Josep Puig (president EMD Valldoreix): 'Tenim tot l'interès del món en urbanitzar Baixador'

Puig explica en l'entrevista de balanç de mig mandat que l'EMD entoma pel seu compte la urbanització de l'avinguda Baixador


  • Comparteix:

L'EMD de Valldoreix vol assumir tota la gestió per urbanitzar l'avinguda Baixador. Per fer-ho, està pendent que l'Ajuntament li enviï tota la documentació, amb les validacions i pressupostos. Ho ha assegurat el president de l'administració descentralitzada, Josep Puig, en l'entrevista de valoració de mig mandat. També ha respost a les crítiques que l'oposició fa a la seva gestió: 'No dimitiré, per descomptat; fa 10 anys que sóc president i hem guanyat tres eleccions, la gent m'atorga la seva confiança'. Tot i això, encara no ha decidit si vol tornar a presentar candidatura d'aquí a dos anys.

Com ha viscut l'EMD la pandèmia?
És un trastorn que ens ha afectat a tots nivells: professional, social, econòmic... L'abast ha estat mundial. Ens ha canviat la vida a tots i no tornarem a ser com abans. Ens ha permès mirar una altra cara de la vida.

Quin marge d'actuació ha tingut l'EMD?
Juntament amb l'Ajuntament, l'EMD ha intentat arribar el màxim possible a tots els col·lectius que ho necessitaven. A més, hi ha hagut empreses i entitats que han fet donatius: gel, mascaretes, guants...

La vila ha mostrat la seva cara solidària.
Doncs sí. Aquí és quan es demostra la solidaritat envers els desafavorits.

A més, Valldoreix acull un espai que es podria dir històric: el CAP, que és on tenen lloc les vacunacions a Sant Cugat.
El CAP sempre ha tingut molta importància tant socialment com mèdica. Estem molt contents que hagi estat un centre d'atenció Covid i que ara aculli la vacunació.

I aquest estiu, a l'agost, el CAP tanca. No s'hi ha pogut fer res des de l'administració?
Portem 10 anys qüestionant sempre el mateix. Entenem que és un perjudici per als habitants de Valldoreix, que no es queden sense servei, però sí que s'han de desplaçar a altres centres de Sant Cugat. Hem d'entendre que la gent ha de fer vacances i més, diria, després que durant la pandèmia infermers i metges hagin treballat moltíssim. Ens hem de solidaritzar amb ells.

Parlem del Complex Esportiu. El Tribunal Suprem ha inadmès el recurs de cassació que va presentar Eventing Sports Cinc a la sentència que anul·la la modificació del contracte per la gestió del Complex. Des de l'EMD van dir que no es pronunciarien fins que la sentència fos ferma. Doncs bé, ara ja ho és, ja que l'escrit del Suprem diu que ja no és possible cap recurs més. Què farà ara l'EMD? Tornem ara al contracte de 2003?
El que l'EMD està fent és parlar amb l'advocat i parlarà amb Eventing Sports Cinc per conèixer les seves demandes. També parlarem amb qui va interposar la demanda. És evident que no es pot tornar al contracte de 2003 perquè suposava una despesa de 200.000 euros cada any de consum (gas i electricitat). Això per a l'EMD era un gravamen total. Hem de buscar una solució de la qual sortim tots beneficiats.

Però ara, amb la sentència ferma, es torna al contracte de 2003.
S'ha d'intentar buscar una sortida beneficiosa per a tots.

Toca abordar l'avinguda Baixador. Els veïns s'han plantejat emprendre accions legals contra el projecte que s'ha presentat. Vostè mateix deia que si la ciutadania no hi estava d'acord, estaven disposats a aturar-ho.
L'Ajuntament de Sant Cugat posa pegues i l'EMD assumeix el projecte. Estem pendents que ens enviïn tota la documentació, amb totes les validacions i pressupostos, per mirar d'encarar-ho nosaltres i buscar una solució amb els veïns. Si la gent no vol, no ho farem, però està clar que no es pot viure amb les condicions en les quals s'hi viu. Tenim tot l'interès del món en urbanitzar Baixador. Que es poden buscar maneres més econòmiques? Sí, per descomptat, però no hem de perdre de vista que és una via important, que cal deixar com deu mana.

L'avinguda Baixador ha de ser una via de passeig i el màxim d'amable possible, amb un sol carril d'una sola direcció, amb petites zones d'aparcament. Sobretot, que no fos una via ràpida. Ara hem de buscar, entre tots, la manera d'ajustar-ho. Ara hi ha veïns a qui els toca pagar, però això ja ho sabien des del principi perquè la via no està urbanitzada.

