Carmela Fortuny (Junts): 'No cal ser economista per saber que no pots tirar sempre dels teus estalvis per despesa ordinària'

La portaveu de Junts per Sant Cugat és crítica amb els pressupostos municipals del govern municipal


  • Comparteix:

La portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, critica la feina de l'equip de govern en matèria pressupostària. En particular, ha parlat sobre la modificació pressupostària de més d'11 milions d'euros que l'executiu va portar al ple de dilluns, aprovada gràcies a la majoria dels tres grups que el configuren. Fortuny lamenta que la documentació al respecte es lliurés a l'oposició 'tres minuts abans' de començar la sessió. En una entrevista a Cugat Mèdia, la portaveu del principal grup de l'oposició va més enllà i fa una crítica centrada en el primer tinent d'alcaldia, Pere Soler: 'No porta bé l'àrea d'Economia', ha apuntat. Fortuny també ha abordat el suport (amb matisos) del grup que lidera a projectes com la construcció de l'escola La Mirada i la Zona de Baixes Emissions, i també ha expressat dubtes sobre la viabilitat del projecte d'habitatges a Ca n'Ametller.

L'exalcaldessa s'ha queixat que el govern sovint introdueix molts punts d'urgència al ple. En el cas de la modificació pressupostària, a banda de criticar que l'oposició no va tenir temps per estudiar la documentació, també ha lamentat que s'hagi de votar "el global" i no es pugui fer un escrutini separant els punts. "Potser hi ha punts que votaríem a favor i altres en contra", ha explicat, alhora que ha fet un prec perquè l'equip de govern permeti "fer vot per separat".

Fortuny és especialment crítica amb la figura del responsable de l'àrea d'Hisenda de l'equip de govern, el tinent d'alcaldia Pere Soler. Per una banda, ha lamentat que els comptes municipals no s'aprovessin definitivament fins al mes passat. "Un pressupost que va tard també far anar tard a la ciutat: les entitats cobren tard, les inversions van tard, les subvencions es convoquen tard", ha reflexionat. També ha qüestionat la decisió de l'executiu d'utilitzar el romanent per dotar econòmicament partides ordinàries: "No cal ser economista per saber que no pots tirar sempre dels teus estalvis per despesa ordinària". Fortuny defensa l'aposta de Junts de destinar aquests diners del romanent a "inversió sostenible".

Tornant a la redacció del pressupost, per a la portaveu de Junts "sobta que hi hagi partides que hi fossin", fent referència a la poca concreció en alguns àmbits, com polítiques socials. En aquest sentit, considera que ERC i la CUP haguessin fet uns pressupostos "diferents", en referència al fet que la cartera d'hisenda la gestiona el socialista Pere Soler.

La portaveu Fortuny també ha exigit que tant l'equip de govern com Cs demanin "disculpes" al seu grup per les acusacions d'irregularitats pels serveis que l'Ajuntament presta sense contracte, i sobre els quals es dona compte en cada sessió plenària. "La foto del carret va fer molt de mal", ha lamentat; i ha criticat que el reconeixement de deute hagi crescut des que es va efectuar el canvi de govern l'any 2019.

Habitatge, medi ambient i La Mirada

El grup municipal de Junts sovint posa de manifest al ple el suport a l'equip de govern per tirar endavant projectes com la construcció de l'escola La Mirada i l'impuls de la Zona de Baixes Emissions. Ho fa tant amb vots a favor com d'abstencions. Tot i això, des del principal grup de l'oposició també hi posen visió crítica. "Amb La Mirada continuem votant a favor del conveni econòmic, però ens abstenim en la votació perquè creiem que s'hauria d'haver lluitat més contra la ubicació inicial", ha argumentat Fortuny, que també ha expressat l'interès del seu grup perquè, fins que no s'inauguri l'edifici, es garanteixi l'atenció a les famílies i la comunitat educativa.

Pel que fa a la Zona de Baixes Emissions (ZBE), Fortuny ha recordat que ja ho va començar a impulsar el govern anterior. "Compartim que volem una bona qualitat de l'aire", ha expressat, "però no pot ser que posem la gent en contra del canvi, ja que hi ha qui no pot anar en bici o caminant, o que no pot canviar-se el cotxe". Per a Fortuny, "cal pedagogia, acompanyar i donar suport als col·lectius que ho tenen més complicat", a l'hora que s'ofereixen alternatives en mobilitat. En aquest sentit, veu com una oportunitat el conveni del transport urbà amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) perquè l'administració supramunicipal assumeixi la gestió del transport urbà.

Preguntada per la projecció per desenvolupar l'Ecobarri de Ca n'Ametller, que posa al centre l'habitatge protegit, Fortuny s'ha mostrat escèptica: "Les dades no ens surten per enlloc, però enhorabona si ho aconsegueixen", ha reflexionat, alhora que ha qualificat l'anunci del govern de "fum". "Ja han parlat amb els privats? Ja tenen planificades les accions?", ha qüestionat, alhora que ha criticat que des de l'executiu no es compti prou amb l'oposició: "Representem 13.000 persones; una mica de respecte".

El futur de Junts per Sant Cugat

Els regidors Josep Maria Vallès i Carles Brugarolas i l'afiliat Aitor Arriaga (actual president de l'Associació de Veïns de Can Cortés) ja han presentat la intenció de ser l'alcaldable de la formació. Fortuny, que va fer un pas al costat quan es van presentar els seus dos companys de grup municipal, va assistir a la roda de premsa de presentació de la precandidatura d'Arriaga. "A mi em van convidar a una roda de premsa i hi vaig anar, que cadascú faci la lectura que consideri", ha dit preguntada al respecte.

El pacte de la Diputació de Barcelona

Carmela Fortuny ocupa també el càrrec de vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, administració supramunicipal que té un govern de coalició amb el PSC i Junts. Qui presumiblement serà la presidenta del partit independentista, Laura Borràs, ja ha posat de manifest el rebuig al pacte amb els socialistes. Fortuny, però, sí que el defensa perquè considera que Junts ha d'estar a les institucions "per ajudar la gent i fer realitat el mandat de l'1-O". En tot cas, mantenir o no el pacte se sotmetrà a votació al congrés nacional.






Carmela Fortuny

El senyor Soler no porta bé l'àrea d'Economia perquè els pressupostos arriben tard i malament. Amb el temps veurem el forat que està generant. Hi ha una decisió política per utilitzar romanent per fer ordinari i no inversió sostenible.

Carmela Fortuny

No ho veiem, és fum, una altra vegada titulars i poca concreció. Sí, 2.000 habitatges, però han parlat amb els privats? Han planificat les accions?

Carmela Fortuny

Em van convidar a una roda de premsa i hi vaig anar. Que cadascú faci la lectura que consideri.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.