Empresaris i sindicats celebren a Sant Cugat el consens sorgit amb la nova reforma laboral

El PSC ha organitzat una taula rodona per abordar el nou marc amb representants d'UGT, CCOO, PIMEC i Sant Cugat Empresarial


  • Comparteix:

Un moment de la ponència / Foto: Cugat Mèdia

Un moment de la ponència / Foto: Cugat Mèdia

Sindicats i empresaris celebren l'acord per la nova reforma laboral, que ha de sotmetre's a votació aquest dijous al Congrés dels Diputats. En una taula rodona organitzada per la Federació Vallès Oest del PSC aquest dimarts a la Casa de Cultura, els sindicats CCOO i UGT han coincidit a assenyalar com aquesta nou marc 'no empitjora les condicions dels treballadors'. Per la part empresarial, des de PIMEC han lamentat que no s'hagi tingut en compte les empreses petites i mitjanes a l'hora de treballar la proposta; des de Sant Cugat Empresarial (SCE) s'ha posat en valor 'la bona entesa' entre totes les parts implicades, però considera que es queda 'un pèl curta' quant a 'mecanismes per protegir' les companyies.

El membre de la junta de SCE Lluís Sisquella, això sí, creu que aquest acord és un "avanç cap a un futur on s'assoleixin més mesures". Sisquella considera que la reforma posa el fil a l'agulla quant als contractes fraudulents, però dubta que això només serveixi per "maquillar" les estadístiques quant a la precarietat. El que veu positiu és el fet que es normativitzin mesures que han ajudat a fer front a la crisi de la Covid-19, com els ERTO.

El vicepresident de la delegació comarcal de PIMEC, Miquel Àngel Salazar, ha posat en valor com aquesta reforma laboral ha esdevingut "un espai de consens entre sindicats i patronals", tot i que lamenta que la petita i mitjana empresa no hi ha tingut presència. Per a Salazar, aquesta reforma ha de permetre avançar cap a "models que donin flexibilitat" a les companyies a través de diferents eines. Ara bé, ha reflexionat si tot plegat per afrontar reptes com el desplegament dels fons Next Generation o bé de la digitalització.

A l'altra banda de la moneda, el secretari general de CCOO Vallès Occidental - Catalunya Central, Ivan Ramos, ha subratllat que la reforma "ataca" les tres fases de la vida laboral: la contractació, fent èmfasi en la temporalitat; el "reequilibri" en les negociacions col·lectives; i la sortida del mercat laboral, amb un nou marc d'indemnitzacions. Per a Ramos, "aquesta reforma ha tingut més profunditat del que podíem esperar", ja que no hi ha "cap article que empitjori les condicions dels treballadors".

La secretària d'organització d'UGT Vallès Occidental, Elena González, ha posat en valor que el nou marc normatiu laboral ha eliminat la "ultraactivitat". Amb tot, creu que tot plegat suposa un pas endavant per als treballadors.

El cas de Sant Cugat
Ha donat pas a la ponència el primer secretari del PSC de Sant Cugat i primer tinent d'alcaldia a l'Ajuntament, Pere Soler, que ha celebrat com el govern local ha fet front a la crisi derivada de la Covid-19, amb la posada en marxa del Pacte Local per l'Ocupació Digna i de Qualitat. El portaveu socialista ha posat en valor com la taxa d'atur a Sant Cugat durant aquesta etapa ha estat una de les més baixes arreu de l'Estat espanyol, propiciat per una oferta de llocs de treball alta. Soler, a més, ha fet una crida a tots els grups parlamentaris a votar a favor de la reforma: "si no, significa quedar-nos amb el que teníem", en referència a la reforma que va impulsar el PP.

També han assistit a la xerrada les diputades del Parlament de Catalunya Eva Candela i Elena Díaz, així com la tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila (que ha moderat el debat). Entre la cinquantena d'assistents a la ponència també hi havia els regidors socialistes José Gallardo i Pilar Gorina.






Lluís Sisquella

És una reforma laboral que es queda un pèl curta. Podríem haver posat mecanismes per defensar més l'empresa.

Ivan Ramon

El primer que fa aquesta reforma és atacar aquells aspectes més lesius del PP: la precarietat i la devaluació dels salaris. Votar-hi en contra és votar a favor de mantenir la reforma del PP.

Pere Soler

Aquells que s'estan pensant el sentit del vot: no donar suport a la reforma laboral significa quedar-nos amb el que teníem.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.