Sant Cugat expressa els anhels per la República i per l'entesa entre tota la ciutadania

La plaça de Rafael Casanova ha acollit el tradicional acte institucional de l'Onze de Setembre


  • Comparteix:

Amnistia, el compromís per assolir la República i la necessitat de teixir l'entesa entre tothom. Són alguns dels missatges que s'han llençat aquest dissabte a l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, que ha tingut lloc al parc de Rafael Casanova. Més d'una vintena d'entitats ha participat d'aquesta trobada tradicional, amenitzada per la música del Quartet Brossa.

Mira aquí el vídeo íntegre de l'ofrena floral

Ha estat el segon Onze de Setembre des que es va declarar la pandèmia i això s'ha fet notar, amb un aforament limitat i un màxim establert de sis persones per entitat per fer l'ofrena floral. Un ambient, però, que no ha alterat les reivindicacions dels col·lectius que han participat en la jornada.

Les entitats independentistes ANC i Òmnium Cultural han fet una crida a combatre la "repressió" de l'Estat espanyol. I en particular, l'Assemblea ha estat crítica amb part del teixit sobiranista; el coordinador de l'entitat, Artur Royo, ha carregat contra "els plans de despatx que volen allargar l'autonomisme".

El president de l'Ateneu, Àlvar Roda, ha optat per llençar un missatge de concòrdia i reivindicatiu: considera que "la identitat d'un poble més enllà de la política". Per la seva banda, l'Entitat Sardanista ha expressat la necessitat de seguir l'esperit lluitador de l'homenatjat durant la jornada, Rafael Casanova, tot i que confia que "no acabem com ell".

Des de l'Ajuntament, l'alcaldessa, Mireia Ingla, també ha mostrat la seva aposta pel diàleg amb l'Estat espanyol i és optimista quant a la taula de negociació, la qual considera "una victòria de l'independentisme". Per a Ingla, aquest espai de trobada és també "la prova del cotó de la predisposició de l'executiu del president Sáncehz a abordar la situació política catalana amb alguna cosa més que els indults als presos polítics i bones paraules".

També han pres la paraula els partits polítics de la ciutat. Des de Junts per Sant Cugat, el coordinador de l'agrupació, Oriol Peguera, ha exigit l'absolució i amnistia per a totes les persones "represaliades" arran del procés. Un missatge compartit per ERC, tot i que el president republicà, Oriol Cisteró, considera que l'independentisme ha de "sortir de les nostres zones de confort i caminar per nous enfocs", en referència a la taula de diàleg.

Des del PSC, el regidor José Gallardo veu aquesta Diada com una "oportunitat de repensar i posar en comú les prioritats de la ciutadania de Catalunya" i "deixar enrere una etapa nefasta".

Per part de la CUP, el militant Jordi López ha reivindicat el poder de la mobilització per assolir objectius polítics: "Les classes populars catalanes ens hem fet coneixedores de la nostra força i capacitat per seguir avançant cap a l'alliberament nacional i social".

Valldoreix

Després de l'acte a Rafael Casanova, Valldoreix també ha commemorat la Diada. Ha estat amb l'homenatge a "l'heroi valldoreixenc de la Guerra de Successió, Francesc Busquets i Pujol", on els grups municipals de la vila han fet l'ofrena floral. El president de l'EMD, Josep Puig, ha reivindicat el paper del món local per assolir la independència, alhora que ha lamentat la repressió per part de l'Estat espanyol.






















Aina Torrejón

Continuen patint la repressió d'un estat que no té cap mena d'escrúpol per limitar els drets de la ciutadania.

Artur Royo

Ara és més important que mai sortir al carrer per fer esclatar els plans de despatx d'aquells que volen allargar l'autonomisme fins a la jubilació.

Mireia Ingla

La taula de negociació és una victòria de l'independentisme.

Oriol Peguera

Catalunya segueix tenint represaliats. Avui demanem l'absolució i l'amnistia.

Oriol Cisteró

Cal que sortim de les nostres zones de confort i caminar per nous enfocs.

José Gallardo

La política catalana té l'oportunitat de deixar enrere una etapa nefasta.

Jordi López

Arran de les mobilitzacions popular de 2017, les classes populars ens hem fet coneixedores de la nostra força.

Àlvar Roda

La identitat d'un poble va més enllà de la política.

Sergi Fontgivell

La Diada és de tots els catalans, vinguin d'on vinguin, parlin la llengua que parlin i pensin com pensin. Ens identifica com a poble.

Elvira Anglès

Són dies de més reivindicació que mai. Demanem poder lluitar com Casanova, però que no ens passi com a ell.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.