El repunt dels indicadors de la pandèmia i la paritat de gènere a la programació cultural, a debat al torn de precs i preguntes

Cugat Mèdia recull els detalls de les intervencions del torn de precs i preguntes del ple municipal


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un ple municiapl / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Imatge d'arxiu d'un ple municiapl / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

El repunt de les dades epidemiològiques a Sant Cugat, la paritat de gènere a la programació de la Festa Major i del Teatre-Auditori i la concessió de llicències urbanístiques. Han estat alguns dels temes que s'han abordat aquest dilluns al ple municipal de juliol, l'últim punt de l'ordre del dia i que Cugat Mèdia recull aquí íntegre.

ESCOLTA-HO

El portaveu de Cs, Aldo Ciprian (00'), s'ha queixat que el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, va "censurar" el seu grup municipal en una comissió de seguretat quan va adreçar una pregunta als tècnics de seguretat i protecció civil. Soler (25') ha explicat que Ciprian el que va preguntar va ser una opinió enlloc d'informació i que per això no va permetre la resposta, ja que els tècnics "no són ningú per respondre sobre estratègies de govern". També ha intervingut la tinenta d'alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació, Lourdes Llorente (28'52''), que ha explicat que va suggerir al portaveu taronja no interpel·lar constantment els tècnics municipals: "Si els 25 regidors preguntéssim constantment, no podrien treballar".

Tant Ciprian (1'39'') com la regidora de Junts per Sant Cugat Núria Fernández (22'30'') han preguntat pel repunt en els indicadors de la pandèmia a Sant Cugat. Fernández, en particular, ha qüestionat les declaracions de l'alcaldessa, Mireia Ingla, on assegurava que durant la Festa Major es van produir només quatre contagis. L'alcaldessa (30') ha justificat que aquesta és la dada què va facilitar Salut. Ha justificat que a Sant Cugat es detecten "molts positius" perquè es fan tests "constantment". En tot cas, ha recordat que l'Ajuntament va ser una de les primeres administracions a demanar el retorn del toc de queda i ha admès que es va "cantar victòria abans d'hora" quant a la lluita contra la pandèmia.

Ciprian també ha preguntat per les declaracions d'Ingla on criticava el president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, a qui titllava de no ser un "interlocutor vàlid". Ingla ha subratllat que el govern local està en contacte "permanent" amb el descentralitzat a través dels vocals de l'executiu valldoreixenc.

La regidora de Cs Munia Fernández-Jordán (2'20'') ha tornat a reclamar, tal com va fer al ple anterior, que s'actuï a tocar de la font que hi ha al correcà del parc de la Pollancreda, on s'acumula fang i brutícia.

El regidor de Cs Sergio Blázquez (3') ha demanat que el govern actuï per garantir el compliment de la correcta recollida de voluminosos. El representant taronja aposta per una campanya de comunicació potent a través dels mitjans de comunicació i per l'acció dels agents cívics. L'alcaldessa, Mireia Ingla (38'), ha apel·lat al civisme, ja que les campanyes no són suficients.

El regidor de Junts Joan Puigdomènech (5') ha alertat que s'estan produint botellots a l'aparcament de l'ETSAV i de l'hotel Holiday Inn Express, a Can Fatjó. De fet, ha explicat que la UPC ha enviat un correu electrònic demanant ajuda a l'Ajuntament. En tot cas, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha assegurat que no en tenia constància i que ho revisaran.

El regidor de Junts Eloi Rovira (6'15'') ha preguntat per l'estat "qüestionable" en què es troben els contenidors del centre de Sant Cugat, en particular els que hi ha a tocar del Mercat Vell. El regidor de Serveis Urbans, José Gallardo (41'45''), ha explicat que s'està fent un reforç des de l'Ajuntament per controlar la situació i combatre així tant les olors com la brutícia.

La regidora de Junts Sandra Casat (8') ha reclamat els detalls sobre representació de gènere al programa de la Festa Major i, també, en el treball que es fa en aquest sentit quant a la programació del Teatre-Auditori. Li ha respost la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona (44'50''), que ha explicat que en la propera comissió informativa se sumarà aquesta informació. Quant al Teatre-Auditori, Madrona ha explicat que es fa una "valoració crítica" quant a la paritat en el programa.

