemnen "la falsedat i la corrupció".

El debat l'ha tancat la mateixa alcaldessa, Mireia Ingla, qui ha animat a la ciutadania a llegir-se l'informe. Ingla assegura que "no ha de rectificar" i que sempre és "molt meticulosa" amb les seves paraules. De fet, diu que mai ha "parlat de delicte, sinó d'evidents irregularitats", que l'escrit confirma, i que sempre ho ha fet públic "per raons de transparència". L'alcaldessa ha demanat, finalment, "respecte i lleialtat institucional" i s'ha compromès un cop més a "endreçar aquest ajuntament" i "gestionar els serveis públics de la millor manera possible", encara més, en una crisi com l'actual.












Aldo Ciprian

Negligència, inexistents procediments de contractació pública, despesa incontrolada, irregularitats administratives, sistemàtica omissió de les actuacions de control intern, responsabilitats polítiques de les àrees de govern, el que és una autèntica repassada.

Carmela Fortuny

Manifestar la nostra satisfacció. És una bona notícia per Sant Cugat que la Fiscalia arxivi, tanqui i conclogui que no hi ha delicte. Ens alegrem que no hi hagi delicte.

Lourdes Llorente

No estem parlant de per què vam formar govern els partits que formem el govern, estem parlant de l'informe de Fiscalia. Manipular i tergiversar és desviar l'atenció d'un debat. I el debat és que el decret de Fiscalia arxiva les actuacions perquè considera que no són delicte i les deriva a l'Oficina d'Antifrau, i d'això no ens podem sentir orgullosos ni contents.

Pere Soler

Jo encara estic esperant, a dia d'avui, que demanin perdó. Que facin un acte d'humilitat i diguin "mirin, sí, ens vam equivocar, no n'estàvem al cas, teníem tantes ganes de fer campanya que no ens vam fixar en què s'estaven fent les coses mal fetes". Perquè aquesta és la veritat.

Francesc Duch

Això s'ha d'acabar. Estem patint, a data d'avui, les conseqüències de tota aquesta deixadesa i descontrol de molts anys. El que volem per Sant Cugat és no sortir més als diaris amb temes de corrupteles i irregularitats.

Mireia Ingla

M'agradaria que tots els regidors i regidores, i tots els partits polítics, esmercessin les mateixes energies en comunicar que no hi ha hagut cap delicte com que en el passat hi ha hagut greus irregularitats en la contractació de l'Ajuntament, així com deixadesa i falta de control per part dels responsables polítics d'aquell moment i que, a partir d'ara, tot això queda en mans de l'Oficina Antifrau.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.