Consell del Poble: la Floresta camina cap a un model propi d'administració descentralitzada

L'objectiu és dotar l'actual Consell de Barri florestà de més autonomia i diàleg directe amb l'Ajuntament


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del Centre Social i Sanitari de la Floresta / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Imatge d'arxiu del Centre Social i Sanitari de la Floresta / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

La creació d'un òrgan que eixampli la capacitat de decisió de la Floresta és cada vegada més a prop. La plataforma Més Autogovern per a la Floresta i l'Ajuntament estan posant fil a l'agulla a la creació d'una comissió d'estudi que haurà posar els fonaments per a un reglament que permeti el funcionament de l'anomenat Consell de Poble, que substituiria l'actual Consell de Barri. Un dels membres de la plataforma, Ramon Piqué, ha explicat a Cugat Mèdia que tot plegat compta amb un consens ampli entre el veïnat i les entitats, així com del vistiplau del govern i dels grups polítics amb representació al ple.

De moment, on més s'ha avançat, ha explicat Piqué, és els àmbits de l'organització i el funcionament d'aquest nou espai participatiu. Aquest nou ens descentralitzat estarà format per un president, un vicepresident i un secretari (que el veïnat haurà d'elegir triant una llista), per representants de les entitats i associacions del districte i pels coordinadors de les comissions de treball que aborden els diferents temes d'interès. Els impulsors d'aquesta iniciativa volen que l'elecció es pugui fer coincidint amb les eleccions municipals, però encara no està clar si la legalitat ho permet.

Les novetats en aquesta "carta florestana" s'inclouran aprofitant l'actualització del reglament dels consells de barri. Tot plegat és el primer pas d'una iniciativa que haurà de tenir el vistiplau del ple municipal, presumiblement abans que acabi el mandat. Durant el mandat 2023-2027 serà el moment de posar sobre la taula altres qüestions, com les atribucions que tindrà el Consell de Poble, els àmbits d'actuació, si tindrà partides pressupostàries assignades o la definició del vincle entre aquest espai participatiu i les diferents regidories. "Són moltes portetes que caldrà obrir", ha reflexionat Piqué.

Un pas més per la participació

"El Consell de Barri no funciona, però això no vol dir que no hi hagi veïns que actuïn amb responsabilitat". Ramon Piqué considera que el sistema d'organització actual de la participació ciutadana talla les ales a les aspiracions florestanes. És per això que es va plantejar explorar l'opció d'una EMD per a la Floresta. Ara bé, es va constatar que crear una entitat descentralitzada és, avui dia, impossible, però que hi havia "un camí entremig" que depenia de la voluntat política.

Des de l'Ajuntament, el regidor de Participació i Barris, Oriol Sànchez, ha reconegut que el consell de barri "va detectar una sèrie de límits en el funcionament" que han motivat la feina que s'està fent ara. "La idea és vehicular les demandes de la Floresta d'una manera més directa amb l'administració", ha dit en una entrevista a Cugat Mèdia. Preguntat sobre si la iniciativa florestana podria estendre's a altres districtes, Sànchez deixa la porta oberta: "Qualsevol altre barri que plantegi la voluntat d'anar més enllà, estem oberts a parlar i donar la solució més adient". Tot plegat s'haurà d'afavorir amb el nou reglament dels consells de barri, que hauria d'incloure "més flexibilitat de la que hi havia fins ara".

Des de la Floresta, un exemple de gestió descentralitzada el van trobar a l'Estartit, que, abans de ser una EMD, va aconseguir unes figures reconegudes per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí que tenien capacitat de decisió.





Ramon Piqué

Cal determinar sobre quins àmbits el Consell de Poble tindria capacitat de decidir. S'haurà d'abordar aquest conveni d'atribucions.

Oriol Sànchez

Hem treballat amb la Floresta durant molt de temps fins arribar a aquestes conclusions. Si qualsevol consell de barri es planteja anar més enllà, cal treballar-ho.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.