El síndic de greuges s'acomiada al ple entre crítiques i agraïments

Els grups municipals han felicitat Palacios per la tasca realitzada, però li han retret la falta d'imparcialitat


  • Comparteix:

Comiat agredolç del síndic de greuges, Ramon Palacios, en l'últim ple municipal abans del seu relleu. Els grups municipals han fet un balanç de la tasca de Palacios, i de la figura del síndic en general, aprofitant el ple extraordinari celebrat aquest dilluns per presentar l'informe anual del 2021 del defensor de les persones de Sant Cugat. La falta de neutralitat política i la insistència en temes fora del seu àmbit d'actuació són algunes de les crítiques que ha rebut el síndic en la seva última dació de comptes al ple.



ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ L'INFORME ANUAL DEL SÍNDIC

El portaveu del PSC, Pere Soler, ha assegurat que el seu grup sempre ha defensat l'existència d'aquesta figura i ha valorat de "positiva" la tasca de Ramon Palacios al cap de la sindicatura. No obstant això, Soler ha lamentat "la falta d'imparcialitat en alguns dels expedients iniciats d'ofici" així com "la falta de neutralitat en el seu posicionament polític", cosa que, segons ha explicat, els ha fet perdre la confiança en el síndic. Una crítica a la qual s'ha sumat el portaveu d'ERC-MES, Francesc Duch, que ha lamentat les actuacions d'ofici relatives a temes "en procés de millora constant" com són la zona de baixes emissions o el retard en les llicències. En tot cas, Duch, també ha tingut paraules d'agraïment cap al síndic, una figura que també ha descrit com a "molt necessària".

La tinenta d'alcaldia de Bon Govern, Lourdes Llorente, ha defensat la gestió del traspàs de síndic, que Palacios havia criticat en la seva primera intervenció, i s'ha posicionat totalment a favor de la figura del síndic, que ha qualificat de "disruptiva però necessària". A més, Llorente també posat èmfasi en la tasca feta per Palacios i ha assegurat que "ha millorat molt el seu predecessor i ha posat les coses més fàcils a la seva successora".

Cristina Paraira, de Junts per Sant Cugat, ha estat l'única que s'ha acomiadat del síndic sense crítiques i ha assegurat que aquest "ha estat a l'altura de la funció que havia de desenvolupar". Paraira ha recordat que la del síndic "és una figura necessària, cosa que no vol dir agradable" i ha reconegut que "quan estàs al govern pot resultar una figura pesada, però és precisament el que li toca".

El portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, ha acusat el síndic d'haver millorat la seva gestió "només quan ja se l'havia informat que no se'l renovaria" i l'ha acusat de deixar passar moltes oportunitats "de ser un veritable defensor del poble". També ha criticat el conflicte d'interessos que suposa el fet que la figura del síndic depengui econòmicament de l'administració de la qual ha de defensar la ciutadania.

Per la seva banda, la regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordán, ha considerat que hi ha qüestions "més importants" que el síndic on invertir els diners públics i ha expressat que "300 actuacions no són suficients per justificar aquesta despesa".

Informe anual 2021 del síndic
L'any 2021 el síndic de greuges de Sant Cugat va realitzar un total de 317 actuacions, d'entre les quals 212 eren queixes i 105 assessoraments. Això suposa un augment de les actuacions respecte al 2020 del 29,4%, recuperant el nivell d'activitat del 2019, abans de la pandèmia.

Del total de 212 queixes, 82 van ser desestimades, cinc van ser actuacions i una va ser una adhesió. De les 124 que van ser estimades, 47 van rebre una resolució favorable i 19 desfavorable (concloent que l'administració havia actuat correctament). La resta, estan en tràmit o s'han traslladat a un altre síndic.

Per temàtica, de les 212 queixes, un total de 69 són de l'àmbit de serveis territorials i fan referència, per tant, a la seguretat ciutadana, via pública, habitatge, llicències d'obra o qualitat urbana. 34 d'elles corresponen a l'administració general, i són relatives, per tant, als impostos, a les taxes o a l'economia en general i, finalment, 21 corresponen a serveis a les persones i es refereixen, així doncs, a polítiques socials, salut pública o educació, entre d'altres.

L'informe també inclou les cinc actuacions d'ofici presentades pel síndic durant el 2021, relatives als endarreriments en la concessió de llicències d'obres, la constitució d'un Consell de participació en sanitat a Sant Cugat, l'eliminació de la vegetació als escocells i voreres de Mira-sol, la implantació de la zona de baixes emissions (ZBE) i la manca o retard en la resposta a les peticions d'informació del síndic.








Munia Fernández-Jord

300 queixes ens semblen molt poques per al manteniment d'una institució.

Cristina Paraira

Per nosaltres ha estat un síndic que ha defensat la institució el millor que ha sabut i que ha fet una feina exhaustiva.

Pere Soler

Alguns dels expedients iniciats d'ofici ens semblen més de percepció personal, que de voluntat del poble.

Francesc Duch

Vull manifestar un cert neguit per algunes de les actuacions d'ofici i les recomanacions que se'n desprenen.

Ramon Palacios

El síndic ha de ser punyent i no ha de tenir bones relacions amb l'ajuntament. Ha d'identificar mancanes de l'administració i dir-les, a través de les queixes del ciutadà o a través de les iniciatives d'ofici.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.