El ple condemna la mort de migrants a la tanca de Melilla

La CUP i ERC han presentat una moció a proposta de la Xarxa Solidària


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una frontera / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'una frontera / Foto: ACN

La CUP-PC i ERC-MES han portat al ple el debat sobre la mort de desenes de persones migrants a la tanca de Melilla, quan intentaven creuar la frontera. Ho han fet amb una moció escrita en col·laboració amb la Xarxa Solidària amb què volen condemnar uns fets marcats 'per la brutalitat policial de les forces de seguretat espanyoles i marroquines'. El text també busca assenyalar 'els silencis còmplices, la passivitat i la corresponsabilitat dels governants espanyols, així com les declaracions de Pedro Sánchez elogiant la violenta resposta de les autoritats marroquines'. De fet, insta l'executiu estatal a derogar la Llei d'estrangeria. La moció ha prosperat gràcies als vots dels grups proposants i de Junts; el PSC s'ha abstingut, mentre que Cs ha votat en contra.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

El portaveu de la CUP-PC, el tinent d'alcaldia Marco Simarro, ha apuntat que aquesta és una moció "de denúncia a fets que comprometen els drets humans". "Què ens depara el futur si no garantim uns mínims per a tothom?", s'ha preguntat el portaveu cupaire. En nom d'ERC-MES ha intervingut la regidora Gemma Aristoy, que ha manifestat sentir "indignació i vergonya", alhora que ha reflexionat si hi ha "refugiats de primera i de segona", en referència al tracte que reben les persones provinents d'Ucraïna. Tot plegat, posicionaments compartits per Junts per Sant Cugat; la regidora d'aquest grup municipal Sandra Casat ha qualificat les imatges del salt de la tanca de "brutals" i ha assenyalat els "silencis còmplices", fet pel qual reclama una investigació per aclarir els fets.

El portaveu del PSC, el tinent d'alcaldia Pere Soler, ha compartit que des del seu grup comparteixen la "vergonya" i "indignació", i que condemnen la violència "vingui d'on vingui". El socialista ha justificat l'abstenció perquè considera que la moció no posa el focus "en allò que genera aquestes migracions", en referència als països d'origen i a les màfies que sovint hi ha al darrere. Tanmateix, ha lamentat que el text carregui contra el president espanyol, Pedro Sánchez.

Per la seva banda, Cs ha votat en contra de la moció. El portaveu taronja, Aldo Ciprian, que ha lloat la tasca de les forces policials espanyoles, considera els grups proposants "no estan interessats en els morts". "Tampoc no els interessen els 350 assassinats sense resoldre d'ETA", ha asseverat, tot qualificant els impulsors de la moció de ser uns "irresponsables". A més, ha apuntat que la moció hauria d'haver instat el govern del Marroc, no l'espanyol.

El text fa una crida per "garantir la seguretat i protecció dels drets humans de les persones que han aconseguit arribar a Melilla i de les més de 1.000 persones que s'han quedat al territori marroquí". En aquest sentit, la moció dels cupaires i els republicans demana a les institucions europees i al govern espanyol que garanteixin "el dret a migrar amb total respecte".

Amb tot això sobre la taula, la proposta demana "una investigació independent i exhaustiva d'aquests fets a nivell nacional i internacional, així com l'assumpció de responsabilitats".






Marco Simarro

Amb aquesta moció volem que el ple condemni la brutal violència policial espanyola i marroquina a les fronteres, les devolucions en calent i les pèssimes declaracions del president del govern Pedro Sánchez. Volem fer un clam en defensa dels drets humans perquè siguin una realitat i no una mera declaració

Pere Soler

El cos de la moció no posa el focus en allò que genera aquesta situació, sinó en el president Pedro Sánchez.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.