Junts reclama des de Sant Cugat el traspàs de rodalies a la Generalitat per revertir un 'greuge històric'

El grup municipal també presentarà al ple una moció per al foment de la llengua catalana i una per a la visibilització d'entitats del tercer sector


  • Comparteix:

Roda de premsa de Junts per Sant Cugat des de l'estació de rodalies de RENFE / Foto: Cugat Mèdia

Roda de premsa de Junts per Sant Cugat des de l'estació de rodalies de RENFE / Foto: Cugat Mèdia

Junts per Sant Cugat reclamarà amb una moció al ple municipal d'aquest mes el traspàs de les competències de rodalies de RENFE per revertir un 'greuge històric' pel que fa a les inversions de l'estat en la xarxa de transport. En una proposta presentada a diversos municipis, el partit assegura que una gestió de la Generalitat comportaria una millora en el servei i en les infraestructures, assimilant-lo al de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). A més, el grup municipal presentarà dues mocions més, de caràcter estrictament local, una per dotar d'una major visibilització a les entitats del tercer sector del municipi i una altra per al foment de l'ús de la llengua catalana en l'àmbit públic, incloent una campanya dirigida a les persones nouvingudes a la ciutat.

Traspàs de rodalies a la Generalitat

En concret, el grup municipal "exigeix" al govern de l'Estat que "executi les inversions que promet", per tal que la xarxa de rodalies sigui funcional i "de qualitat". El regidor de Junts Eloi Rovira, de fet, ha definit l'estació de RENFE de Sant Cugat, on hi passa la línia R8 i des d'on s'ha fet la roda de premsa per presentar les propostes, com a "menystinguda". Des del grup municipal asseguren que una gestió per part de la Generalitat comportaria una millora notable en el servei, i una major rapidesa en resoldre les incidències que hi pugui haver. A més, han reivindicat de nou millores en la connectivitat, per exemple amb l'intercanviador que connecti aquesta estació de rodalies amb la de Volpelleres. Aquestes millores servirien, segons expliquen, per al foment dels objectius de mobilitat sostenible en detriment del vehicle privat.

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ DE JUNTS PER SANT CUGAT PEL TRASPÀS DE RODALIES A LA GENERALITAT

Visibilitzar les entitats del tercer sector de la ciutat

D'altra banda, Junts també proposarà que l'Ajuntament destini el 50% del pressupost de Comunicació i Publicitat a la visibilització d'entitats del tercer sector del municipi, que són més d'un centenar, segons explica el grup municipal. La regidora Sandra Casat ho ha exemplificat amb deixar l'espai del darrere de les banderoles publicitàries del carrer a aquest tipus d'entitats perquè promocionin els seus projectes i les seves campanyes. Tot i això, des del grup es mostren oberts a negociar els recursos a utilitzar-hi i també la manera com fer-ho, deixant-ho al govern local.

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ PER AUGMENTAR ELS RECURSOS PER VISIBILITZAR LES ENTITATS DEL TERCER SECTOR

Fomentar l'ús del català al municipi

Finalment, el grup municipal també demanarà que l'Ajuntament vetlli per al foment de l'ús de la llengua catalana en els àmbits públics de la ciutat. D'una banda, reclama un seguiment per part d'una comissió interdepartamental per al Reglament per a l'ús de la llengua catalana a l'Ajuntament, aprovat pel ple el 1996. Aquesta comissió s'hauria de reunir dues vegades l'any per promoure polítiques lingüístiques en favor del català al consistori. A més, Junts també reclama que almenys el 25% de les pel·lícules projectades als Cinemes Sant Cugat siguin en català, d'acord amb la Llei de l'audiovisual aprovada al Parlament, així com que la programació del Teatre-Auditori tingui una "clara majoria" dels espectacles en llengua català. Ho ha explicat la regidora Núria Fernández, que també demana que l'Ajuntament s'addereixi a la campanya 'No t'excusis' de la Generalitat dirigida als més joves.

I precisament per fomentar el català, especialment entre la població jove i nouvinguda, des de la delegació local de Junts s'ha impulsat una campanya anomenada 'Catalan Says', amb l'objectiu de connectar la ciutadania amb la llengua utilitzant expressions genuïnament catalanes per traduir frases senzilles en anglès, com per exemple 'Pagant Sant Pere canta' o 'Salut i força al canut'. La campanya de difusió es traduirà en suport físic, amb cartells als carrers de la ciutat, i també en digital, amb material audiovisual i gràfic difós per les xarxes socials.

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ PER FOMENTAR L'ÚS DEL CATALÀ AL MUNICIPI






Eloi Rovira

Volem reivindicar i reclamar una vegada la necessitat que la Generalitat tingui el control de la gestió per les millores que suposaria en eficiència, horaris, estat del servei i les condicions laborals dels treballadors. I sobretot perquè els usuaris tinguin una xarxa de transport públic eficient que els permeti moure's per tot el territori amb garanties.

Sandra Casat

El pressupost de Protocol o Comunicació de l'Ajuntament és de 300.000 euros pel que queda de mandat i creiem que és un bon moment per destinar una part d'aquest pressupost a entitats del tercer sector, cedint-los una part dels espais de promoció i de presentació de propostes de l'Ajuntament.

Núria Fernández

Volem que el Teatre-Auditori tingui una clara majoria de la programació en llengua catalana, i no com aquest any que hi ha menys del 50%. Volem una política lingüística pragmàtica i valenta, davant de l'emergència lingüística que hi ha a Catalunya i, sobretot, a Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.