Nou pas del ple per preservar l'edifici i l'activitat del bar Catalunya de Sant Cugat

El ple extraordinari d'aquest dijous aprovarà una modificació urbanística per fer-ho possible


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del bar Catalunya de Sant Cugat / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Imatge d'arxiu del bar Catalunya de Sant Cugat / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

El ple municipal de Sant Cugat aprovarà inicialment aquest dijous una modificació urbanística del planejament per preservar íntegrament el bar Catalunya, situat a la plaça de Lluís Millet, i que va abaixar la persiana definitivament fa uns mesos. Tal com va aprovar fa un any el ple, l'Ajuntament vol evitar l'enderroc i 'fer tot el possible', a més, per arribar a un acord amb els propietaris i mantenir l'activitat de bar. És un dels punts que porta el govern al ple extraordinari d'aquest dijous, en què també s'han d'aprovar cinc reconeixements de deute per valor de 170.000 euros i una modificació del pressupost, de 2,3 milions d'euros del romanent, per incorporar més de 700.000 euros a reforçar serveis socials per la crisi de la Covid, entre d'altres. La sessió arrencarà a les 16.30 h i es podrà seguir per 'streaming' a través de Cugat Mèdia i de Facebook Live.

La intenció és protegir el valor patrimonial, cultural i històric d'aquest establiment, obert el 1936, i també de l'edifici. Amb aquesta proposta, que previsiblement s'aprovarà inicialment aquest dijous i encara haurà de passar el període d'al·legacions, es vol preservar l'edifici prohibint-ne l'enderroc i transformació. Aquesta protecció s'ampliaria a tot el bloc de l'edifici, construït entre 1933 i 1936, i l'únic exemple de la ciutat d'arquitectura racionalista. Fins ara només estava protegida explícitament la façana, però amb la modificació també ho estarà l'interior, tant la planta baixa com els habitatges de sobre.

Pel que fa a l'activitat, segons ha explicat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, el consistori farà "tot el possible" perquè l'activitat que torni sigui la de cafeteria, tot i que per a això caldrà arribar a un acord amb la propietat. També s'allargarà la suspensió de les llicències d'enderroc i de nova construcció un any més, mentre no s'aprovi definitivament aquesta modificació.

Punts econòmics
A banda dels punts d'Urbanisme, la sessió extraordinària també servirà per passar pel ple els reconeixements de deute de l'Ajuntament, per a contractacions irregulars. Un tràmit que fins ara es feia a través de la junta de govern i ara es farà periòdicament al ple municipal, "en un exercici de transparència", segons el govern local, suggerit amb una recomanació del Tribunal de Comptes. Aquests reconeixements de crèdit extrajudicials, que afecten diversos àmbits del consistori, s'agruparan en un únic punt. En aquest cas afecta cinc proveïdors de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, Seguretat Ciutadana i Drets Socials i Ciutadania, per a una suma de gairebé 170.000 euros.

I també s'aprofitarà el ple extraordinari per aprovar una nova modificació pressupostària, la segona des que es van aprovar els comptes d'aquest any. En aquest cas el govern preveu incorporar més de 2,3 milions d'euros del romanent de tresoreria que serviran per a quatre grans blocs diferenciats. El més destacat, més de 700.000 euros a augmentar el pressupost de les àrees de Drets Socials i Ciutadania per reforçar en els propers mesos serveis bàsics en relació amb la crisi de la Covid-19. També s'incorporaran uns 385.000 euros per pagar uns "greuges històrics", segons el govern: inversions a la connexió de clavegueram al barri de Can Cortés, una operació que prové de fa 40 anys; l'aportació del 2017, 2018 i 2019 al Consorci per a la Normalització Lingüística; i el pagament de les quotes de la Seguretat Social per al pla de jubilació de treballadors municipals d'aquests mateixos anys.

A més, s'aprovarà l'adquisició d'11 nous vehicles (set furgonetes i quatre camions) per a la brigada municipal per adaptar-los a la Zona de Baixes Emissions, per 900.000 euros, i 180.000 euros que aniran destinats a la redacció dels projectes de les inversions que ja incorpora el pressupost. El govern, a més, ha avançat que ha hagut de fer una reserva de 3 milions d'euros per a indemnitzacions de contractacions públiques afectades, precisament, per la pandèmia.

Ordre del dia

Presidència, hisenda, serveis urbans, mobilitat i seguretat
1. Proposta d'aprovació de reconeixements extrajudicials de crèdit per a contractacions irregulars.

2. Proposta d'aprovació de l'expedient de modificació número 6 del pressupost de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès per a l'exercici 2021.

Desenvolupament urbà, habitatge, sostenibilitat i benestar animal
3. Aprovació inicial de la modificació puntual del Pla General Metropolità a l'àmbit del "Cafè Catalunya".

Promoció econòmica, ocupació, empresa i comerç
4. Proposta de dació de conformitat per la baixada del tipus d'interès del préstec amb garantia hipotecària avalat per part municipal, per al finançament de les obres de reforma del Mercat Municipal de Pere San.

5. Proposta de ratificació del Decret d'alcaldia núm. DEC/2286/2021 de convalidació administrativa per a l'abonament de la despesa de manteniment del mercat de Torreblanca a l'Associació de Concessionaris del Mercat de Torreblanca.

Declaracions de la junta de portaveus
6.- Declaració per al Dia mundial de les persones refugiades.


Francesc Duch

Com a Ajuntament hi ha un límit al qual no podem arribar, que és quina activitat s'hi pot fer. Els propietaris tenen uns drets i podrien tramitar un expedient per a fer-hi una altra activitat. Nosaltres farem tot el possible perquè l'activitat que torni sigui la del cafè i torni a donar vida a la plaça.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.