El govern es compromet a tirar endavant 10 dels seus grans projectes abans que acabi el mandat

L'executiu manté la intenció de fer front a la crisi habitacional i l'emergència climàtica


  • Comparteix:

El govern de Sant Cugat arriba a l'equador del mandat amb la mirada posada en el futur, amb dos grans reptes sobre la taula: l'emergència habitacional i la crisi climàtica. L'executiu, conformat per ERC-MES, el PSC i la CUP-PC, ha recordat, en una roda de premsa aquest dijous a La Unió, 10 projectes als quals es compromet a finalitzar abans de les properes eleccions i que es presentaran amb detalls aquesta tardor. Des del govern, això sí, admeten que la Covid-19 va suposar un sotrac per al full de ruta, que es va haver d'adaptar a la situació provocada per la pandèmia.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, adreça el treball de l'executiu a "la gran diversistat de persones, entitats, associacions, col·lectius, empreses i comerços" de la ciutat. Sigui com sigui, emplaça el treball de l'Ajuntament a donar resposta a les crisis de l'habitatge i climàtica. "Hem de treballar per evitar que s'expulsin veïns i veïnes que no poden accedir a un habitatge digne, no podem convertir-nos en una ciutat elitista d'uns pocs", ha dit sobre l'accés un sostre.

Quant a l'impacte de la crisi de la Covid-19, el govern treu pit de la feina feta per fer-hi front. "La crisi va posar a prova tots els instrument de l'Ajuntament", ha explicat el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler. El socialista creu que el govern no només ha estat "a l'alçada", sinó que ha estat un referent a la comarca i el país en matèria econòmica. Encara en clau pandèmia, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha subratllat que l'atenció a les persones és un del servei "més necessaris" per al consistori. "Ha estat necessari augmentar els recursos econòmics i humans per atendre tots els col·lectius", ha detallat la cupaire.

Els 10 projectes que el govern vol enllestir en el que queda de mandat:
  • En clau d'habitatge, l'Ajuntament referma la intenció que el 10% del parc d'habitatges sigui de lloguer públic assequible. Actualment, ha explicat la segona tinenta d'alcaldia, Núria Gibert, el percentatge és de l'1,7%.

  • El nou local de primeres atencions socials, que ha d'oferir suport a la feina que es fa des de Serveis Socials tant a la Casa Mònaco com al Xalet Negre, s'ubicarà al centre de la ciutat. Amb aquest espai el govern vol "visibilitzar" el servei i propiciar l'accessibilitat.

  • Una altra de les promeses del govern és la comissaria descentralitzada, que s'ubicarà en un local que l'Ajuntament ha adquirit a Can Cadena, a prop de l'estació de FGC de Valldoreix. Amb aquesta ubicació es vol facilitar el servei de la Policia Local a Valldoreix, Mira-sol, la Floresta i les Planes.

  • El nou centre municipal d'emprenedoria i innovació obrirà portes provisionalment al Mira-sol Centre. L'Ajuntament ja ha engegat la reforma de l'espai, un local de 1.000 metres quadrats de Promusa amb un cost de remodelació d'uns 140.000 euros i la previsió d'estar operatiu l'any vinent. D'aquesta manera, el centre substitueix de moment el BeBusiness Vita a l'espera de tenir enllestida la masia de Can Rabella, a Can Mates, emplaçament definitiu d'aquest centre, però que haurà d'esperar al mandat vinent.

  • L'Ajuntament està compromès a desenvolupar el nou pla d'igualtat i LGTBI, que requerirà d'un treball transversal.

  • La recollida de residus, que es dotarà d'una nova flota de vehicles "sostenibles" s'adaptarà a cada barri. El govern es marca el repte d'assolir "els estàndards europeus".

  • La digitalització i transformació dels processos de gestió de l'administració està entre cella i cella de l'Ajuntament, que vol garantir l'accessibilitat i transparència. Aquests treballs es finançaran amb part dels fons europeus Next Generation.

  • Enguany Sant Cugat tancarà un pacte per a l'ocupació amb què garantir la feina "de qualitat, digna i amb igualtat d'oportunitats d'accés".

  • La segona residència pública per a la gent gran començarà a perfilar-se aquesta tardor, amb un procés participatiu que ja va avançar Cugat Mèdia. Aquest equipament s'ubicarà en uns terrenys de Volpelleres, a prop de l'escola L'Olivera.

  • Quant a Mobilitat, l'Ajuntament treballa per traslladar la gestió del transport urbà a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L'executiu confia que amb aquest canvi millori el servei.

  • La relació dins del govern i amb l'oposició

    Integrants del govern municipal, aquest dijous a La Unió / Foto: Lali Puig
    Integrants del govern municipal, aquest dijous a La Unió / Foto: Lali Puig

    Preguntats per la relació amb l'oposició, que s'ha vist tensada sobretot durant les últimes setmanes, Ingla l'ha qualificat d'"institucional". Ara bé, el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler, sí ha estat crític amb el paper de Junts i Cs, ja que considera que, quan els grups que ara estan al govern estaven a l'oposició, no van ser "tan deslleials en determinades situacions". Per la seva banda, la segona tinenta d'alcaldia, Núria Gibert, ha lamentat que no hi hagi hagut "pinya" entre tots els grups amb reprentació al ple per afrontar la crisi sanitària.

    Quant a la relació entre els socis de govern, ells mateixos la qualifiquen d'"excel·lent". "Riem més que plorem", ha detallat Soler.




    Mireia Ingla

    Aquesta ciutat té dos grans reptes: evitar que s'expulsin veïns i veïns que no poden accedir a un habitatge digne, i fer una ciutat menys contaminant.

    Soler i Gibert

    La crisi va posar a prova tots els instruments de l'Ajuntament. Hem estat a l'alçada. / L'atenció a les persones és un dels serveis més necessaris.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.