La polèmica ha esclatat quan Madrona ha explicat que al consell general de l'organisme del centre cultural, on s'aborda la gestió del Teatre-Auditori, el regidor de Junts Josep Maria Vallès "va fer una aportació un tant desencertada que, en el meu entendre, va posar en qüestió si el fet de programar dones podria implicar la reducció de la qualitat". El regidor Vallès, però, ho ha negat i ha aclarit que el que va dir és que "dins del mercat el que és difícil es trobar espectacles per a tot el públic".

La regidora de Junts Cristina Paraira (10') ha tornat a demanar un aclariment sobre els requisits per seleccionar les places de director de Qualitat i directora de Contractació. Se li facilitarà en comissió informativa.

Paraira també ha preguntat sobre en quin punt es troben els treballs per retirar el pas de vehicles per la plaça de Lluís Millet i ha exposat el malestar que genera en alguns veïns que ara tenen les parades a prop de casa. El regidor de Mobilitat, José Gallardo (51'45''), ha explicat que l'objectiu del govern és fer passar el màxim de trànsit possible pel túnel d'aquesta zona, i que s'ha situat una parada a tocar del camp de golf, que consideren una àrea amb "afectació mínima".

La portaveu de Junts, Carmela Fortuny (12'20''), ha preguntat si el govern exigirà responsabilitats polítiques i tècniques per la situació en la concessió de llicències urbanístiques, ja que Sant Cugat és el municipi on més es triga a resoldre aquest tipus de permís. Li ha respost l'alcaldessa, Mireia Ingla (54'30''), que li ha tornat la pilota atribuint la situació a l'herència rebuda per part de l'executiu anterior, que liderava Fortuny: "Ens estem plantejant demanar responsabilitats a vostès".

Fortuny també ha preguntat per la mala situació del paviment al carrer del Carme, però no ha rebut resposta.

El regidor de Junts Josep Maria Vallès (17'45'') ha preguntat si l'Ajuntament té previst celebrar el centenari del Celler Modernista. La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha avançat que aquest serà l'eix vertebrador de les jornades Patrimoni Viu d'enguany.

Vallès també ha preguntat per la no inclusió de la missa de Sant Pere al programa de la Festa Major i per l'assistència de l'alcaldessa i d'alguns regidors del PSC a la mateixa. També ha preguntat si l'acte litúrgic de Sant Medir s'inclourà a la festivitat de l'any que ve. Ingla ha defensat "la diferència entre el que pensem i els actes als quals anem". Quant a Sant Medir (1h1'32''), no ha volgut fer-hi referència.

El regidor de Junts Albert Salarich (20'10'') ha preguntat per la campanya de vals de compra destinada al comerç local. La tinenta d'alcaldia de Comerç i Promoció Econòmica (1h2'00'') ha explicat que s'ha posat en marxa l'etapa de captació de comerços i que l'Ajuntament també treballarà per comunicar la mesura, establerta a la taula de comerç i d'emergència econòmica i social, a la ciutadania.

Salarich també ha preguntat per les graelles d'horaris dels equipaments per a les entitats esportives; en particular, ha preguntat si s'ha pogut aplicar en base al treball d'una consultora per establir d'ús d'aquests espais. El regidor d'Esports, Francesc Carol (1h04'39''), ha explicat que l'estudi s'ha aplicat com a acord marc, tot i que s'han fet modificacions per fer encaixar les necessitats de les entitats.

La regidora de Junts Núria Fernández (22') ha preguntat per un anunci de l'Ajuntament que diu "si reduïm la contaminació evitarem 51 morts a Sant Cugat". En concret, ha demanat d'on surt aquesta dada. Li ha respost la regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó (1h06'), que ha explicat que les dades són d'un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona.

El regidor de Junts Carles Brugarola (23'40'') ha tornat a demanar quina feina s'està fent quant al Tribut Metropolità, en continuïtat de la taula que es va constituir al respecte. Li ha respost el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler (1h10''), que ha recordat que l'AMB va desestimar les esmenes que es van presentar com a conclusions de la taula. Amb tot, Soler ha anunciat que es presentaran properament les bases per a ajuts per pagar l'IBI, i que també es treballarà amb l'AMB i la Diputació de Barcelona per "clarificar el càlcul del TM i l'aplicabilitat" en municipis com Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.