Àngels Folch (Grup Koiné): 'Cal acabar amb la bilingüització obligatòria'

El col·lectiu ha presentat a Sant Cugat el llibre 'Llengua i República', una argumentació del manifest Koiné


  • Comparteix:

Enric Larreula i Àngels Folch, a la Casa de Cultura de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Enric Larreula i Àngels Folch, a la Casa de Cultura de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El Grup Koiné defensa 'l'anul·lació de l'estatus jurídic del castellà com a llengua nacional' i 'acabar amb la bilingüització obligatòria'. Aquest col·lectiu, format per persones de diferents sectors, ha presentat aquest dimecres a Sant Cugat el llibre 'Llengua i República', una explicació del manifest amb què vol que la llengua catalana sigui 'l'eix integrador de la ciutadania en un marc d'assumpció pública del multilingüisme com a riquesa individual i social'. Ha estat en un acte organitzat per l'ANC a la Casa de Cultura on s'ha expressat la necessitar de 'dir prou' a la 'imposició' de la llengua castellana.

La presentació ha anat a cura dels membres del Grup Koiné Àngels Folch i Enric Larreula. Folch ha relatat situacions que, considera, situen en català com a llengua minoritzada, com la falta de llibres en aquesta llengua a les biblioteques. També ha fet incidència en la perillositat que el jovent no parli en català: "Hi ha nens de famílies catalanoparlants que quan es fan adolescents es passen al castellà", ha alertat.

Folch ha dit que el seu grup "ataca" la cooficialitat del castellà i el català, "donant a entendre que el castellà és llengua tan natural i pròpia de Catalunya com el català, cosa que és rotundament falsa". "En un mateix territori no poden conviure dues llengües en igualtat, perquè la forta és menja la dèbil", ha reflexionat. Folch apunta que "només hi ha una llengua pròpia, que és el català, la resta són llengües que es parlen aquí per persones a qui s'ha de respectar els drets lingüístics".

Per arribar a aquest objectiu, Folch apunta a la necessitat d'assolir un estat català, tot i que insta el món associatiu i institucional a posar-se a treballar ja.


Àngels Folch

El dia que s'aixequi la porta de la república s'haurà de decidir com tractem la llengua. Només hi ha una llengua pròpia, el català. La resta no ho són.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.