Junts carrega contra un pressupost 'que ni ERC ni la CUP hi donarien suport'

La formació ha presentat 40 al·legacions als comptes municipals


Temes relacionats

Ciutadans proposa 'un escenari més ambiciós en inversions' amb 33 esmenes al pressupost 2022 ( 4/abr/22)

Els pressupostos de 2022 superen el primer tràmit amb les crítiques de l'oposició per estar 'allunyats de la realitat' (21/feb/22)


  • Comparteix:

Imatge d'alguns dels regidors de Junts / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'alguns dels regidors de Junts / Foto: Cugat Mèdia

Junts per Sant Cugat adverteix de les mancances del pressupost municipal per al 2022, que està pendent d'aprovació definitiva. La formació assegura que els comptes municipals no donen resposta a les necessitats actuals, evidencien una manca de rumb financer i deixen passar l'oportunitat de destinar el romanent -d'uns 20 milions d'euros- a inversions pendents. Per això Junts ha presentat fins a 40 esmenes al pressupost municipal, del qual també critiquen que augmenta en un 6% les partides destinades als òrgans de govern i al personal directiu. El regidor de Junts, Carles Brugarolas, assegura que si no estiguessin al govern 'ni ERC ni la CUP donarien suport a aquests pressupostos'.

Aquesta és la principal crítica que ha fet la portaveu de Junts, Carmela Fortuny, qui ha recordat que un pressupost que s'aprova tard comporta que les subvencions, les convocatòries, les inversions i els programes també vagin tard.

Un fet que se suma, ha concretat el regidor Carles Brugarolas, a què la proposta de l'equip de govern no té en compte les necessitats ni la situació actual d'increment de preus, inflació i dificultats econòmiques. És a dir, que no preveu el risc d'exclusió en el qual es poden trobar algunes famílies, ni la pèrdua del poder adquisitiu de les partides, ni les dificultats en les licitacions -com ja va passar amb La Mirada- ni l'impacte en els ingressos, entre altres.

En aquest sentit, Brugarolas ha lamentat una previsió d'ingressos "molt optimista", alhora que "s'infradoten" despeses segures. Un desequilibri que, segons el regidor, es tapa amb càrrec al romanent, ara que es permet temporalment fer-ne ús. Per Brugarolas, es tracta d'una mala pràctica pressupostària que "ens porta a un problema segur", a "un cert col·lapse i un desquadrament segur". De fet, durant el 2021, ha concretat Brugarolas, es van finançar amb el romanent 9 milions d'euros de despesa corrent i estructural.

En canvi, diu Brugarolas, no hi ha cap concreció en les inversions ni s'utilitza aquest romanent per, precisament, executar projectes previstos i puntals. A més, critica que els comptes redueixen la despesa per fer front a situacions d'exclusió habitacional, no reforcen el suport al teixit d'entitats i empresarial, ni recuperen el suport a les famílies nombroses. També troba a faltar inversions ja anunciades o aprovades via mocions, així com les partides de lliure disposició per als barris.

Això converteix els pressupostos en un document allunyat de la realitat i difícil d'executar, afirma, com demostra la liquidació dels comptes del 2021, on es va executar el 23% de les inversions previstes.

Brugarolas atribueix aquests nivells d'execució a la manca d'experiència, el canvi de l'estructura gerencial per una d'assessors i la inèrcia d'"aturar-ho tot per tornar-ho a arrencar".

De la mateixa manera, Junts carrega contra l'increment en les partides destinades als òrgans de govern i al personal directiu, que supera el 6% d'augment. Tot plegat, ho han recollit en 40 al·legacions (7 de caràcter general, 8 sobre les previsions d'ingressos i 25 sobre les previsions de despesa), tot i que Junts ja ha confirmat que cap ha estat acceptada per l'equip de govern, ni s'ha assolit cap compromís polític per implantar alguna de les mesures.




Carmela Fortuny

Són uns pressupostos que no estan adequats ni a la realitat ni a les possibilitats d'aquest Ajuntament.

Carles Brugarolas

És un pressupost que és inercial, no ha canviat i no s'adaptat. No s'ha tocat res. En el cas d'ERC i la CUP, si no estiguessin governant, en cap cas hi donarien suport.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.