Eleccions municipals 2023: qui seran els candidats a l'alcaldia de Sant Cugat?

A un any vista dels comicis, només ERC té candidata; la resta de partits encara no ho tenen tancat


  • Comparteix:

Qui seran els alcaldables de Sant Cugat? / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Qui seran els alcaldables de Sant Cugat? / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Sant Cugat decidirà d'aquí a un any qui assumeix l'alcaldia de Sant Cugat. A dotze mesos vista, però, són pocs els partits que tenen decidit i ratificat qui encapçalarà la llista electoral. De fet, només ERC ha confirmat que l'alcaldessa, Mireia Ingla, repetirà com a candidata. Cugat Mèdia repassa aquí en quin punt es troben totes les formacions polítiques.


Tres precandidats per ser l'alcaldable de Junts

Foto: Cugat Mèdia

Junts per Sant Cugat decidirà a través d'un procés de primàries, que començarà previsiblement la setmana que ve, qui serà l'alcaldable per a les eleccions de la formació. Després de la renúncia de l'actual portaveu, l'exalcaldessa Carmela Fortuny, s'han fet públiques tres precandidatures: els regidors Josep Maria Vallès i Carles Brugarolas, companys de grup municipal, i el militant del partit i actual president de l'Associació de Veïns de Can Cortés, Aitor Arriaga, hauran de convèncer la militància per posar-se al capdavant de la llista electoral.

Josep Maria Vallès, exdirector del 'Tot Sant Cugat', va començar la carrera política als comicis de 2019, com a número 4 de la llista que encapçalava Carmela Fortuny.

Per la seva banda, Carles Brugarolas és regidor des de 2011, primer per CiU i actualment per Junts. Ha estat en diverses ocasions el titular de les carteres d'Economia i Hisenda al consistori. A la llista de 2019 estava a l'11a posició, però va escalar-ne dues i va seure al ple arran de les renúncies de Josep Lluís Lliberia (2) i Sílvia Solanellas (10).

Finalment, Aitor Arriaga és l'actual president de l'Associació de Veïns de Can Cortés i és militant de Junts. En la presentació de la precandidatura, va posar de manifest que compta amb el suport de tots els regidors del grup municipal, tret de Vallès i Brugarolas.

En les eleccions de 2019, Junts per Sant Cugat va aconseguir nou regidors, però no va aconseguir tancar cap pacte per mantenir la vara d'alcaldia.

ERC confia en Ingla per mantenir l'alcaldia

Foto: Cugat Mèdia
L'assemblea de la secció local d'ERC Sant Cugat ha renovat la confiança en Mireia Ingla, per revalidar l'alcaldia de la ciutat. La seva ha estat l'única candidatura que s'ha presentat i ha rebut el 96% dels vots emesos.

Amb la del 2023, Ingla ja haurà estat candidata d'ERC a Sant Cugat quatre vegades. El primer cop, l'any 2011, ERC no va obtenir representació al ple. L'any 2015 el grup municipal liderat per Ingla va obtenir tres regidors. I l'any 2019 van aconseguir sis regidors i gràcies al pacte de govern amb el PSC i la CUP-PC, Ingla va esdevenir alcaldessa.

Soler vol tornar a ser l'alcaldable

Foto: Cugat Mèdia
El primer secretari del PSC, Pere Soler, presentarà la seva candidatura per repetir com a alcaldable dels socialistes a les eleccions municipals del 2023. Ara, Soler haurà de formalitzar la seva candidatura quan s'obri el procés d'elecció de la formació i hagi recollit els avals necessaris. En cas de no presentar-se cap altre candidat, l'assemblea de militants haurà de ratificar la candidatura de Pere Soler. Si finalment prospera la precandidatura, serà la tercera vegada que és l'alcaldable del PSC de Sant Cugat.

