Dues intervencions a l'audiència pública en contra de la ZBE

El regidor de Mobilitat i Transport, José Gallardo, ha respost els ciutadans

Política

Publicat el 23/mar/22 per Sara Bella

La veïna de Coll Favà Maite Lorenzo i el membre de la plataforma No a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) José Antonio Ruiz han aprofitat l'altaveu de l'audiència pública per expressar el seu descontentament amb la implementació de la ZBE. El regidor de Mobilitat i Transport, José Gallardo, ha estat l'encarregat de donar-los una resposta, i els grups de l'oposició també han donat la seva opinió.

Per una banda, Maite Lorenzo ha posat en dubte que la implementació de la ZBE redueixi les emissions de diòxid de carboni i ha afirmat, en canvi, que "sí que perjudica les persones que no podem assumir un canvi de cotxe". En aquest sentit, Lorenzo ha demanat que no es penalitzi els veïns de Sant Cugat i que, en tot cas, es redueixi el trànsit impedint l'entrada al municipi de la gent de fora.

Per la seva banda, José Antonio Ruiz ha citat una sentència del Tribunal de Justícia d'Europa d'aquest gener segons la qual els ajuntaments no tindrien potestat sobre les homologacions dels cotxes, ni podrien treure uns valors d'emissions a partir d'aquestes. Això ho ha de fer la Comissió Europea, que és la que dicta les 'euronormes'. Ruiz ha preguntat les mesures que prendrà l'equip de govern i l'opinió de l'oposició.

El regidor de Mobilitat i Transport, José Gallardo, ha respost a Maite Lorenzo que "tenim dades que reflecteixen que la ZBE sí que té efectes positius respecte a la contaminació de l'aire" i que "la gent ha de canviar d'hàbits". No obstant això, ha coincidit amb Lorenzo que "encara hi ha molta feina a fer". A Ruiz, Gallardo li ha assegurat que la ZBE es va aprovar "amb el suport dels serveis jurídics de l'Ajuntament", i que, en tot cas, "tothom és lliure de portar el cas on cregui convenient i, si es dona el cas i es dicta una sentència que ens obliga a retirar la ZBE com ha passat a Barcelona, encara que no hi estiguem d'acord, l'haurem d'acatar".

Respecte a l'opinió de l'oposició, ha respost, en primer lloc, el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, que ha assegurat que el seu grup municipal no està en contra de la ZBE en si, sinó en la forma en com ha estat implementada. A continuació, la portaveu de Junts, Carmela Fortuny, s'ha mostrat partidària "de la qualitat de l'aire i la descarbonització", però també ha criticat les maneres d'implementació de la ZBE i la manca d'alternatives.