És curiós que qui assessora els veïns és l'exalcalde Lluís Recoder, en la seva faceta d'advocat. Alhora, l'EMD ha contractat Recoder per portar un altre cas. Si això acabés al jutjat, què faria l'administració quant a la seva relació amb Recoder?
El senyor Recoder assessora, media. Si s'emprèn una acció judicial, dubto que ell la porti. Com que ens coneix a tots, fa una gestió de mediació. L'EMD el va contractar com a advocat per una disputa amb un veí. No farem cap il·legalitat, tampoc la farà ell.

Recentment la junta de veïns va donar llum verda a l'avantprojecte per una nova mobilitat a l'entorn de Can Cadena. Quina aposta fa l'EMD?
Volem pacificar el trànsit, fer-ho sostenible, encabir vianants i bicicletes. No és fàcil conviure tots plegats i, sobretot, venint d'on venim, de l'ús que es fa del cotxe. Volem estendre-ho a tot Valldoreix. En campanyes anteriors vam promocionar la 'Vila lenta', senyalitzant velocitats baixes. Volem fer pedagogia cívica per aprendre, jo el primer, a circular, a no anar de pressa, anar amb compte perquè no estem sols al carrer.

La seguretat va ser una de les seves prioritats durant la campanya electoral de 2019. Què ha fet el seu govern en aquesta matèria?
Hem tingut reunions amb el regidor de Seguretat Ciutadana de Sant Cugat, amb la Policia Local, amb Mossos d'Esquadra; estem treballant propostes per augmentar la presència policial a Valldoreix, que és escassa. El nostre objectiu és que Valldoreix sigui un lloc segur per viure-hi, tot i que les particularitats ho fan difícil, ja que és una zona extensa, amb molt de bosc i molts quilòmetres de carrer; l'objectiu és robatoris zero.

La nova comissaria descentralitzada hi tindria un paper important, entenc. Què hi ha de nou sobre aquesta iniciativa?
Valldoreix seria un lloc idoni per instal·lar-la i estem treballant en possibles emplaçaments, tot i que no hi ha res decidit.

A prop de Can Cadena, potser?
És el lloc cèntric i on s'acumula el pas de gent. Seria fàcil perquè la gent requerís els serveis de la policia municipal si estigués en un lloc cèntric.

Un altre tipus de seguretat és la cibernètica. Fa uns mesos l'EMD va patir una ciberestafa amb què es van manllevar 43.000 euros. Es van anunciar accions com formacions i una auditoria.
S'han fet cursos i actuacions per tenir més seguretat. Això no és fàcil: l'estafador era un professional i no hi ha hagut cap negligència per part de l'EMD. Ens han marcat un gol. Com diuen, el gat escaldat fuig de l'aigua. Ara prenem mesures per ser curosos i preveure situacions com aquesta.

El veïnat que viu a prop de l'AP-7 i la B-30 es queixa del soroll dels vehicles que hi passen. Recentment s'ha donat a conèixer que les pantalles acústiques a Mas Gener estaran instal·lades abans de 2025, finançades pels fons europeus. Valldoreix també es podrà beneficiar d'aquestes partides?
S'ha parlat amb el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler. La intenció és que estiguem dins d'aquesta part afectada. Jo visc al Monmany i des de la meva habitació sento l'autopista. No és que ho senti la gent propera; segons com va l'aire ho sent tothom.

L'exalcalde Recoder ja havia fet gestions i és una cosa que no és fàcil. Tenen el nostre suport.

L'EMD va acordar, amb el vistiplau de tots els grups del plenari, protegir la masia de Can Monmany. A més, el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, posava sobre la taula la necessitat d'establir un pla director. Quin futur vol vostè per a aquest edifici?
M'imagino que estigui totalment rehabilitada i que aculli activitats tant socials com de l'EMD i l'Ajuntament. Hi ha mil possibles sortides, però encara no les hem trobat.

Si és sostenible, estaríem d'acord que fos un equipament municipal. Estem oberts a qualsevol opció que fos avantatjosa, tant per a l'administració com per als veïns.

