Sant Cugat presentarà al·legacions al Tribut Metropolità

El ple municipal ha donat suport al document consensuat per la Taula de Diàleg


  • Comparteix:

Moment del ple / Foto: Cugat Mèdia

Moment del ple / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament presentarà al·legacions a l'ordenança fiscal del Tribut Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Es tracta de les propostes recollides en el marc de la Taula de Diàleg del Tribut Metropolità, a les quals el ple municipal ha donat llum verda aquest dilluns amb els vots de tots els grups tret de Cs, que hi ha votat en contra. Així, es proposa, entre d'altres, ampliar les bonificacions i tenir en compte els sectors i famílies afectats per la Covid-19. La moció aprovada també opta per millorar l'accés a la informació i dona per tancat l'espai de debat creat en compliment d'un altre acord del plenari.

ESCOLTA-HO

El tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, ha estat l'encarregat d'explicar al plenari el document consensuat a la Taula de Diàleg en cinc sessions i 10 hores de treball.

Soler ha concretat que es demana a l'AMB que obri un debat a fons sobre el seu finançament i el del tribut, que s'apliqui una política més ambiciosa de bonificacions i que es millorin "aspectes de càlcul i de clarificació de la informació". En concret, són una desena d'al·legacions que inclouen propostes com convertir la bonificació del 60% com a fixa i ampliar-la a trasters i aparcaments vinculats als immobles, així com a locals comercials. També proposen ampliar les bonificacions a col·lectius vulnerables i afectats per les conseqüències econòmiques de la Covid-19.

Tot i aquestes reclamacions, Soler ha subratllat que l'AMB ha invertit 4,2 milions d'euros el 2019 en projectes de rehabilitació d'habitatges, l'Ambiteca, la vianantització de l'avinguda de Cerdanyola, la primera fase de la intervenció al Bosc de Volpelleres, millores a Can Sant Joan, la rehabilitació de la masia de Can Quitèria, la neteja del parc de Collserola, plans d'ocupació i ajudes contra la pobresa energètica. Soler ha afirmat que de cada 100 euros que es recapten a Sant Cugat, l'AMB en destina 105 a la ciutat.

Unes xifres, però, que ni Junts ni Cs han donat per bones. Segons el portaveu de Cs, Aldo Ciprian, l'AMB ha recaptat a Sant Cugat més de 12 milions d'euros, fet que fa necessari comptar amb una auditoria anual, com demanava la moció inicial. En aquest sentit, Ciprian ha insistit que es tracta d'un tribut "injust", fet pel qual el seu grup hi ha votat en contra.

Sí que hi ha donat suport Junts, tot i que també han reiterat "la feblesa jurídica" del tribut. El regidor de Junts Carles Brugarolas ha dit que és el moment d'aportar millores en forma d'al·legacions a "quelcom que no ens agrada" i contra el qual el seu govern va presentar un contenciós-administratiu, que està en suspens.

Amb tot, es dona compliment a la moció aprovada el juny passat, que també expressava la queixa per la manca d'informació respecte al tribut i exigia un pla d'inversions, el calendari i auditories sobre els treballs realitzats al municipi, peticions que, segons l'Ajuntament, ja s'han fet arribar a l'ens supramunicipal.








Pere Soler

"Aquestes al·legacions van dirigides sobretot a millorar els sistemes de bonificació, fomentar no només el 60% pels residents, sinó d'aquelles propietats que van lligades a la mateixa propietat que està bonificada, com trasters o pàrquings"

Aldo Ciprian

"En total Sant Cugat acabarà pagant més de 12,1 milions d'euros a l'AMB, això el pressupost anual d'un ajuntament com Badia del Vallès. Amb quina finalitat, senyors del tripartit? Els veïns de Sant Cugat volen saber on van a parar els seus diners"

Carles Brugarolas

"Estem a favor de replantejar del tot el tribut metropolità i el finançament de l'AMB perquè és evident que aquest tribut és jurídicament molt feble i que està en risc la consistència dels ingressos de l'AMB i la prestació dels seus serveis. Però sobretot estem a favor d'eximir ja els col·lectius més vulnerables, com a mínim"



  • Comparteix:

COMENTARIS

el que s'havia de haver fet,era no retirar el recurs que l'anterior equip de govern havia presentat contra l'aplicacio d'aquest INJUST impost de l'AMB. Perque l'actual govern municipal va retirar el recurs ???... va ser una condicio, per pactar formar el govern amb el psc(PSOE)....que es qui governa l'AMB ?

Pere Ferrer Morello. Enviat el 4/des/20


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.