Com m'afectarà la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat?

La nova normativa, que prohibirà la circulació dels vehicles més contaminants pel centre de la ciutat, entra en vigor aquest dissabte


Temes relacionats

Nova exempció per a vehicles professionals per entrar a la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat (28/abr/21)


  • Comparteix:

La Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat entra en vigor aquest dissabte / Foto: Cugat Mèdia

La Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat entra en vigor aquest dissabte / Foto: Cugat Mèdia

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Sant Cugat es posa en marxa aquest dissabte, tot i que fins al novembre no hi haurà sancions. Es tracta de la primera ZBE d'àmbit local a l'àrea metropolitana i impedirà la circulació dels vehicles més contaminants en una àrea d'uns quatre quilòmetres quadrats al centre de la ciutat. La normativa pretén, tot i que amb algunes excepcions, imitar la que ja s'aplica a les rondes de Barcelona.

En quina àrea s'aplicarà?
La Zona de Baixes Emissions inclourà una àrea d'uns quatre quilòmetres quadrats entre la carretera de Vallvidrera, la Ronda Nord, l'avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist de Llaceres i el passeig de Valldoreix.

Zona de Baixes Emissions

En quin horari estarà vigent?
Les restriccions seran tots els dies laborables, de dilluns a divendres, entre les 7 h i les 20 h.

A quins vehicles afecta la prohibició?
Afecta els cotxes, motocicletes i ciclomotors que no tinguin la possibilitat d'obtenir l'etiqueta ambiental de la DGT: els cotxes de benzina matriculats abans de l'any 2000 o de dièsel anteriors al 2005 o 2006. Les motocicletes i ciclomotors, són les matriculades abans de 2003. No serà obligatori portar l'etiqueta al vehicle, tot i que és recomanable.

Hi haurà excepcions?
Moratòries:
  • Les persones amb un vehicle per a ús professional i amb ingressos inferiors a dues vegades l'Indicador de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM), uns 16.000 euros anuals, tindran una moratòria d'un any (fins l'1 de maig de 2022).
  • Les furgonetes, camions i autobusos també tindran una moratòria d'un any (fins l'1 de maig de 2022).
  • Els camions de mercaderies de gran tonatge tindran una moratòria de cinc anys per circular pel polígon de Can Magí (fins l'1 de maig de 2026).
  • Exempcions:
  • Els transports de persones de mobilitat reduïda, de persones amb alguna malaltia que no els permeti utilitzar el transport públic i els serveis d'emergència i essencials (mèdics, funeraris, Protecció Civil, Bombers, Policia i cossos i forces de seguretat de l'Estat) estan exempts.
  • Hi haurà autoritzacions per a activitats temporals a vehicles especials que necessitin un accés esporàdic a la ZBE.
  • També es poden demanar fins a 10 autoritzacions anuals com a màxim per a un accés esporàdic a la ZBE.
  • Els vehicles estrangers que compleixin els requisits tecnològics d'accés també estaran exempts de la prohibició, malgrat no tinguin etiqueta de la DGT.

  • Com sol·licito una autorització?
    L'alta al Registre metropolità d'autoritzacions ZBE se sol·licita una única vegada. Per fer-ho, el titular del vehicle ha d'enviar un formulari de sol·licitud al Registre metropolità. Una vegada acceptada la petició, podeu activar i pagar els dies d'autorització des de l'àrea d'usuari de la web del registre fins a les 23.59 h del dia abans. També es poden sol·licitar i pagar les autoritzacions diàries des de qualsevol oficina de Correus de l'Estat espanyol amb un cost de gestió afegit.

    Com es farà el control?
    El control serà automàtic, amb cinc càmeres de lectura de matrícula, situades en diversos punts d'entrada a la ciutat i en un vehicle de la Policia Local.

    Quan entrarà en vigor?
    La Zona de Baixes Emissions es posa en marxa l'1 de maig, tot i que les sancions per incompliment no es començaran a posar fins a l'1 de novembre.

    Quines sancions s'aplicaran?
    Les sancions seran d'entre 100 i 500 euros, segons la gravetat de la infracció. A més, l'ordenança preveu que les persones reincidents, les que cometin una infracció de la mateixa naturalesa com a mínim dues vegades en un any, podrien tenir un augment del 30% en la sanció. Tots els diners recaptats es destinaran a polítiques de mobilitat sostenible.

    Dubtes sobre algun cas en concret?
    La ciutadania que tingui dubtes els pot resoldre a:
  • L'Ajuntament (al correu mobilitat@santcugat.cat, al telèfon 010 i de manera presencial a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) amb cita prèvia).
  • L'Àrea Metropolitana de Barcelona (al web, al telèfon 930 333 555 i presencial, a la seu de l'AMB a la Zona Franca de Barcelona, amb cita prèvia).



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.