Una altra sentència. Aquesta diu que Can Busquets no pot acollir zones verdes. L'Ajuntament té la intenció de reubicar aquestes zones a altres espais de Valldoreix. Què li sembla? Està preocupat per la despesa que pot suposar per a les administracions?
Ja ho ha estat perquè ja s'han indemnitzat propietaris de la zona. Tot el que sigui normalitzar la situació, estem a favor de fer tot el que calgui, de deixar-ho clar d'una vegada. Tot està en l'aire.

Valldoreix es troba a tocar de zones boscoses. Pinta una campanya d'incendis complicada. Com ho afronta l'EMD?
Des de fa molts anys fem franges de defensa. Hi ha una partida específica per a aquesta línia. Tenim molt de bosc i és complicat assegurar que no tens un incendi.

Que l'EMD tingui veu i vot en el Consorci del Parc Natural de Collserola canvia alguna cosa, en aquest sentit?
Nosaltres ja hi assistíem, a les assemblees, però no teníem ni veu ni vot. Fa poc hem aconseguit tenir veu; i ara també hi tindrem vot. Ens ho mereixem perquè molta part de Valldoreix és Collserola. Els primers interessats a mantenir aquest entorn intacte som nosaltres. Participar activament de les decisions del Parc ens permetrà estar en la línia que ens pertoca.

I una sentència més. Una que obliga a enderrocar l'EMD a enderrocar tres cases del carrer de Sant Francesc. De moment s'ha tirat a terra una d'elles. Quan es completarà l'ordre del jutge i s'acabarà l'enderrocament de les altres dues?
L'EMD ha reservat al pressupost una partida per fer front a l'enderrocament. El que estem fent ara és parlar amb les parts implicades (part acusadora i defensora) per intentar que no vagin a terra. Això ho porten els advocats. Quan hi hagi una resolució la comunicarem.

Des de l'oposició, la portaveu del PSC, Susanna Casta, critica que vostè no es pren seriosament la relació amb l'Ajuntament de Sant Cugat
Diu que no hi ha serietat, però no sé d'on ho treu. Els meus vocals fan la seva feina i van a les reunions, igual que jo. Estic fent la meva feina i em sorprèn que m'ho tiri en cara.

Des de Cs, el nou portaveu, José Miguel García, es pregunta com van les negociacions pel nou conveni econòmic entre l'EMD i l'Ajuntament
Ja s'està treballant. Hi ha el compromís del primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, que estaria enllestit aquest 2021. Esperem que així sigui.

A l'última junta de veïns l'oposició va carregar contra vostè amb una moció on criticaven la seva "falta de compromís" per tirar endavant els acords aprovats a la junta de veïns
La moció reclamava totes les mocions que s'havien aprovat des de l'inici de mandat. N'hi ha que s'han fet, altres que s'estan treballant, altres que encara no s'han fet, altres que trigaran més i altres que, potser, no es faran. Ho farem en la mesura del possible. Els demano una mica de rigor. Hi ha algunes que no es poden ni executar.

Els portaveus d'ERC-MES, Lluc Cahís, i de la CUP-PC, Ferran Margineda, van més enllà i demanen la seva dimissió. Dimitirà?
No dimitiré, per descomptat. Fa 10 anys que sóc president i hem guanyat tres eleccions. La gent m'atorga la seva confiança. El seu interès és que jo no hi sigui. A les últimes eleccions van anar tots junts en una candidatura i tampoc van guanyar. És el poble qui ha de donar resposta a les preguntes que ells fan.

Faig la feina cada dia el millor que puc. Però tractar-me de la manera que ho fan és desmerèixer l'opinió dels valldoreixencs i valldoreixenques que ens han donat suport. Em sembla lamentable.

I de cara a 2023 serà presidenciable?
No ho sé, no m'ho he plantejat encara. Ara tinc prou feina el dia a dia i tinc dos anys per davant. He de seguir treballant com he fet fins ara, o més, i aconseguir el màxim de benestar, bon entorn i bones relacions, portant Valldoreix al cor. Això no m'ho podran treure mail.

Sant Cugat ja respira Festa Major. I Valldoreix com treballa la seva?
Hem tingut recentment una reunió a l'EMD amb tècnics i polítics per començar a tancar actes. L'any passat la vam fer d'una manera una mica agosarada, però posant-hi tots els mitjans que es requerien. Enguany ho farem també.

Ja té pensat el pregoner?
Sí, sí, està decidit, però ell encara no ho sap.

Pot aprofitar aquest moment per fer-li saber!
(Riu) Això es diu 15 dies abans de la Festa Major! No li volem complicar la vida, al pregoner!



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.