El primer secretari dels socialistes de Sant Cugat és regidor des de 2011, quan va ser el número 2 d'una llista que encapçalava Ferran Villaseñor. L'any 2015 va concórrer a les eleccions com a alcaldable de la formació i va ser l'únic regidor. En aquell mandat, durant l'any 2017, va cristal·litzar un acord entre el PSC i CiU / PDeCAT amb què va ocupar la tinència d'alcaldia d'Ocupació i Polítiques Comarcals. Va ser un pacte que va acabar trencant-se de mutu acord després dels fets de l'1-O.

Soler va repetir com a cap de llista als comicis de 2019, quan el PSC va aconseguir quatre regidors que van permetre sumar amb ERC-MES i la CUP-PC per fer possible el govern actual.

Aldo Ciprian, a l'espera de la ratificació per part de Cs

Foto: Cugat Mèdia
L'actual portaveu de Ciutadans (Cs), Aldo Ciprian, es tornarà a presentar com a alcaldable del seu partit a les eleccions municipals de 2023. La candidatura, però, encara està pendent de la ratificació per part de l'agrupació local i de la junta del partit, que podria produir-se la setmana vinent. En una entrevista a Cugat Mèdia, Ciprian ha manifestat la voluntat que l'acompanyin als llocs alts de la llista l'actual número dos al grup municipal, el regidor Sergio Blázquez, i també el vocal de la junta de veïns de Valldoreix, José Miguel García.

Aquestes seran les terceres eleccions consecutives amb Ciprian com a cap de la llista del partit taronja. L'any 2015 Ciutadans va entrar al ple amb tres regidors, i els va mantenir l'any 2019. En aquest mandat, però, el grup municipal ha perdut un regidor, amb la marxa de Munia Fernández-Jordán, que ha mantingut l'acta com a regidora no adscrita.

Ciprian confia que la ratificació es faci al més aviat possible "per començar a preparar la campanya, ja que a les passades eleccions no vam tenir candidat fins tres mesos abans de les eleccions, i va ser una mica caòtic". Respecte al resultat del seu partit a les municipals de 2023, Ciprian considera que "un bon resultat, com a mínim, és que entrem al ple". A més, el candidat preveu "un plenari molt variat, no només amb cinc partits com ara, sinó que hi haurà un difícil equilibri de forces que beneficiarà el govern", ha dit.

Qui serà el cap de llista de la CUP?

Foto: Cugat Mèdia
Qui va ser la cap de la llista de la CUP-PC, Núria Gibert, ha anunciat aquesta mateixa setmana que abandona la política institucional, amb la renúncia de l'acta de regidora. En tot cas, l'any que ve ja assolia el límit de dos mandats que marquen els estatuts del seu partit i no podia repetir. Per la seva banda, la tinenta d'alcaldia Lourdes Llorente assolirà aquest límit a mitjans del mandat 2023-2027, ja que va ocupar el seient de regidora arran de la renúncia de Ramon Piqué.

Dels regidors cupaires actuals queda Marco Simarro, a qui Cugat Mèdia ja va preguntar si tenia intenció de ser l'alcaldable de la formació. L'actual regidor de Participació Ciutadana, Barris i Joventut, que assumirà les funcions de la tinència d'alcaldia que deixa Gibert, va admetre que encapçalar la llista és quelcom que s'ha plantejat, però ho deixa en mans de l'assemblea del partit.

La incògnita d'En Comú Podem i del PP

Sant Cugat en Comú i el PP van perdre la representació al ple municipal en les eleccions de 2019. La segmentació de la candidatura de l'espai dels comuns entre Sant Cugat en Comú i Podem va dividir el vot i va deixar fora ambdues formacions, que quatre anys després concorreran plegades als comicis. La confluència confirmarà qui encapçalarà la llista aquest dilluns.

El mateix passa amb el PP, que també va quedar fora del ple fa quatre anys. Pel que fa al nom que podria encapçalar la llista, de moment només el president del partit, Álvaro Benejam, ha manifestat la predisposició per ser l'alcaldable. Falta, però, que l'assemblea li doni el vistiplau.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.