De la 'frescor' a 'lidiar amb les contradiccions': la CUP fa una mirada a 10 anys a l'Ajuntament

L'agrupació de Sant Cugat dels anticapitalistes ha reunit els exregidors Pros i Bea amb la tinenta d'alcaldia Gibert en una xerrada a Cal Temerari


  • Comparteix:

Guim Pros, Ignasi Bea i Núria Gibert / Foto: Cugat Mèdia

Guim Pros, Ignasi Bea i Núria Gibert / Foto: Cugat Mèdia

La CUP veu en el suport que rep a les urnes de les eleccions municipals la prova que 'un altre Sant Cugat és possible'. 10 anys després que els anticapitalistes aconseguissin representació al ple, amb els regidors Guim Pros i Ignasi Bea, veuen la seva proposta consolidada. Una proposta, reconeix la portaveu del grup municipal de la CUP-PC, la tinenta d'alcaldia Núria Gibert, que sovint es veu obligada a 'lidiar amb les contradiccions' que suposa tenir responsabilitat institucional i compartir govern amb partits amb altres idees. Una dècada després, la CUP ha fet balanç de la feina feta i ha fet una mirada endavant en una xerrada a Cal Temerari que ha assegut a la taula de ponents Pros, Bea i Gibert.

Qui va ser el primer portaveu del grup municipal de la CUP, Guim Pros, ha recordat com a les eleccions de 2007 la seva candidatura es va quedar a les portes d'aconseguir representació, amb gairebé 900 punts. Des de llavors, i impulsats sobretots arran de les consultes de 2009, la CUP va aconseguir irrompre al plenari amb dos regidors: el mateix Pros i Ignasi Bea. "Coneixíem Sant Cugat i volíem traslladar-hi la nostra idea de ciutat", ha explicat. Va ser un moment, ha rememorat Bea, on la CUP feia gala d'una "frescor" que la resta de partits tradicionals no tenien.

Bea ha posat en valor la importància de formar part de les institucions: "el discurs que no es pot fer res no és cert", ha reflexionat, tot i que ha admès que les "transformacions profundes són difícils". En aquest sentit ha estat crític amb l'Ajuntament, referint-s'hi com una institució que "massa sovint és una màquina de fer paper mullat, on s'aproven moltes mocions que no es compleixen". Bea també ha parlat sobre la importància de la CUP a l'hora de posar la vida política a l'altura del carrer, amb gestos que ara són tan habituals com assistir a un plenari portant samarreta i no americana, i també amb la normalització, per exemple, de debats sobre nacionalitzar serveis.

L'actual portaveu de la CUP-PC, la tinenta d'alcaldia Núria Gibert, ha vist l'evolució del seu partit com "la cristal·lització que és possible un altre Sant Cugat". Gibert ha parlat sobre les contradiccions amb què es troba el seu grup estan al govern, i també sobre el dilema que va suposar pactar amb forces tradicionals com ERC-MES i el PSC. En tot cas, l'òptica local, ha explicat, va fer decantar la balança en favor del pacte per prendre el relleu a CiU (Junts per Sant Cugat, actualment) al capdavant de l'executiu de la ciutat. "S'ha de lidiar amb les contradiccions i aquestes deliberacions les faig publiques", ha expressat.

Gibert ha revisat la feina feta des del govern local i, una vegada passat l'equador del mandat, posa deures a la CUP per "comunicar tot el que s'ha fet perquè els mandats passen molt ràpid". L'actual segona tinenta d'alcaldia també ha parlat sobra la feina dels grups que configuren l'oposició, que considera "imprescindible". "Quan fem oposició intentem que sigui propositiva i lleial", ha assegurat i, a la vegada, ha apuntat que actualment troba a faltar aquest tarannà en els grups que ocupen aquest espai al plenari.






Guim Pros

Ens coneixíem Sant Cugat i teníem clar com volíem que fos. Ens vam quedar a les portes.

Ignasi Bea

Tenia la sensació que massa sovint l'Ajuntament és una màquina de paper mullat.

Núria Gibert

Hi ha un determinisme: Sant Cugat és de 'pijos' i ningú més planta batalla. Es consolida el nostre projecte, que estem orgullosos de la nostra ciutat i de la nostra classe social.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.