Valldoreix referma el compromís contra els incendis i la contaminació acústica i atmosfèrica

La junta de veïns de l'EMD també ha acordat el suport a les escoles culturals, a Pablo Hasél i contra l'addicció als jocs d'apostes en línia


  • Comparteix:

La sessió ha tingut lloc telemàticament / Foto: Captura

La sessió ha tingut lloc telemàticament / Foto: Captura

Cinc de cinc: totes les mocions que han passat per la junta de veïns de Valldoreix aquest dijous han rebut llum verda. Així, l'EMD ha posat de manifest el compromís contra els incendis a la vila, reclamant més personal per al cos de Bombers, garantint el control de les franges de seguretat i posant en marxa una campanya. L'administració descentralitzada, a més, farà un pas més contra la contaminació acústica i atmosfèrica derivada del pas de vehicles per les autopistes AP-7 i B-30, fent una proposta perquè s'estableixin trams de velocitat variable. A la sessió plenària també s'ha donat llum verda a un text de suport a Pablo Hasél, a una proposta per fer costat a les escoles culturals del territori davant la situació sanitària i una altra per la prevenció de l'addicció a jocs en línia.

Valldoreix, preparada contra el foc

Els grups municipals de la junta de veïns s'han posat d'acord per tirar endavant una proposta del PSC que ha esdevingut institucional per reforçar la capacitat de l'EMD per fer front als eventuals incendis forestals. L'administració descentralitzada instarà la Generalitat a incrementar el nombre d'efectius del parc de Bombers i a revisar i controlar les franges de seguretat en zones boscoses. Amb el text, l'EMD demanarà tenir accés al pla d'incendis municipal i al pla d'informació i vigilància, així com tenir veu i vot a l'hora d'actualitzar-lo; Valldoreix adaptarà aquest pla per instal·lar cartelleria de prevenció, millorar la gestió dels hidrants i engegar una campanya informativa.

Creuada contra la contaminació

El pas de vehicles per l'autopista AP-7 i B-30 és un maldecap d'una part del veïnat de Sant Cugat (a Mira-sol, en concret al barri de Mas Gener) i també a Valldoreix. Malgrat que l'EMD va encarregar un estudi que establia que els nivells sonomètrics eren acceptables, ara l'administració fa un pas més enllà amb l'aprovació d'una moció original de la CUP-PC que insta la Generalitat a fer implementar en el tram que passa per la vila la velocitat variable (la velocitat és un factor clau en la sonometria). El text, això sí, demana fer extensible aquesta mesura a altres vies, com la C-58.

El text insta a la Generalitat, al govern espanyol i a la concessionària Abertis a instal·lar pantalles acústiques i a fer un tractament sonoreductor al paviment. El text va més enllà i insta les administracions competents a reforçar els transports col·lectius, ja que, segons el portaveu cupaire, Ferran Margineda, el problema de tot plegat són "els models de transport". Només la vocal de Cs, Anna Cano, ha votat en contra del text perquè considera que no té prou rigor i s'escapa de les competències de l'EMD.

Suport a les escoles culturals

Tal com va fer l'Ajuntament de Sant Cugat aquest dilluns al ple, l'EMD de Valldoreix ha posat de manifest el seu suport a les escoles de música, dansa, teatre i art. A través d'una moció proposada pel mateix col·lectiu, es reclama "la reobertura immediata" d'aquests espais i s'instarà a les administracions competents a adoptar "mesures compensatòries reals i proporcionades a les mesures restrictives de tancament". A més, tal com va fer Sant Cugat, Valldoreix es compromet a seguir "aportant mesures d'ajuts i suport" a aquests centres.

Combatre l'addicció al joc

Les ordenances municipals de Valldoreix inclouran la prohibició expressa de la publicitat de cases d'apostes i joc en línia a la vila. És un dels acords que recull la moció institucional, original d'ERC-MES, que ha rebut llum verda aquest dijous a la junta de veïns. L'entitat descentralitzada instarà la Generalitat a aplicar amb aquest sector els mateixos criteris que s'apliquen amb els tabacaires i les farmàcies perquè limiti l'obertura de cases d'apostes. La moció també proposa que s'augmenti el tipus aplicable en l'impost sobre activitats del joc per a les cases d'apostes i joc en línia.

En favor de la llibertat d'expressió

La moció d'ERC-MES de suport a Pablo Hasél ha prosperat amb el suport de Junts i la CUP-PC; el PSC s'ha abstingut i Cs ha votat en contra. El text carrega contra "les sentències polítiques dels tribunals espanyols que posen en dubte les garanties de tot el sistema judicial" i, per extensió, la que ha portat a presó el raper lleidatà.

Tant Junts, com el PSC, com Cs han criticat els aldarulls que s'han produït a diverses ciutats arran dels fets. Ara bé, el sentit del vot ha estat diferent en cada grup. Des de Junts (a favor), la vocal Elena Degollada ha defensat que malgrat no compartir els missatges de Hasél, no considera que siguin mereixedors d'una pena de presó. Per part del PSC, Susanna Casta ha emès una abstenció, ja que considera que la reforma del codi penal evitarà situacions com aquesta. Tant la socialista com la portaveu de Cs, Anna Cano, han coincidit a assenyalar que el que ha portat a presó el raper és l'acumulació de condemnes. En tot cas, la formació taronja ha votat en contra de la moció.

Recupera aquí la sessió plenària




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.