Sant Cugat declara el conjunt del Bar Catalunya Bé Cultural d'Interès Local

Amb aquesta declaració, el ple amplia la protecció del conjunt arquitectònic


Temes relacionats

El Bar Catalunya se salva de l'enderroc (21/feb/22)

El Bar Catalunya, el més antic de Sant Cugat, abaixa la persiana ( 3/mar/21)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de l'interior del bar Catalunya / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Imatge d'arxiu de l'interior del bar Catalunya / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

El Bar Catalunya i el seu conjunt arquitectònic queden definitivament protegits com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Així ho ha aprovat aquest dilluns el ple municipal amb el suport de l'equip de govern i Ciutadans, després de desestimar les al·legacions presentades. Aquesta nova protecció se suma a la que ja va aprovar el plenari a través de la modificació del planejament per preservar els edificis del bar, la casa pagesa del costat i la façana, però permetent a la propietat la construcció d'habitatges cap a l'interior de la finca. Junts per Sant Cugat ha votat en contra de la declaració de BCIL de tot el conjunt, ja que considera que no s'està 'conservant amb criteri'.

ESCOLTA-HO

Com ha explicat la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, aquesta declaració permet protegir el bar, la façana i el conjunt, del qual forma també part la casa pagesa del costat. Això inclou la volumetria, la façana, el terra, el sostre i el bar.

Un conjunt que no veuen amb bons ulls des de Junts per Sant Cugat. El regidor Joan Puigdomènech ha assegurat que estan "compromesos amb la preservació", però no comparteixen els criteris de conservació de la casa pagesa ni la manca de diàleg amb la propietat. De fet, Puidomènech és partidari de protegir el bar més enllà de la façana, també la seva activitat, i conservar els valors de la casa museísticament. "Conservar o protegir el patrimoni no vol dir conservar-ho tot, sinó conservar amb criteri", ha concretat Puigdomènech, qui ha pronosticat que amb el criteri de l'equip de govern la persiana del bar "romandrà abaixada molt de temps".

Tot i així, Madrona ha recordat que amb els instruments actuals no és possible protegir l'activitat. Amb la declaració de BCIL, el conjunt també s'incorporarà en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català (CPCC).

Madrona; així com l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla; han aprofitat el debat per recordar la figura del exdirector dels Museus de Sant Cugat, Lluís Campins.




Esther Madrona

El BCIL protegeix la volumetria, la façana, el terra del bar, el sostre... Amb aquesta declaració i la modificació del planejament ara sí podem protegir aquest element identitari de la ciutat.

Joan Puigdomènech

Estem compromesos amb la preservació del Bar Catalunya. No compartim els criteris de preservació de la casa pagesa. Discrepem de les formes sense diàleg amb la propietat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.