Felip VI és persona non grata a Sant Cugat

El ple municipal ha aprovat també declarar Sant Cugat municipi antimonàrquic i ciutat plenament democràtica i republicana

Imatge d'arxiu del cap de l'estat espanyol, Felip VI / Foto: ACN

Política

Publicat el 15/mar/21 per Anna González

El ple municipal ha declarat aquest dilluns el rei Felip VI persona non grata a Sant Cugat. L'acord ha comptat amb el suport de Junts i la CUP-PC, mentre que ERC-MES s'hi ha abstingut i Cs i el PSC hi han votat en contra. La decisió forma part d'una moció presentada per Junts i la CUP-PC, a instàncies del Consell local per a la República, que també declara Sant Cugat municipi antimonàrquic i, en conseqüència, ciutat plenament democràtica i republicana. A aquest segon acord s'hi ha afegit el suport d'ERC-MES, mentre que Cs i el PSC han mantingut el seu rebuig.

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

Junts per Sant Cugat
Des de Junts per Sant Cugat, la regidora Núria Fernàndez ha recordat que la monarquia és una institució "que ho ha estat mai votada a les urnes, sinó una peça imposada". A més, ha lamentat que actua "amb total impunitat" i amb "totalitarisme" vers els Països Catalans. Exemple d'això, ha concretat la regidora, va ser el discurs del rei Felip VI del 3 d'octubre, al qual va elogiar la resposta del govern espanyol a l'1-O i "donava suport a les porres del govern espanyol en contra de les urnes".

"Felip VI va trencar el fràgil lligam que podia tenir amb la ciutadania i les institucions catalanes. Això sol ja seria un motiu suficient per declarar-lo persona non grata, però hi ha més", ha afirmat Fernàndez, qui ha lamentat el degoteig d'escàndols de la monarquia.

La CUP-PC
Una visió compartida en part per la CUP-PC. La portaveu, Núria Gibert, ha definit la monarquia com una institució caduca, intocable i "una família que viu d'altres famílies", però per sobre de tot, "que no és democràtica".

Gibert ha recordat que el seu grup municipal ja va presentar una moció similar el 2016, però va ser rebutjada amb els vots en contra de CDC, el PSC i el PP.

ERC-MES
ERC-MES també s'ha afegit als retrets a la monarquia, de la qual ha recordat la seva vinculació al règim franquista i als escàndols. Tot i el seu rebuig, la regidora Gemma Aristoy ha justificat l'abstenció del grup republicà al primer dels acords per declarar persona non grata el rei Felip VI perquè no és contra la persona, sinó contra tota la institució.

"Catalunya no té rei", ha afirmat Aristoy, qui ha defensat el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

PSC
El PSC, en canvi, hi ha votat en contra de la moció. La regidora Pilar Gorina ha defensat que no consideren que sigui una moció que hagi de discutir el ple de Sant Cugat i que, en tot cas, és un gest que "no és plenament democràtic".

Cs
El portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha carregat contra la moció, la qual considera no respon a les necessitats de la ciutadania. Ciprian ha defensat l'Estat espanyol com a estat democràtic i ha convidat el monarca a visitar la ciutat.

"Vostès, encoratjadors del colpisme, que presentin una moció parlant de repressió i falta de democràcia a Espanya em posa els pèls de punta", ha dit Ciprian. El portaveu taronja també ha recordat que no és la primera vegada que es debat una moció similar i que existeixen informes jurídics sobre la responsabilitat d'aquests gestos polítics, que en el cas de delictes contra la corona poden suposar multes, i fins i tot, presó.




DECLARACIONS

Núria Fernàndez

Felip VI va trencar el fràgil lligam que podia tenir amb la ciutadania i les institucions catalanes. Això sol ja seria un motiu suficient per declarar-lo persona non grata, però hi ha més. La Casa Reial és notícia per un seguit d'actes immorals.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Aldo Ciprian

Vostès, encoratjadors del colpisme, que presentin una moció parlant de repressió i falta de democràcia a Espanya em posa els pèls de punta. Després d'una república de vuit segons, han estat capaços de crear tants xiringuitos subvencionats.

Your browser doesn’t support HTML5 audio