El ple es posiciona a favor de limitar el preu de la factura de la llum

La moció, presentada per Junts, ha estat aprovada amb els vots favorables de Junts, ERC-MES i la CUP-PC


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una bombeta / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'una bombeta / Foto: ACN

L'Ajuntament de Sant Cugat instarà el govern de l'Estat espanyol a mantenir la factura de la llum d'aquest any a un preu semblant al de 2018 i a trobar solucions immediates al 'greuge energètic'. A més, també ha acordat desenvolupar un model energètic basat en fonts renovables i l'autoconsum i a garantir l'accés a l'energia a tota la ciutadania. Tot plegat forma part de la moció presentada per Junts per Sant Cugat, que ha estat aprovada amb els vots a favor de Junts, ERC-MES i CUP-PC, els vots en contra de la regidora no adscrita i del PSC, i l'abstenció de Ciutadans.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

La portaveu de Junts, Carmela Fortuny, ha presentat la moció, que ha generat un ampli debat al ple. Fortuny ha explicat que des de Junts aposten "per un model descarbonitzat, autosuficient, distribuït i net, que no es vegi afectat pel mercat del gas ni pels preus de la tona de carboni". A més, la regidora també ha posat èmfasi en la importància de "garantir l'accés a l'energia a tots els ciutadans".

El PSC s'ha posicionat en contra de la moció i ha lamentat la inacció en aquest àmbit per part de la Generalitat. Creiem que hi ha molta feina a fer, que l'Estat espanyol ja ha fet moltes iniciatives en aquest sentit, però que falta que el govern de la Generalitat exerceixi les seves competències", ha argumentat el portaveu dels socialistes i primer tinent d'alcaldia, Pere Soler. També ha votat en contra de la moció la regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordán, ja que la resolució d'aquesta situació "no és competència municipal".

Marco Simarro, en representació de la CUP-PC, s'ha posicionat a favor d'"el sentit general de la moció", tot i que ha lamentat que Junts per Sant Cugat no tingui la mateixa consideració respecte a la municipalització de l'aigua, i ha matisat la importància de tenir en compte també la influència del preu del gas en el preu final de la llum. La regidora de Sostenibilitat, Alba Gordó, que ha parlat en nom d'ERC-MES, ha remarcat la necessitat de portar aquests temes a debat i de donar-li, des del consistori, "la importància que es mereixen".

Finalment, el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, ha avançat la seva abstenció amb uns arguments semblants als del PSC, és a dir, per la falta d'iniciatives del govern autonòmic en aquest àmbit, i ha criticat, també, que des de l'àmbit municipal no es potencïin les energies renovables amb accions com "agilitzar la gestió de les subvencions per la instal·lació de les plaques solars".












Carmela Fortuny

Apostem per un model descarbonitzat, autosuficient, distribuït i net, que no es vegi afectat pel mercat del gas ni pels preus de la tona de carboni. També cal protegir els consumidors d'aquests preus fora de l'abast de la ciutadania. L'energia és un dret que les administracions públiques han de garantir.

Munia Fernández-Jord

La política energètica és una de les bases d'una societat, dona la possibilitat que tots els ciutadans siguin iguals, i no crec que amb mocions municipals es vagi enlloc.

Pere Soler

Creiem que hi ha molta feina a fer, que l'Estat espanyol ja ha fet moltes iniciatives en aquest sentit, però que falta que el govern de la Generalitat exerceixi les seves competències.

Marco Simarro

Pensem que existir en condicions dignes no és un dret massa respectat, però hi ha límits que no es poden superar, i la brutal pujada de la llum l'està superant i tindrà greus conseqüències per les persones i pel seu desenvolupament.

Alba Gordó

Celebrem poder parlar de transició energètica i posar el focus en aquest greu problema i celebrem poder aprovar aquesta moció, que marca el posicionament d'aquest ajuntament.

Aldo Ciprian

No es pot fer una transició energètica sense una planificació adequada del govern regional per facilitar aquest canvi, i aquesta és la responsabilitat de govern de Junts, ERC, CUP.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.