Dos santcugatencs s'integren a l'executiva del nou partit Centrem

La nova formació incorpora Carles Toda i Nicolás de Salas


  • Comparteix:

Àngels Chacón, a la presentació a Sant Cugat de Centrem, aquest febrer / Foto: Cugat Mèdia

Àngels Chacón, a la presentació a Sant Cugat de Centrem, aquest febrer / Foto: Cugat Mèdia

Centrem, partit que aplega algunes de les formacions catalanistes sorgides de CDC i UDC sense representació institucional, ha elegit Àngels Chacón com a secretària general. L'acompanyaran a l'executiva dos santcugatencs: Carles Toda i Nicolás de Salas. Chacón ha aconseguit en el congrés fundacional del partit, celebrat aquest dissabte, el suport del 77,7% dels vots, per davant de Teresa Pitarch, que n'ha obtingut el 22,3%.

L'exdirigent del PDeCAT Àngels Chacón ha fixat com a principals objectius de Centrem, que ja es va presentar a Sant Cugat, "arribar a la gent" i preparar les properes eleccions municipals, previstes per al maig del 2023. Ha defensat el partit com a espai de "centre liberal progressista" i n'ha reconegut la "diversitat de realitats" en el seu si, ja que l'integren persones provinents del PDeCAT, com ella mateixa i el diputat al Congrés Sergi Miquel, però també d'altres entorns com Lliures, Convergents o la Lliga Democràtica, com Astrid Barrio i Sílvia Requena.

Tots ells, juntament amb els santcugatencs Carles Toda, formaran part de l'executiva, a més d'Oriol Solà, Jofre Serret, Laia Flotats, Agnès Ferré, Sílvia Mayor, Sílvia Fuster, Roser Oliver, Adrià Camino, Remei Gómez, Joan Torres, Mar Vázquez, Tomàs Ragué, Olga Reixach, Pablo Molina, Laia Febrer, Àgata Penyalbert, Jordi Regalado, Umbert Palafolls i Juanjo Folqui. L'exdiputat al Parlament Lluís Font serà el president de Centrem.

Ponència ideològica
Aquest primer congrés de Centrem també ha servit per debatre i aprovar la primera ponència ideològica de la formació. El text que hi ha arribat reconeix Catalunya com a nació i l'existència dels Països Catalans "almenys com a realitat lingüística" i obre la porta a l'autodeterminació, però "només en el marc i en compliment de l'ordenament jurídic". Així es vol donar resposta a les diferents sensibilitats sobre la independència que hi ha al partit sobre l'autogovern i el futur polític del país.

A més, aposta per acabar amb les diputacions provincials i, a canvi, descentralitzar la Generalitat "a través de les vegueries" i de la reforma dels actuals consells comarcals. També volen que l'Àrea Metropolitana de Barcelona esculli de forma directa els membres del Consell Metropolità.

En l'àmbit lingüístic, pretén assegurar l'ús vehicular i "intensiu" del català a l'ensenyament, promoure'n l'oficialitat a la Unió Europea i fer-lo també vehicular al sistema judicial.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.