Mor Arcadi Oliveres, santcugatenc internacional i activista per la pau

Va dedicar bona part de la seva vida a lluitar pels drets socials i a divulgar la cultura pacifista


  • Comparteix:

L'economista i activista per la pau Arcadi Oliveres ha mort aquest dimarts als 75 anys d'edat. Ell mateix havia anunciat, en el seu darrer acte públic, que patia un càncer terminal. La trajectòria del també president de la Universitat Internacional per la Pau (Unipau) i expresident de Justícia i Pau li va valer nombrosos reconeixements, entre ells el Premi Extraordinari Ciutat de Sant Cugat, el Premi Internacional per la Pau de l'ICIP (2017) i la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Barcelona (2019). L'Ajuntament de Sant Cugat, en el ple del mes de febrer passat, va iniciar els tràmits per declarar-lo fill predilecte de la ciutat, reconeixement que està previst que s'oficialitzi en una sessió extraordinària properament. En el seu vessant polític, va fundar, juntament amb Teresa Forcades, Procés Constituent.

Nascut el 1945 a Barcelona, Oliveres va significar-se com a lluitador antifranquista durant la seva etapa d'estudiant, quan va ser membre del clandestí Sindicat Democràtic d'Estudiants i va participar a la Caputxinada de 1966. Dos anys després va ser processat pel Tribunal d'Ordre Públic i jutjat per reunió clandestina, però finalment va ser absolt.

A la dècada dels 70 va implicar-se en moviments a favor de la democràcia i l'autogovern de Catalunya, especialment a través de l'Assemblea de Catalunya. En aquesta època va participar també en el moviment veïnal, com a fundador de l'Associació de Veïns de l'Esquerra de l'Eixample, i va militar a Cristians pel Socialisme. Des del 1974 va integrar-se a l'organització internacional catòlica Pax Christi, que va copresidir, amb Frederic Roda i Àngel Colom, fins al 1990. Als 80 va vincular-se a Justícia i Pau, entitat cristiana dedicada a la promoció dels drets humans i la pau, que va presidir.

Es va vincular activament el 2011 amb moviment 15-M i el 2013 funda juntament amb Teresa Forcades Procés Constituent.

A Sant Cugat, la trajectòria a favor de la pau d'Oliveres s'ha visualitzat a través de la Universitat Internacional de la Pau, fundada l'any 1984 per Frederic Roda i Adolfo Pérez Esquivel. Oliveres ha estat un dels motors d'aquesta iniciativa que ha presidit fins ara.

Tertulià i col·laborador habitual de Cugat Mèdia i d'altres mitjans de comunicació del país, Arcadi Oliveres ha estat professor d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), membre d'una desena d'entitats i autor de diversos llibres que han divulgat les seves reflexions sobre el deute extern, les desigualtats nord-sud, el militarisme i la teoria del decreixement.

En aquesta entrevista a Cugat Mèdia, Oliveres reflexionava sobre la desmilitarització.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.