Llum verda a l'indult a Raül Romeva i a la resta de presos independentistes

El Tribunal Suprem pot dictar les excarceracions en qualsevol moment


  • Comparteix:

Raül Romeva, a casa seva, durant una entrevista amb Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia

Raül Romeva, a casa seva, durant una entrevista amb Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia

La dona del santcugatenc Raül Romeva, Diana Riba, ha explicat a Cugat Mèdia que ha rebut 'amb alegria i vertigen' la confirmació dels indults parcials per als presos independentistes per part del Consell de Ministres. El president espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar aquest dilluns a l'acte del Liceu que aquest és un 'primer pas' per a la reconciliació de la societat catalana i de Catalunya amb la resta de l'Estat, tot i que aquest gest ha estat rebut amb diferents interpretacions polítiques. El Tribunal Suprem ja pot dictar les excarceracions, ara que té la confirmació oficial del govern espanyol. Previsiblement tots hauran pogut abandonar definitivament la presó abans de Sant Joan.

El Tribunal Suprem dictarà les excarceracions tan bon punt tingui confirmació oficial del govern espanyol de la concessió dels indults, segons expliquen fonts jurídiques. Les mateixes fonts apunten que la comunicació formal dels indults no ha de ser necessàriament a través del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) sinó que podria arribar per una altra via oficial abans que es publiqui el decret d'indult al BOE.

Paral·lelament, la Zarzuela preveu que el rei Felip VI signi els decrets aquest mateix dimarts perquè apareguin publicats al al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) dimecres.

Malgrat això, el pres santcugatenc, Raül Romeva, ha recordat a les xarxes socials que hi continua haver altres represaliats per l'Estat.



Els indults justifiquen la decisió per la "utilitat pública". També recullen un seguiment del comportament dels presos i fan una argumentació jurídica que recorda que és una potestat del govern espanyol i que la llei no exigeix penediment. A més, donen resposta al Tribunal Suprem, que al seu informe va acusar el govern espanyol de fer un "autoindult" per assegurar la seva majoria parlamentària.

Als escrits el govern espanyol defensa que els indults van més enllà de ser una mesura de gràcia que afecta a la situació penitenciària dels presos i serviran per restablir "la convivència a Catalunya". Cada decret té una extensió d'aproximadament 30 pàgines i suposarà un indult parcial que contempla la part de les penes que els queda per complir.

Els indults afecten els nou líders pel procés que van ser condemnats a penes de presó. No els que ja han extingit les seves condemnes per desobediència: Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila. Tampoc afecten els líders del procés que es troben a l'estranger; Carles Puigdemont, Toni Comín, la santcugatenca Clara Ponsatí, Lluís Puig, Marta Rovira, i Anna Gabriel.

Vox ha anunciat la seva intenció de recórrer els indults al Tribunal Suprem, malgrat que els juristes no es posen d'acord sobre la capacitat de la ultradreta de recórrer ni tampoc sobre les possibilitats que el Suprem els revoqui.

Com afecta l'indult a Raül Romeva?
Com que es tracta d'un indult parcial, se li condolen els anys de presó que li quedaven per complir (gairebé vuit dels dotze als quals va ser condemnat), però es manté la pena d'inhabilitació. Tal com ha explicat la dona de Raül Romeva, Diana Riba, a Cugat Mèdia, "hi ha tres coses que no fa aquest indult: no revoca la inhabilitació per exercir un càrrec polític o públic (en el cas del Raül fins a l'any 2030), no treu les multes que ha suposat la sentència ni els elimina la pena del seu historial delictiu". En aquest sentit, Riba lamenta que no s'hagi aconseguit l'amnistia que, segons ha dit, "seria l'única solució definitiva" i que per tant "haurem de seguir treballant per a la resolució final d'aquest conflicte".

El posicionament del Consell d'Europa
L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa va reclamar dilluns l'alliberament dels líders independentistes empresonats per l'1-O i la retirada de les euroordres contra Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica. Amb 70 vots a favor i 28 en contra i 12 abstencions, l'Assemblea Parlamentària de l'organització internacional que promou la democràcia, l'estat de dret i els drets humans va donar llum verda a la resolució que demana "considerar" l'indult als presos de l'1-O i reformar el delicte de sedició per evitar penes "desproporcionades", entre d'altres. En canvi, l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa va rebutjar una esmena que demanava l'amnistia per als líders independentistes.


Diana Riba

És un indult que només afecta als anys de presó que queden, que no són pocs, però és aquesta parcel·la. Aquesta normalitat, que puguin tornar a la normalitat del dia a dia. Però la resta segueix tot igual i haurem de seguir treballant per la resolució final de tot aquest conflicte i de tota aquesta repressió, que no només afecta aquests nou.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.