Junts lamenta la manca de consens al ple de Sant Cugat per fer una declaració independentista unitària per l'1-O

El grup municipal presenta dues mocions al ple municipal, una per retirar l'amiant de l'espai públic i l'altra per incentivar l'ocupació juvenil


  • Comparteix:

Regidors de Junts per Sant Cugat en una imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

Regidors de Junts per Sant Cugat en una imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

Junts per Sant Cugat lamenta 'profundament' que no s'hagi arribat a un acord perquè el ple municipal fes, aquest dilluns, una declaració de la Junta de Portaveus a favor de la independència i en commemoració de l'1-O. El grup municipal, que va fer una proposta en aquest sentit a principis de mes, recorda que el ple té una majoria independentista. A banda, Junts presentarà també dues mocions a la sessió ordinària de setembre: una per la retirada de l'amiant i el fibrociment de l'espai públic; i l'altra per instar el govern espanyol a incentivar l'ocupació juvenil.

La portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, ha explicat que l'1-O "representa a molts santcugatencs i santcugatenques" i ha apel·lat a la "unitat" i a la majoria independentista al ple de la ciutat. Més enllà d'això, Fortuny no ha assenyalat directament cap grup municipal, però ha lamentat que "no s'hagi pogut escriure un text per poder-ne parlar".

Nou pla per a la retirada de l'amiant a l'espai públic



Junts proposa, a més, que l'Ajuntament i altres administracions supramunicipals creïn un nou pla de retirada de l'amiant i el fibrociment de l'espai públic. Una proposta que el partit està impulsant a altres municipis de la comarca, especialment afectats per aquest material que s'ha demostrat que, encara més amb el pas dels anys, provoca malalties greus i, per tant, segons ha argumentat el regidor de Junts Joan Puigdomènech, "es tracta d'un problema de salut pública". El grup municipal vol començar perquè l'Ajuntament, a Sant Cugat, i la Generalitat, a tot el país, elaborin un cens per obtenir un "mapa de l'amiant". A banda de retirar aquest material dels equipaments i edificis públics, el pla també contempla que s'incentivi a particulars, per exemple amb subvencions, perquè ho facin en rehabilitacions i reformes d'habitatges privats. Des de Junts, per exemple, han fet referència a l'escola Ferran i Clua com a un equipament del qual ja s'ha fet alguna intervenció per substituir aquest material.

Mesures per lluitar contra l'atur juvenil



El grup municipal també presenta una moció de caràcter més general perquè, des de Sant Cugat, s'insti al govern espanyol a incentivar l'ocupació juvenil, principalment amb una nova legislació i amb fons europeus. El regidor de Junts Albert Salarich ha recordat que Espanya té una de les taxes d'atur juvenil més elevades d'Europa i que, malgrat que s'està tornant als índexs d'abans de la pandèmia, aquests ja eren "molt alts" abans de la crisi. El partit considera que s'hauria de canviar el sistema de contractació perquè el jovent, "cada vegada més i millor format", tingui una inserció al món laboral més fàcil. També proposen que es potenciï l'aposta pel talent jove i per la contractació indefinida amb, per exemple, incentius a les empreses que ho facin. Segons Salarich, cal "aprofitar l'oportunitat" i, Sant Cugat "ha de jugar un paper de lideratge" en aquest àmbit pel seu "entorn privilegiat".






Carmela Fortuny

Nosaltres defensem la unitat i sempre intentarem que hi sigui. Estem convençuts que hi pot ser. No he estat massa beligerant, senzillament lamentem que no hagi estat possible tenir un text sobre la taula per poder parlar d'un tema que pensem que està més que interioritzat que estem d'acord.

Joan Puigdomènech

Hem d'intentar, tant a l'espai públic com al privat, detectar els llocs on encara hi ha aquest material i fer una campanya per anar-lo traient de la nostra ciutat.

Albert Salarich

Aquesta moció és per demanar a l'Estat que pugui fer les reformes necessàries per revertir i millorar la situació. I ho volem fer des de l'Ajuntament de Sant Cugat perquè, tot i que les dades locals no siguin tan dolentes, Sant Cugat ha de poder incidir en un problema que afecta a tot el país.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.