Una quinzena d'activitats per barrar-li el pas al masclisme

El 25-N estarà present a la ciutat durant dues setmanes d'activitats de sensibilització


  • Comparteix:

13 caminions circularan amb el lema de la campanya / Foto: Lali Puig

13 caminions circularan amb el lema de la campanya / Foto: Lali Puig

Sant Cugat es bolca amb el Dia Internacional contra la violència envers les dones amb una quinzena d'activitats i accions que incidiran especialment en la conscienciació, la sensibilització, la formació i l'impacte. Amb aquest objectiu, durant diverses setmanes 13 camions de recollida d'escombraries vinilats per a l'ocasió circularan amb el missatge 'Aquí dins hi posem les violències masclistes'. Xerrades i exposicions organitzades per l'Ajuntament amb diverses entitats; com Noestasola, l'Ateneu, la Unipau i Refugees Welcome; completen el programa, que ha donat el tret de sortida aquest dimarts amb la mostra 'Silencis. Les filles del masclisme'.

Susana Malagón és l'autora d'aquesta exposició que és un homenatge a les dones de tota una generació i un exercici de memòria col·lectiva. Hi apareixen 18 dones silenciades durant la seva vida pel masclisme i ara fotografiades sobre draps en un gest per recuperar les seves històries i experiències. La mostra es pot veure a la Casa de Cultura.

És la primera activitat d'un programa que, segons la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, busca la consciència col·lectiva per interpel·lar tota la societat davant aquesta "xacra social".

"El 25-N ens recorda que vivim en una societat patriarcal", ha afirmat Gibert, qui ha defensat que la seva erradicació no és un problema privat sinó que pertany a l'esfera pública i col·lectiva. Per això, ha posat en valor l'esforç que s'està fent des del consistori amb campanyes com aquesta i serveis com el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Aquest servei ha atès fins al 30 de setembre 145 dones, de les quals 68 per violències masclistes. Això representa un 21,4% més que el mateix període de l'any anterior.

Sota el lema "El masclisme mata: barrem-li el pas!", enguany les activitats amb motiu del 25-N fomentaran precisament la reflexió i la sensibilització i es desenvoluparan en la seva majoria en línia.

Activitats
  • Dijous 19 de novembre, a les 19 h. Documental 'Chez jolie coiffure', de Rosine Mfetgo Mbakam.
  • Divendres 20 de novembre, a les 19 h. Presentació del llibre 'Allí abajo de las mujeres', a càrrec de l'escriptora i activista equatoguineana Milbea Obono. Organitza la Unipau.
  • Dilluns 23 de novembre, a les 19 h. Xerrada 'La culpa és meva', a càrrec de la psicòloga Elisenda Vila. Organitza Noestasola.
  • Dimarts 24 de novembre, a les 19 h. Xerrada-taller 'Art i sororitat', a càrrec d'Eva Lafuente. Organitza l'Ateneu.
  • Dimecres 25 de novembre, a les 12 h. Acte institucional i lectura del manifest. A la plaça de la Vila.
  • Dijous 26 de novembre, a les 10.30 h. Xerrada 'A l'empresa, zero violències', a càrrec d'Alba Martínez, directora de Talent Humà del grup Sorli. Organitza la Fundació Sorli i el Servei d'Ocupació Municipal.
  • Dijous 26 de novembre, a les 19 h. Concert 'La Cambra de l'Ateneu', a càrrec d'Anna Andreu. Organitza l'Ateneu.
  • Dilluns 30 de novembre, a les 18 h. Xerrada 'Vulnerabilització i apoderament de les dones desplaçades', a càrrec d'Alesandra Tatic, migrant i activista. Organitza Refugees Welcome.


  • Exposicions
  • 'Trossets del món', d'Ana Roig. S'ha ajornat i encara no té data.
  • 'Silencis. Les filles del masclisme', de Susana Malagón. A la Casa de Cultura fins al 4 de desembre.
  • 'Defensores del cos-territori'. On line, de l'1 de desembre a l'11 de gener. També es podrà visitar de manera presencial al Claustró del Museu del Monestir.


  • Altres activitats
  • Racó bibliogràfic de contes no sexistes i llibres sobre prevenció de les violències. A les Biblioteques de Sant Cugat.
  • Xerrades i tallers als centres educatius.


  • AQUÍ POTS CONSULTAR TOT EL PROGRAMA D'ACTES




    Núria Gibert

    Cal prendre consciència col·lectiva. Les violències no són un problema privat, sinó que són una xaxra social i formen part de l'esfera pública, i per tant, ens interpel·len a totes i tots.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.