La ubicació de La Mirada, la ZBE i la feina contra violència masclista, a l'audiència pública del ple

Cugat Mèdia recull els detalls de les intervencions de l'audiència pública del ple municipal


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del parc del Bosc de Volpelleres / Foto: Google Maps

Imatge d'arxiu del parc del Bosc de Volpelleres / Foto: Google Maps

Les crítiques de SOS Bosc de Volpelleres, ADENC i l'Assemblea pel Clima a la ubicació de l'escola La Mirada al parc del Bosc de Volpelleres han estat el tema que més espai ha ocupat aquest dilluns a l'audiència pública del ple de juliol. A més, en clau de mobilitat, un veí ha criticat la implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), mentre que un altre ha abordat les limitacions en mobilitat al carrer de Pere Ferrer i el seu entorn. Aquest punt del ple, que Cugat Mèdia recull aquí íntegre, també ha abordat com ha de tractar Sant Cugat la violència masclista i vicària.

ESCOLTA-HO

Crítiques a la ZBE
El veí Xavier Vidiella es queixa que la implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) no està prou fonamentada i considera que no hi ha estudis que demostrin fins a quin punt són greus els perjudicis de la contaminació a la ciutat. Li ha respost el regidor de Mobilitat, José Gallardo (5'), que ha defensat que la ZBE, que respon a una directiva europea, "és la millor fórmula" per contribuir al medi ambient. Gallardo ha recordat que Sant Cugat és un dels primers municipis del país que ha implementat la mesura que només afecta un 5% dels vehicles empadronats a la ciutat.

També s'han posicionat els grups de l'oposició. El portaveu de Cs, Aldo Ciprian (9'20''), assegura que defensa el mateix que vidiella i ha recordat que el seu grup és l'únic que s'ha posicionat contra la ZBE. Des de Junts ha intervingut la portaveu, Carmela Fortuny, que emplaça les administracions a buscar l'equilibri entre la sostenibilitat i posar la vida fàcil a la ciutadania.

Mobilitat
El veí Jordi Rotger (13') ha proposat que, una vegada supera la prova pilot per limitar la mobilitat al carrer de Pere Ferrer i el seu entorn, s'aposti per càmeres de vigilància al carrer la Coma per evitar el pas de vehicles, especialment de motos. Li ha respost el regidor Gallardo (16'30''), que ha argumentat que, tot i que creu que en un futur les càmeres de seguretat seran l'estàndard, ara s'aposta per pilones; de fet, assegura que malgrat aquest obstacle l'accés de vehicles d'emergència està garantit.

Polèmica per la ubicació de l'escola La Mirada al Bosc de Volpelleres
L'audiència pública ha comptat amb tres intervencions sobre la ubicació de l'escola La Mirada al parc del Bosc de Volpelleres. La membre de la plataforma SOS Bosc de Volpelleres Lourdes Marimon (20'40'') ha fet una crida per obrir una taula de diàleg per cercar ubicacions alternatives. Per la seva banda, el membre d'ADENC Joan Cusco (24'30'') ha anunciat que, una vegada aprovat l'avantprojecte de l'escola, des de l'entitat es veuen "obligats a obrir la via contenciosa administrativa" i que, per tant, sol·licitaran mesures cautelars per tal que s'aturi la construcció de l'edifici.

El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch (29'), ha reivindicat que el govern va lluitar perquè l'escola s'ubiqués al costat de l'institut Leonardo, però ha recordat que un informe de Protecció Civil de la Generalitat va motivar la reubicació al parc del Bosc de Volpelleres. En aquest emplaçament, ha defensat, s'ha treballat perquè l'afectació sigui la mínima possible: assegura que l'escola només envaeix un 5% de la zona boscosa. També ha defensat que es replantaran els arbres i es farà el trasllat pertinent dels sòls vegetals.

També ha intervingut la membre de l'Assemblea pel Clima de Sant Cugat Nerea Ruiz (36'10''), que ha criticat l'Ajuntament per "no fer passos valents contra l'emergència climàtica" i ha defensat que la construcció de l'escola i la protecció del medi natural són causes compatibles entre elles. Li ha respost la regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó (40'), que ha agraït l'empenta i compromís de la ciutadania i les entitats per combatre l'emergència climàtica.

Contra la violència masclista i vicària
La tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert (44'), ha recollit una pregunta que va quedar pendent de resposta de l'audiència pública del mes passat: la petició de la veïna Eva Lafuente de celebrar un ple extraordinari que abordi la violència masclista i vicària. Gibert considera que una sessió plenària no és "l'eina més eficient" per fer front a aquesta xacra i ha explicat que es crearà una taula d'entitats amb aquesta lluita com a element vertebrador.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.